Műugró szakosztály

„Jó ide, a BVSC-hez, ehhez a nagy családhoz tartozni!”

„Mi egy kicsit külsősök vagyunk” – mondja Benyák András, a BVSC-Zugló műugrószakosztályának vezetője, merthogy a klub versenyzői a Margitszigeten edzenek és ugranak. A műugrók tornaterme, amely a zuglói sporttelepen működött az elmúlt évtizedekben, a közeljövőben megújul, és így a későbbiekben is a sikerek, valamint a szakmai munka eredményességének egyik záloga lehet. A Szőnyi úti fejlesztéseket látva abszolút bizakodó állásponton van a több mint hét évtizedes múltra visszatekintő szakosztály. „Szakosztályunk eredményességének és a műhelymunkának az alapja a szárazföldi edzéseink bázisa, a Szőnyi úti tornaterem. A vizes edzéseket korábban is a Margitszigeten végeztük, egy pár éve kiegészült ez a helyszín a Duna Arénával, ahol világszínvonalon lehet készülni. Saját gyerekkoromban is a Szigeten edzettünk, igaz, 71-ben egy vasutas napon ugrottam a zuglói toronyból, de azt akkor már senki nem használta, később le is bontották. Szóval mi mindig egy kicsit külsősök voltunk a BVSC-ben, most is azok vagyunk” – fogalmaz Benyák András, a műugrószakosztály vezetője, vezetőedzője, aki 1965 óta a BVSC kötelékébe tartozik, és aki a melbourne-i olimpián toronyugrásban negyedik Gerlach István és Sauer László mesteredzők örökségét viszi tovább a klubban. Mindketten 2020-ban hunytak el.

Benyák András
Benyák AndrásSzakosztályvezető

Rólunk

„…rendelkezünk annyi rutinnal és felhalmozott tudással, hogy ha egy, a sportágra alkalmas ügyes gyerek elkezdi a műugrást, mindig találjunk áthidaló megoldást és a szintjéhez megfelelően foglalkozzunk vele.”

A műugrószakosztályban 30-32 fővel évek óta stabilan számolnak, de az utánpótlás tekintetében a koronavírus-járvány megtette hatását, sokan távolmaradtak a 2020-as és 2021-es évben az edzésektől. Nem csoda, hiszen nehézkes is volt az uszodába látogatni a szabályozások miatt. A létszám tehát valamelyest lecsökkent, de a vezetőknek vannak terveik a visszaduzzasztásra. A szakosztály korábban is – érthetően – a válogatott versenyzőkre fókuszált, a 2000-es években Lengyel Imre és Barta Nóra is a BVSC- ben sportolt, utóbbi négy olimpián vett részt. Az ő jelenlétük is emelte és szinten tartotta a versenyzői létszámot, hiszen miattuk (is) érkeztek fiatalok a sportághoz. Ami a szakmai stábot illeti: Benyák András mellett Juhász Maja foglalkozik az utánpótlással. (Büszke a klub saját nevelésű edzőjére, a három éve a kuvaiti válogatott mellett dolgozó Dákai Dávidra is.) „A műugrásban mindig is az olimpiai részvétel kiharcolása az elsődleges szakmai cél, de rendelkezünk annyi rutinnal és felhalmozott tudással, hogy ha egy, a sportágra alkalmas ügyes gyerek elkezdi a műugrást, mindig találjunk áthidaló megoldást és a szintjéhez megfelelően foglalkozzunk vele. Az utóbbi tíz évből Gacs Barnabás nevét kell elsőként kiemelni, ő hatszoros felnőtt országos bajnok lett, Csóri Dorka saját nevelésű sportolónkként jutott ki az ifjúsági Európa-bajnokságra.

BVSC műugró szakosztály

Bóta Botond műugró

A számtalan korosztályos válogatott mellett Bóta Botond szereplését emelném még ki, aki a nemzetközi mezőnyben is megállta a helyét, jóllehet a világ legjobb 32 ugrója közé végül nem került be” – foglalta össze a szakmai eredményeket a vezetőedző. Bóta Botond egyébként a 2021-es hazai rendezésű Európa-bajnokságon Szabó Seri Lillával és Kun Patríciával a vegyes csapatversenyben hatodik, 1 méteren egyéniben a 24., 3 méteren pedig 20. helyezettként zárt. Benyák Andrásnak nincs kétsége afelől, hogy a szakosztálynak tett ígéretek megvalósulhatnak a közeljövőben: „Bárkivel is találkoztam a tornatermünkbe menet, keresztülsétálva az uszodán, hosszú éveken át el kellett mondanom neki, 1952- ben itt megállt az élet, egy időalagútban vagyunk, majd valamikor lesz fejlesztés. Ilyen mondatok az utóbbi időben nem hagyják el a szám. Jártam a Ferencvárosnál, a Vasasnál, megannyi klubnál, és sokáig irigykedtem, most viszont látványban, higiéniában, eszközökben és a pályák minőségében is hatalmas fejlődésen megy keresztül a BVSC. A tervek között szerepel egy több funkciós központi csarnok felépítése, amelyben nekünk is ígérnek egy műakrobatikára alkalmas helyet, ahol egyébként a karate szakosztály is dolgozhat majd. Ugyan még csak terv a csarnok, de a korábbi, az elmúlt évekre vonatkozó terveket is ismertem, és mivel pontról pontra megvalósultak, ráadásul még szebben és látványosabban, mint gondoltam, nem kételkedek, hogy valóban lesz helyünk a jövőben is a Szőnyi úton. A BVSC-ben egyébként is mindig az volt a nagyszerű, hogy a szakosztályok kiegészítő igényeit mindig ki tudta elégíteni. Most ez fokozottabban igaz, olyan helyzet állt elő, ami korábban nem volt jellemző. Csak egy példa: ha jelzem a klubvezetésnek, hogy egy válogatott versenyző érkezne hozzánk, elég a nevét felírni, és máris rendelkezésére is áll a konditerem. Gyógytornászok után sem kell kutatnunk, itt van helyben – ez mind-mind kivételes lehetőség. A klub elnökének ajtaja mindig nyitva áll, a gondok és felmerülő problémák megoldására pedig mindig van fogadókészség. Nem kétséges, hogy a mi szakosztályunk terveit és elképzeléseit az utóbbi tíz évben irányba tudtunk tenni a magunk módján. Beszédes az is, hogy a koronavírus-járvány miatt egyetlen edzőt sem kellett elbocsájtania a klubnak, míg sok helyütt az újrakezdés esélye is meghiúsult.”

bvsc karate

Szabó Seri Lilla és Bóta Botond

Benyák András szerint a műugrószakosztály most nem feltétlenül ragyog a régi fényében, de stabil szereplő a hazai klubéletben. „Kétségtelenül megerősödött a BVSC családiassága az utóbbi tíz évben, jó ide tartozni, a szakosztályok jól ismerik egymást, valódi klubként működünk. Nem vagyunk könnyű helyzetben a sportág jellegéből adódóan, hiszen a műugrás nem tömegesíthető, száz gyerekből egy marad a sportág mellett. Ugyanakkor mindig van lehetőség a minőségi képzésre, és erre törekszik a BVSC is – a Margitszigeten, a Duna Arénában és Zuglóban.”

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay