Kós Hubert: Fontos volt, hogy a BVSC-hez csatlakozzak

Kós Hubert: Fontos volt, hogy a BVSC-hez csatlakozzak

Mint arról beszámoltunk, Kós Hubert a jövőben a BVSC-ben folytatja pályafutását. Az Egyesült Államokban Michael Phelps korábbi edzőjével készülő Európa-bajnok úszót a klubváltásról, idei fejlődéséről és fő számáról is kérdeztük!

A világbajnokságon már a BVSC színeiben küzdhetsz. Miért fogalmazódott meg benned, hogy ideigazolj?

Szerintem, meg az eredmények alapján is egyértelmű, hogy jelenleg a BVSC a legnagyobb úszóklub Magyarországon. Bármelyik országos bajnokságon ők a legeredményesebbek. Nyilván ez egy fontos része volt annak, hogy a BVSC-t választottam. Továbbá az is fontos szempont volt, hogy a legtöbb barátom is itt úszik. Például Németh Nándor, Kovács Benedek, Holló Balázs vagy épp Bohus Richárd. De Bernek Péter is BVSC-s volt, amikor még úszott, úgyhogy tényleg sok kötődésem van az itteni úszókhoz.

Tavaly óta az Egyesült Államokban készülsz, így az országos bajnokságon sem tudtál itthon lenni. Mégis miért volt fontos számodra a klubváltás?

Először is nagyon remélem, hogy lesz olyan ob, amikor haza tudok majd menni. Amikor még beszélgettem a vezetőséggel, elmondtam nekik, hogy nem tudom mindig biztosítani, hogy az ob-re hazamegyek majd, mert akkor van Amerikában is az egyetemi bajnokság. Ennek ellenére azért volt fontos számomra, hogy a BVSC-hez csatlakozzak – még úgyis, hogy Amerikában készülök –, mert azt éreztem még mielőtt kijöttem ide, hogy kell egyfajta stabil háttér Magyarországon. Nagyon fontos, hogy legyen egy csapat mögöttem, legyen egy olyan vezetőség mögöttem, akiben bízom és akivel kapcsolatban azt érzem, hogy megad nekem mindent, ha kell bármilyen segítség otthon.

Már hat hónapja vagy az Egyesült Államokban és már olimpiai szinteket is elértél. Hogy érzed, miben változott leginkább az úszásod?

Azt gondolom, hogy nagyon sokat változott az edzésmunkám. Abban rengeteget léptem előre, megtanultam hogyan kell jól edzeni. Nyilván mindig beletettem otthon is a maximumot az edzésekbe, de megtanultam hogyan kell okosabban tréningezni. Itt sokkal másabb az edzésmunka. Továbbá a versenyeken is nagyon sokat tanultam az edzőmtől Bob Bowmantől. Számtalan olimpián volt, és sok olimpiai aranyérmet nyert meg tanítványaival és nem csupán Michael Phelps-szel. Sokat tanultam tőle, és ez adott egy olyan önbizalmat nekem a világversenyekre nézve, hogy úgy tudok odamenni most a vb-re, jövőre pedig remélem az olimpiára is, hogy pontosan tudom miként kell úgy felépíteni egy-egy úszásnemet, hogy a maximumot kihozzam magamból.

Mi az, amit Bob Bowman tudott adni neked és több tudtál lenni ezáltal?

Sok olyan dolog van, amiben ő segít, vagyis beleszól, hogy mit csináljak másként. De sok olyan pillanat is van, amikor ránk bízza, hogy építek fel egy versenyt. Vegyük példának a 200 méter háton úszott egyéni csúcsomat, amit az egyetemi bajnokság utáni két hétben értem el. Odamentem a verseny előtt hozzá, hogy megkérdezzem mire figyeljek. De ő azt válaszolta, hogy tudod te pontosan hogyan kell ezt leúszni és nem félt attól, hogy nem fog sikerülni. Így is lett, és akkor az az idő a legjobb volt a világon idén, most, ha jól tudom akkor a második vagyok azzal. Én szeretem, amikor az edző ránk bízza a taktika felépítését, hogy miként csináljuk. Aztán amikor kell a segítség, akkor pedig ott van mellettünk.

A fukuokai világbajnokságon egyébként mennyire tud majd neked segíteni?

Ő lesz az amerikai csapat szövetségi kapitánya, úgyhogy nehezen tud majd velem és Léon Marchanddal foglalkozni, de azt mondta, hogy már annyira megtanította nekünk, hogy kell viselkedni egy versenyen, hogy nem kell folyamatosan ott lennie. Mindketten azt gondoljuk, hogy nem kell folyamatosan segítenie abban mit csináljak ott minden nap. Nyilván azért minden verseny után beszélgetni fogok vele, hogy elmondhassa mikre figyeljek.

A már említett 200 méter háton úszott időd – ami közel volt az országos csúcshoz – mennyire lepett meg téged?

Őszintén elmondom, hogy amikor ide kijöttem, akkor nem gondoltam volna, hogy 200 méter hátat fogok úszni. Azt hittem, hogy 200 méter vegyesen fogok odajutni az világ élmezőnyébe. Azonban olyan sokat fejlődött itt a 200 hátam, hogy szerintem ki lehet jelenteni, hogy ez lett Bob Bowman felkészítésével félév alatt a fő számom. A 100 hátról is úgy gondolkoztam, hogy nem tekintettem rá úgy, mint ami benne lesz a világbajnokságon a programomban. Ennek ellenére azt is úszni fogom. Örülök annak, hogy megtaláltam hátúszásban is az igazi erőt. Meglátjuk, hogy tudok majd teljesíteni a vb-n háton. Érdekes kérdés lesz, hogy jobban megy-e majd a vegyesnél.

Tavaly 200 méter vegyesen lettél Európa-bajnok. Akkor ezt a számot sem engeded el?

A 200 méter vegyes és 200 méter hát nagy kérdés lesz a vb-n. Úgy megyek oda, hogy mindkettőt úszni fogom. Azonban a vegyes döntője után lenne a hát középdöntője és nagyjából 10-15 perc lesz a kettő között. Úgyhogy azt még ki kell találnom, hogy melyik távon szeretnék inkább úszni. Ez majd ott fog eldőlni, meglátjuk, hogy melyiket érzem majd jobbnak.

Milyen formában vagy egy hónappal a vb előtt?

Az edzések nagyon jól mennek. Épp bő egy hete jöttünk le a magaslati edzőtáborból, ami számomra újdonság volt, mivel korábban még nem voltam ilyenen. Remélem, hogy ez is dob majd egyet a teljesítményemen.

Mennyire tekintesz már előre Párizsra?

Természetesen az olimpia a legnagyobb verseny az úszósportban. Nekem is az a célom, hogy olimpiai bajnok legyek. Majd meglátjuk, hogy erre lesz-e esély Párizsban. Szerintem a vb-n eldől majd, hogy mit fogok úszni egy évvel később az ötkarikás játékokon.

Sok sikert kívánunk úszónknak!

Hortobágyi Tibor

Fotók: Mia Jones

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay