Úszó szakosztály

Az egyik legvonzóbb műhely – klasszisokkal

Az úszásoktatástól az olimpiai szereplés menedzseléséig – teljes a paletta a BVSC-ben. A Laky Károly Uszodában – a létesítmény folyamatos fejlesztésének köszönhetően – egyre jobb körülmények között készülhetnek az úszók. Nagy Péter éppen tíz éve vette át a szakosztály vezetését, és amondó: jobb helyen nem is dolgozhatna. Megítélés kérdése, hogy tíz év hosszú idő-e vagy sem, mindenesetre sok mindenre elég. Feltéve, ha megvan az akarat, a szándék, az elhivatottság és elszántság – minden érintett részéről. A BVSC-Zugló úszószakosztálya 2011-től sportszakmailag és az infrastruktúrát tekintve is nagyot fejlődött, nagy utat járt be, és ma az egyik legvonzóbb klub a sportág szereplői számára. „Amikor tíz éve átvettem a szakosztályt, egy felújítatlan fedett 50-es, valamint egy 25 méteres régi medencénk volt. 2013-ban kezdték el megújítani az uszodát, majd építettek egy 25 méteres medencét, a 2017-es világbajnokságra pedig elkészült az új 50-es, amivel Budapest vagy talán az egész ország legjobban felszerelt egyesületében edzhetünk – az infrastruktúrát tekintve mindenképpen. A klub eltökélt szándéka, hogy folyamatosan segítse a szakosztályokat, hogy minél jobb versenyzők kerülhessenek ki onnan, miközben az elsődleges cél minden esetben az utánpótlás-nevelés, ami teljes egészében a szakosztályok munkájára van bízva” – foglalta össze Nagy Péter, aki 1998 óta áll a BVSC szolgálatában.
Nagy Péter
Nagy PéterSzakosztályvezető

Rólunk

A Komjádi-uszodából, a Sport Plusz MAHART SE-től tette át székhelyét a Szőnyi útra, az akkori szakosztály-vezető, Tószegi Andor tárt karokkal várta a „csapatot”. Két évig csak úszott, majd elvégezte a középfokú úszóedzői tanfolyamot, mert egyértelműen az edzői pályára készült. 2001-től tart edzéseket a BVSC-ben, 2002-től hivatalosan is versenyzői csoportokért felel. Azt mondja, szerencsésnek tartja magát, hiszen mindig is jó versenyzőkkel, jó környezetben dolgozhatott (az első csoportjában például a későbbi olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárkával). A szakosztály bázisa nagy mértékben támaszkodik a Laky-uszodában zajló úszásoktatásból kikerülő gyerekekre. Nem mindig volt ez így, de az utóbbi években kialakult ez az egészséges és hatékony alapállás. „Évekig elég nagy problémánk volt, ami később az eredményességen is meglátszott, hogy az oktatásból nem kaptunk versenyzőket. Rengeteg gyerek volt, de nem nálunk úsztak, a 2000-es évek közepe felé ennek hátrányait nyögtük. Mostanra viszont a BVSC átvette az úszásoktatást, és áramlanak is hozzánk a gyerekek. Ez hatalmas motiváció és felelősség is egyben. Korábban 60-80 fő volt a létszámunk, ma már 120-130 ez a szám, de ez már a határterhelés, nem nagyon tudjuk már hová tenni a versenyzőinket.” A BVSC-Zugló úszószakosztálya jelenleg hat csoportban foglalkozik a versenyzőkkel (a 8-10 éves korosztálytól a senior korúakig), velük hét edző dolgozik, de szárazföldi edző is segíti a stábot.

Cseh László bvsc úszó szakosztály
Cseh László bvsc úszó szakosztály
„Feladásos rendszer a miénk, amit a 2010-es évektől jól kiépítettünk. Sok klubban ez a gyakorlat, nyilván ott lehet ezt működtetni, ahol nagy a bázis. Azért jó ez a rendszer, mert változatos, az adott versenyzővel sok edző dolgozik, így különböző, rendre friss és új ingereket kap. Természetesen vannak összeszokott versenyző-edző párosok, akik 5-10 évig jól tudnak vagy tudnának együtt dolgozni, ők nehezebben élhetik meg ezeket a váltásokat. De az eredmények talán minket igazolnak. Önműködő a rendszer, minden edző egy irányba halad, a szakmai hozzáállást és a klub filozófiáját maximálisan elfogadták. Persze, ez nem feltétlenül meglepő, mert akik most itt edzők – Plagányi Zsolt kivételével, aki Cseh László, Németh Nándor és Burián Kata felkészítéséért felel – mindannyian úsztak nálam. Azt a rendszert, amit én képviselek, ők ugyanúgy viszik tovább, függetlenül attól, hogy mindenkinek megvan a saját tudása, elképzelése, akarata és képessége. A munka azonban ugyanabban a mederben folyik. Volt törekvés arra, hogy idősebb edzőt is foglalkoztassunk, de nem tudott beilleszkedni, így nem erőltettük a dolgot. Talán épp ez a legnagyobb előnyünk: nagyon dinamikus edzői stáb vagyunk, mindenki győzni szeretne, bárhol is indulunk, eszerint éljük az életünket, és harcolunk keményen minden évben a legkülönbözőbb bajnokságokban.” A szakmai munka szerkezetét természetesen befolyásolta a klasszisok BVSC-be igazolása is, 2014-ben Bernek Péter, 2016-ban, az olimpia után Verrasztó Evelyn, 2017-ben Kozma Dominik, 2018- ban Bohus Richárd, 2019-ben pedig Cseh László, Németh Nándor és Burián Kata érkezett a klubhoz. Közülük a tokiói olimpiára többen már más színekben jutottak ki, de mindannyian hozzásegítették a klubot az eredményességhez és egy kicsit a presztízsemelkedéshez is. A BVSC-Zugló az átalakult bajnoki rendszerhez is alkalmazkodott, a nyílt vizes, a rövid pályás és a nagymedencés versenyekre is elég nagy csapatot tud nevezni, függetlenül attól, hogy – Nagy Péter szerint – egyre kevesebben vállalják az élsportot, beleértve a szülőket, akiken nagyon sok múlik egy gyerek versenyeztetésében és folyamatos utaztatásában. Ezzel együtt vonzó környezet a BVSC, kiváltképp az agglomerációból érkezőknek, akiknek nem kell a városon keresztülmenniük napról napra. A klub 2012-től folyamatosan a legjobb hatban szerepel a bajnoki pontversenyeket tekintve, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban másodikként zárt, ráadásul mindig más egyesület mögött, ami jól mutatja a stabilitást. 2019-ben aztán az utánpótlás és a felnőtt bajnoki pontversenyt is megnyerte a BVSC-Zugló.
Verrasztó  Evelin bvsc
Bohus bvsc

Ami a nemzetközi eredményeket illeti: a 2010- es években érkező klasszisok szállították és szállítják az sikereket. Bernek Péter minden világversenyen döntőt úszott valamelyik számában (400 vegyesen, 400 gyorson vagy 200 háton), rövid pályán 2014-ben világbajnok, 2015-ben és 2017-ben Európa-bajnok, valamint Eb-ezüstérmes lett, de van Eb-bronza, nagymedencében pedig két-két világbajnoki ötödik és hatodik helye is. Nem véletlen, hogy pályafutása befejezése után (merthogy a tokiói olimpián úszott utoljára) is maradt a klub kötelékében: edzőként dolgozik tovább. Tanítványai között pedig ott lesz többek között a BVSC-be igazoló háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, junior világbajnok tehetség, Késely Ajna is.

Késelyi Ajna
Kapás Boglárka a londoni olimpián hatodik, ugyanabban az évben Európa-bajnok lett, 2015-ig rövid pályán Eb-ezüstöt és bronzot, valamint két vb-4. és egy 5. helyet szerzett, nagymedencében pedig az értékes helyezések mellett Eb-ezüstöt és két Eb-bronzot szállított, míg a 2015-ös vb-n bronzérmes lett zuglói színekben. Papp Márk a 2016-os nyílt vízi Európa-bajnokságon tagja volt a bronzérmet szerző magyar csapatnak, a riói olimpián 10 kilométeren 13. helyen végzett, Verrasztó Evelyn a 2017-es rövid pályás Eb-n ezüstérmes lett, míg Kozma Dominik a 2017- es hazai rendezésű világbajnokságon „robbantott” a 4x100-as gyorsváltó tagjaként megszerzett bronzérmével – ennek a csapatnak tagja volt a később a BVSC-be igazoló Bohus Richárd és Németh Nándor is. Bohus 2019-ben rövid pályás Eb-ezüstérmes lett, Németh Nándor ugyanabban az évben országos csúccsal szerezte meg a vb-n a 6. helyet 100 gyorson. Burián Kata a 2021-es budapesti Európa-bajnokságon felállhatott a dobogó harmadik fokára, a sportág megkerülhetetlen klasszisa, Cseh László 4. hellyel jelezte, hogy 2021-ben méltóképpen szeretné lezárni pályafutását. A tokiói olimpiára hét úszót delegált a BVSC- Zugló (Bernek, Bohus, Burián, Cseh és Németh mellett a váltóban helyet kapó Takács Tamást és Kovács Benedeket), de Nagy Péter szerint mindig figyelni kell arra, hogy folyamatosan „résen legyen” a műhely. „Hiába volt most hét olimpikonunk, lehet, hogy legközelebb egy sem lesz. A minőségre és a folyamatos fejlődésre kell odafigyelnünk. Alulról kell építkezni, termelni és termelni a fiatalokat, majd beépíteni őket a versenyzői csoportokba. Végig kell járni mindannyiuknak a ranglétrát, aki pedig megmarad a végéig, már önmagában fantasztikus elszántságról és kitartásról tett tanúbizonyságot, függetlenül az eredményektől” – fogalmazott Nagy Péter, aki ifjúsági és felnőtt korú versenyzőkkel foglalkozik a BVSC-ben. A jéghegy csúcsa mellett szabadidős szekció is működik a BVSC-ben, ahová bárki beiratkozhat, és heti három alkalommal, kijelölt edző mellett úszhat a Laky-uszodában.

Elérhetőségeink

+36203680552
(szakosztályi tagok, jelentkezők számára)
Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay