Egy tucat forduló, egy tucat pont

Egy tucat forduló, egy tucat pont

Mint ismert, alsóházi rangadón megszerezte második győzelmét hazai pályán a BVSC a labdarúgó Merkantil Bank Ligában, összességében pedig a Haladás és az Ajka után a Siófok elleni 2-0 a harmadik zuglói siker volt. Csapatunk a harmadik forduló után szerzett ismét gólt hazai pályán.

A két csapat utolsó egymás elleni meccsén az ezredforduló előtt 1999-ben a BVSC 1-0-val szerezte meg a győzelmet a Balaton-partiak ellen, és ez az eredmény a 9 pontosok és kieső helyen tanyázó csapatok csatáján az NB II-ben is követendő példának tűnt, de a szezon közben igazolt Mucsányi Márk duplájával, sikerült túlszárnyalni mindezt együttesünknek.

A válogatott szünet után, talán először a szezonban, teljes, 23 fős kerettel felálló Vasutasoknál, meglepetésre nem kezdett Nikola Mitrovics, viszont sérülése után ott volt a pályán és a 12. fordulóban találta magát először a kezdőtizenegyben Tóth Milán. A védelem tengelyébe egyre biztosabban beépülő Hesz Olivérnek is köszönhetően, ismét jobb hátvéd pozícióban kezdett, és a csapatkapitányi karszalagot is újra megkapta Benkő-Bíró Norbert.

A meccs közben azután ismét megsérült Paulo Vinícius – szerencsére utólag kiderült, hogy nem komolyabb a baj –, akit már az első félidőben le kellett cserélni, de az őt pótló első számú kapitány Nagy József remekül szállt be az eddigieknél masszívabb hátsó alakzatba. Ráadásul ezúttal az ellenfél bizonytalanságát is jól használta ki a BVSC. Mucsányi az első gólnál Szilágyi Máté remek labdájára rajtolt rá, majd a kapujából kifutó Hutvágnerrel összefutva, pattant róla be a BVSC vezetőgólja. A 72. percben kapusunk a több bravúrt is bemutató Csenterics Ádám jegyzett aszisztot, miután előre ívelt labdáját a védők rosszul számolták ki, nem így Mucsányi, aki a félúton lévő kapust is kicselezve, talált ismét a kapuba.

A Vasutasok a bajnokságban negyedszer nem kaptak gólt, a mérkőzés után pedig a 8. forduló óta irányító, korábbi másodedző Kincses Ádám, és a csapatba akkor érkező és első bajnokiján Kazincbarcikán azonnal gólt szerző, most pedig duplájával három gólos és ezzel a házi góllövőlistát vezető, Mucsányi Márk értékelt.

Én valamiért nagyon nyugodtan érkeztem erre a mérkőzésre, mert szinte biztos voltam benne, hogy lesz, ami lesz, de nyerni fogunk, te mit éreztél?

Az első félidő után nem ezt, mert akkor nehezen találtuk a ritmust és a labdát sem tudtuk megtartani a fölső szekcióban, az ellenfél pedig sok pontrúgással és nagy bedobással veszélyeztetett. A második félidő alapját a korai gólunk adta meg, és utána elől is több minden sikerült, a stabilitás hátul pedig megmaradt, két nehéz helyzetben lévő csapat meccsén tudtunk a befejezéseknél higgadtabbnak lenni – fogalmazott Kincses Ádám vezetőedző.

Lassan védjeggyé válik a 0-0-s első félidő, most már nyolcadszor a szezonban, kicsit mintha ismerkedési délutánról szólnának az első 45 percek.

A csapatok többsége ezt választja, és ez alól mi sem vagyunk kivételek, vagyis stabil védekezésből van az előre játék, vagy kontra játék. Az első gól fontossága ebben a ligában megkérdőjelezhetetlen, és ezért őrzi mindenki a hálóját. Hátul azért látni kell, hogy az elmúlt időszakban itt szembesültünk a legtöbb problémával az összeállításban, és mint például ma is kényszerűségből is van, hogy bele kell nyúlni a csapatba. A csereként beállt Nagy Józsi viszont az egyik legjobb teljesítménnyel rukkolt elő. A pontrúgások levédekezésével volt az utóbbi időben a legtöbb bajunk, ma mindenki állta a sarat, így emiatt is feltétlenül büszke lehet a teljesítményére.

Az a kellemes helyzet állt elő, hogy a teljes keretet be tudtad nevezni a meccsre, és volt, hogy olyan játékosnak nem jutott hely csereként sem, akivel amióta itt játszik ez nem fordult még elő, mennyire nehéz kezelni ezt ilyenkor?

Amikor 5-6 sérülted van, az is egy más típusú nehézség, és az is amikor mindenki játszani akar. A meccs alakulása határozza meg, hogy tudjuk-e tartani magunkat az előre meghatározott tervhez, vagy mint például ma is bele kell nyúlni abba. Azt viszont örömmel mondom, hogy a játékosok edzésmunkáján és hozzáállásán az látszódik, hogy mindenki be akar kerülni a csapatba.

Az Ajka elleni meccs után mondhatjuk sokat köszönhettünk a szerencsének, ma sem álltunk ennek híján, de azért ezúttal nagyon sokat dolgozott érte a csapat.

Ott is megdolgoztunk érte, más kérdés, hogy kevesebb helyzetünk volt esetleg, mint ezúttal. A lélektana minden meccsnek különböző, és ezek a srácok most is, meg az elmúlt hetekben is sokat dolgoztak azért, hogy adott esetben mellénk álljon Fortuna. Korábban több olyan meccsünk volt, amikor hadilábon álltunk ezzel, most nem panaszkodhattunk. Egyrészt úgy érzem, idegenben egy kicsit mindig nehezebb dolgunk van, másrészt a gólszerzési lehetőségeink számát növelni kell, mert a meccsenkénti két-három helyzetből, mi jóval kevesebb gólt szerzünk, mint egy rutinosabb csapat. Támadásban mindenképpen emelni szeretnénk a helyzeteink számán, és akkor a nagy számok törvénye alapján is eredményesebbek leszünk, mert a góllövéssel azért még hadilábon állunk.

Még nem vagyunk kint a vízből, de közelítünk hozzá. Számolgattok, hogy hány ponttal kellene mondjuk állni fél távnál, kik ellen lehetne ezeket megszerezni, a mai például egy hatpontos meccs volt?

Nyilván tisztában vagyunk azzal, hogy a bent maradáshoz nagyjából hány pontra lesz szükségünk, de a pályán nem a matek dönt, és az sokszor borul is. Továbbá, ha nagyon előre nézünk, akkor azzal csak egyre nagyobb nyomást helyezünk magunkra, annak pedig nem látom értelmét, így maradunk a tavaly is jól bevált módszernél, hogy mindig a következő meccsel és ellenféllel foglalkozunk, legyen bárki is az. Mivel sok a kieső a létszámcsökkentés miatt, ez csak nehezít a helyzeten, illetve én nem érzek olyan óriási különbségeket a csapatok között, hogy bármelyik meccs is előre lefutott lenne.

Végezetül, hogy ízlik a szerepköröd, most már jó pár hét alatt volt időd belerázódni, vagy ahogy a vezetőedzők mondani szokták a bőrönd mindig be van pakolva?

Örülök, hogy az elmúlt évek alatt egy nagyon jó stáb alakult itt ki. Azt hiszem a csapat is és a közösség is bízik bennem, nyilván azért építi magát az ember, hogy ilyen helyzetbe tudjon kerülni, élvezem a lehetőséget amíg van, és azzal is tisztában vagyok, hogy amikor első az ember a sorban, onnan hamarabb ki is tud esni. A kis bőröndből sose pakoljon ki egy edző, ehhez a mondáshoz én is tartom magam, de jelenleg élvezem a lehetőséget és szeretnék megfelelni az elvárásoknak.

Mucsányi Márk szezon közben szeptemberben érkezett kölcsönbe csapatunkhoz Újpestről. Szerepköréből kiindulva tavalyi gólkirályunk Szalánszki Gergő helyén szerepel és mezszámát is megörökölte. A 21 éves szélső, az elmúlt több mint két évet az Újpest első keretével csinálta végig, a meccskeretbe gyakorta nevezve volt, pályára viszont a 2020-21-es szezonba lépett csereként. Tavaly előtt megjárta a Szentlőrinc NB II-es csapatát is, illetve stabilan az Újpest NB III-as együttesében szerepelt. BVSC-s bemutatkozása eddig jól sikerült, 5 meccsen 3 gólt szerzett a bajnokságban és a Siófok ellen, duplájával eldöntötte a találkozót.

Szezon közben érkeztél, mennyire volt tervezett ez a váltás és persze az eddigiek is, hiszen a Grund FC-ben kezdtél, majd a Honvédban játszottál és 2018-ban kerültél Újpestre?

Mindegyik váltásom tervezett volt, talán a legnagyobb ugrás a Grundból a Honvédba kerülés volt, és azt kell mondjam egyik lépést sem bántam meg. A BVSC-be való igazolásom is úgy gondolom egy lépés előre, hiszen a legfontosabb, hogy stabilan játékpercekhez jussak, ezen dolgozom. A beilleszkedés eddig pályán belül és kívül is, úgy érzem jól sikerült, persze a legfontosabb, hogy a pályán meg legyen az összhang.

Eddig a teljesítményed alapján is, úgy fest sikerült beilleszkedned, legalább is góllövésben a legeredményesebb vagy. Mondhatni, hogy az NB III-at kinőtted, az NB II-be pedig beértél?

Reméljük, de egyelőre ilyen rövid idő alapján nem szeretnék még következtetéseket levonni. Nem számolgattam, hogy ki hány gólt lőtt, örülök, hogy tudtam segíteni a csapatnak, ez az, ami foglalkoztat. A keménységhez, már az NB III-ban hozzá szokik az ember, itt a tempó az, ami más, még ha az első osztálytól el is marad, de erre a lépésre most szükségem van a fejlődéshez. Nyárig szól a kölcsönadás a BVSC-hez, utána van még élő szerződésem az Újpesttel, meglátjuk, hogy alakul, nyilván jó lenne idővel az NB I-ben szerepelni.

A Siófok elleni két gólodra rátérve, hogyan gondolsz vissza?

Tudtuk, hogy egy hatpontos meccs vár ránk, örülök, hogy ezzel tudtam segíteni, de a csapat sikere a legfontosabb. Az első gólnál a szerencse is közrejátszott Sziszka (Szilágyi Máté – a szerk.) remek kiugratása után, a védők is hibáztak a lényeg azon volt, hogy tovább mentem a kapu felé, és bepattant rólam a labda. A második gól már tudatosabb volt, egy felívelés után Roli (Horváth Roland) rajtolt a labdára, hogy megcsúsztassa, végül talán nem érte el, de a védőket megzavarta én pedig lecsaptam a labdára és végig tudtam vinni a helyzetet.

Ez a posztod, ezt szereted, a sebességed láthatóan megvan hozzá?

Régebben középpályás voltam, legalábbis az utánpótlásban mindig. Az elmúlt egy-másfél évben kerültem a szélre, de itt is szeretek szabadabban mozogni. Van, hogy bentebbről indulok, ahogy a meccs adja.

Egyénileg és csapatszinten hol tartasz és merre haladunk?

Nyilván szeretnék további gólokat szerezni, bár konkrét számot nem határoztam meg előre.  Az elsődleges azonban a csapat teljesítménye, hogy minél hamarabb a vonal fölé kerüljünk, ez akár már a Csákvár ellen is sikerülhet. Úgy érzem alakulunk és jó úton járunk, hogy összekovácsolódjunk és abban biztos vagyok, hogy ez a csapat bent tud maradni.

Ehhez a következő lépést október 29-én, vasárnap délután egytől Csákváron teheti meg a csapat – ne felejtsék el e jeles napon éjszaka visszatekerni órájukat a téli időszámítás miatt egy órával –, míg a következő hazai meccsünkön az idény meglepetéscsapatát, a Kozármislenyt fogadjuk november 5-én a Szőnyi úton 13 órától.

Hajrá, BVSC!

Merkantil Bank Liga 12. forduló

BVSC-Zugló–BFC Siófok 2-0 (0-0)

BVSC: Csenterics – Benkő-Bíró, Vinícius (Nagy J., 34.), Hesz, Király Á. – Gergely P. (Csősz, 58.), Hidi P. – Tóth M. (Vernes, 58.), Szilágyi M. (Mitrovics, 58.), Mucsányi (Mészáros A., 86.) – Horváth R. Megbízott vezetőedző: Kincses Ádám

Siófok: Hutvágner – Polényi G., Csató M., Varga B., Major G. – Varjas Z., Nemes M. (Kovács B., 76.) – György N. (László D., a szünetben), Girsik Á. (Debreceni Á., 76.), Dénes Cs. (Menyhárt Zs., 62.) – Tóth T. (Szedlár, 62.). Vezetőedző: Dragan Vukmir

Gólszerző: Mucsányi (47., 72.)

Léderer Ákos

Fotó: TSH Photo / Szűcs Attila

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay