Sportolóink is segítettek felajánlásukkal a fertőzötteken

Sportolóink is segítettek felajánlásukkal a fertőzötteken

A koronavírusból felgyógyult élsportolók ajánlották fel a vérplazmájukat a fertőzöttek kezeléséhez. Válogatott úszóink közül Bohus Richárd és Kozma Dominik is csatlakozott az önkéntes akcióhoz.

Ahogy március végén beszámoltunk róla, sajnos úszóinkat is elérte a koronavírus-járvány. Szerencsére azóta már mindenki rendben van, így Bohus Richárd és Kozma Dominik úszótársaikkal közösen már segíteni tudtak a fertőzötteken.

A Magyarországon kifejlesztett vérplazma-terápia az egyik leghatásosabb gyógymód az új típusú koronavírus ellen. Így azok a donorok, akik már átestek a fertőzésen, emberéleteket menthetnek meg a felajánlásukkal. Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a vérplazma-terápiát kifejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője az MTI-nek elárulta, hogy egy donor két-három súlyos állapotban lévő betegen is segíthet, ugyanakkor nem mindenki alkalmas erre, ezért jött jól a sportolók felajánlása is, mert minél több önkéntesre van szükség.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakoztak sportolóink is, akik példát mutatnak ezzel az akcióval, ugyanis bárki, aki már átesett a fertőzésen szintén sokat segíthet, ha felajánlja a vérplazmáját.

 

 

Az úszók mellett birkózók is ott voltak a csütörtöki sajtóeseményen. Világbajnokunk, Kiss Balázs elárulta, hogy ők egyelőre még csak koronavírus-teszten vettek részt, ugyanis ez mutatja majd meg, hogy közülük ki segíthet vérplazma adással.

 

Fotók: NSO/Dömötör Csaba; Róth Tamás

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay