Birkózószakosztály

Működő alközpontok, gyarapodó utánpótlás

Szakosztályigazgató, szakosztályvezető, technikai vezető, hat edző, zuglói központ és vidéki alközpontok, közel száz versenyző. A birkózószakosztály a klubnak is hála stabil lábakon áll, az „esernyőtartó” klasszisok mellett az utánpótláson a prioritás. A klub egyik elit, 1925-ben alakult szakosztálya időről időre nevelte ki a magyar sport meghatározó alakjait, az elmúlt évtizedben azonban meglehetősen sziszifuszi volt ez a munka. Sziszifuszi, hiszen többször előfordult, hogy ígéretes tehetséget csábítottak el tehetősebb klubok, így nem derülhetett ki, adott fiatal meddig jutott volna el a BVSC kötelékein belül. Éppen ezért is nagy szó, egyúttal a szakmai nívóra utal, hogy Korpási Bálint személyében BVSC-s birkózó is szerepelt a tokiói olimpián! „Világ- és Európa-bajnokunk a szakosztály, sőt az egész egyesület kiemelkedő sportolója, akit példaképként tudunk a gyerekek elé állítani” – fogalmaz Kiss Balázs, a szintén világbajnoki aranyéremmel rendelkező szakosztályigazgató, aki már pályafutása utolsó évében elkezdett ebben a pozícióban dolgozni, ám isten igazából utolsó versenye, a varsói Európa-bajnoki döntő, az ezüstérem megszerzése után vetette bele magát a kemény munkába. „Bizonyos értelemben eddig könnyű dolgom volt, mert Illés Gergely szakosztályvezető kezében kiválóan összpontosultak a dolgok.

Illés Gergely
Illés GergelySzakosztályvezető

Rólunk

"A legfontosabb: a birkózás életre nevel. A nevében is benne a lényeg, miszerint meg kell birkózni a feladattal. Megacélozza a jellemet, nem csak a testet, a szellemet is.”

A szakosztály mindig híres volt arról, hogy szállította a jó eredményeket, nem volt ez másként az elmúlt évtizedben sem, minden korosztályban nemzetközi sikereket ünnepelhettünk.” A BVSC birkózói létszáma sohasem tartozott a legnagyobb tömegeket megmozgató csapathoz, ugyanakkor eredménye tekintetében rendbe ott volt hazánk top 3-5 szakosztálya között. És ez nagy szó a jól ismert nagy klubok mezőnyében. „Természetesen mindig igyekszünk toborozni, a létszámot gyarapítani, de ez nyilvánvalóan a mai világban nem egyszerű feladat, ettől függetlenül igyekszünk abból főzni, amink van, a minőségi munkát a saját nevelésű versenyzőkkel fenntartani, egyúttal a magyar birkózótérképen betonbiztos alapokkal fényesen jelen lenni” – említi a Balu becenévre hallgató ős BVSC-s. Az említett elvándorlás megakadályozása is cél, amiben a csapategység kialakítása, a kohézió az egyik legfontosabb elem. Igyekeznek a fiatalokat a klub szellemiségére nevelni, kvázi „elültetni bennük a BVSC-s magvakat.” A mögöttünk hagyott tíz esztendő első felében az utánpótlás létszáma is csökkent, miként Kiss Balázs fogalmaz, ellaposodott, ám 2017-ben Illés Gergely szakosztályvezető irányításával sikerült újra növekedő pályára állítani. Ebben hatalmas szerepe volt és van a mai napig a vidéki alközpontok létrehozásának. „Felsőpakonyban, Alsónémediben, Ócsán, Üllőn és Jászkíséren hoztunk létre BVSC-s birkózó alközpontokat, ami bátran állíthatom, telitalálatnak bizonyult.

BVSC birkózó utánpótlás

Sok gyermeket sikerült ezáltal a birkózószőnyegre terelni, akik elmondásuk szerint korábban nem is gondolták volna, hogy ez ilyen nagyszerű sport. Csütörtökönként tartjuk a központi edzéseket, amikor mikrobuszokkal szállítjuk a gyerekeket. Örömmel mondhatom, kiválóan működik a projekt. Egyértelmű, ez is bizonyítja, nem szabad ölbe tett kézzel várni, hogy jöjjenek a fiatalok, nekünk kell utánunk menni. Büszkén mondhatjuk, hogy az elmúlt esztendőkben megháromszorozódott az utánpótlás-létszámunk!” – mondta Kiss Balázs, aki afféle kortesbeszéddel is készült. Lássuk, miért érdemes szerinte a fiatalokat birkózni küldeni! „A legfontosabb: a birkózás életre nevel. A nevében is benne a lényeg, miszerint meg kell birkózni a feladattal. Megacélozza a jellemet, nem csak a testet, a szellemet is. Pusztán sztereotípia, hogy a birkózás nyers erő, semmi több. Dehogynem! Finesz, szellemi játék az egész. Az embernek előbb önmagát kell legyőznie, ez az alapja. Egy sokszínű, igazán összetett sport, amelyet minden gyermeknek érdemes kipróbálnia. Nem csupán az úgynevezett hiperaktív gyerekeket várjuk, hanem a szolid, jól nevelt gyerekeket is, akiknek nem árt, ha kicsit beletanulnak a vagányság, zsiványság témakörébe. A BVSC-ben igyekszünk minden gyermekkel úgy foglalkozni, hogy tiszteletet tanulva, fizikailag és lelkileg is megedződve térjenek haza minden egyes edzés után.” Az említett célokat Kiss Balázs szakosztályigazgató, Illés Gergely szakosztályvezető és Vörös László technikai vezető mellett hat edző igyekszik átadni a sportolóknak a Tatai út 79 szám alatt található, jól felszerelt csarnokban, amely korábban a röplabdásokat szolgálta ki. Itt és az említett alközpontokban zajlik a munka – a nagy sikerre való tekintettel könnyen előfordulhat, hogy további alközpontok nyílnak majd. „Jó érzés, hogy a korábban leamortizált központi otthonunk az utóbbi időkben évről évre folyamatosan szépül, legyen szó az edzés körülményeiről éppúgy, mint a létesítmény kiszolgáló helyiségeiről. Érződik a klubban a tudatosság, az igényesség, a vezetők a szívükön viselik a szakosztályok, így a mi sorsunkat is.

bvsc birkózás

A javuló infrastruktúra is nagyértékben szerepet játszott abban, hogy mostanra a sportolói létszámunk közel került a százhoz. Ezt is meglovagolva eltökélt szándékunk, hogy Magyarország egyik legjobb utánpótlásbázisa legyünk.” A prioritás tehát egyre inkább az utánpótlásra helyeződik át, a szakosztály vezetői az építkezés mellett tették le voksukat. A terv, hogy minden korosztályban teljes, komplett csapatot tudjanak kiállítani a csapatbajnokságokra – „Ehhez idő kell”, teszik hozzá. Mindeközben természetesen az egyensúlyt is igyekeznek fenntartani, avagy az úgynevezett „esernyőtartó” klasszis versenyzőket jól menedzselni, Munka tehát van bőven. „Élvezzük a klub támogatását, ez nagyon fontos. Régen a szakosztály önfenntartó volt, ezáltal napról napra működött. Az újjászerveződött szakosztály azonban visszacsatlakozott az anyaegyesülethez, ezáltal megvan a stabilitás, amely közös érdekek mentén működik. A költségvetésünk nagy részét a klub adja, momentán három fizetett versenyzőnk van. Vannak támogatók, akik a felszerelésben, a tárgyi eszközökben, a kedvezményes edzőtáborokban segítenek elsősorban, élen jár ebben Szentpáli Gábor, aki a klub ügyvezető elnökeként mindenben segít nekünk, amiben csak tud.” Adja magát a felvetés: a szakosztály a jelen állapotból hova szeretni eljutni a következő tíz esztendőben, avagy mit vizionál a jövőre? Kiss Balázsnak nem kell sokat gondolkodnia a válaszon, amiből érződik, tudatosan zajlik a munka: „A legfontosabb, hogy elmondhassuk majd, érezni a BVSC-s szellemiséget. Ehhez a mostaninál is pezsgőbb, nyüzsgőbb életet szeretnénk látni. Azt, hogy bármikor belépünk a terembe, a szőnyegeken mindig gyerekek csibészkedjenek, tanuljanak. Élettel teli birkózócsarnok az álmunk, ami többé-kevésbé most is így van, de még lehet, kell is ezen tovább dolgozni. Országszerte igyekszünk szélesíteni a bázist. Saját nevelésű bajnokokat adunk majd a sportágnak, így állunk a feladathoz!”

Szűcs Levente a férfi csapat korábbi vezetőedzője és Kemény Kristóf a csapat jelenlegi vezetőedzője BVSC

Korpási Bálint birkózó

Elérhetőségeink

Image
Illés Gergely
BVSC-Birkózó Edzőközpont
Megközelíthető tömegközlekedésel: 20-as, 30-as busszal a Futár utcai megállóig, vagy 105-ös busszal,14-es villamossal a Fiastyúk utcai megállóig, majd a Futár-Tatai út sarkáig gyalogolni.
Szeretettel várunk 5-12 éves fiúkat és lányokat edzéseinkre!
Jelentkezés: hétfőtől péntekig 17:00-19:00 óra között
Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay