Kárpátaljáról indult jászkiséri edzőnk

Kárpátaljáról indult jászkiséri edzőnk

Folytatjuk birkózó edzőinket bemutató sorozatunkat, amelyben ezúttal a Kárpátalján született Borsos Eduárdot faggattuk. A 26 éves, sportolóból lett edző a BVSC, Jászkiséren működő alközpontjával foglalkozik.

 

Mikor ismerkedtél meg a sportággal?

Már 7 éves koromban elkezdtem heti 2 alkalommal birkózni és utána csak nőttek az edzések számai heti 6-ra. Egy idő után apukám lett az edzőm, akinél 6 évig voltam. 14 évesen átköltöztem szüleimtől Odessza városába, ami Ukrajna másik oldalán van és odajártam sportiskolába, ahol folytattam a birkózást. Ott 4 évig tanultam és edzettem, nagyon sok tapasztalatot szereztem. Ezt követően elmentem Ternopil városba pedagógiai egyetemre, testnevelői és edzői szakra tanulni. Ott még egy ideig folytattam az edzéseket, de a tanulás miatt abba kellett hagynom a versenyzést.

 

Ennek ellenére nem szakadtál el a sportágtól. Mikor kezdődött edzői karriered?

Első tapasztalataimat edzőként 2015-ben szereztem, amikor gyakorlaton voltam apukámnál. Ott kaptam egy 20 fős serdülő csapatot, köztük volt a testvérem is. Az én feladatom volt felkészíteni a fiúkat a területi bajnokságra. Három hónap alatt sikerült felkészíteni 4 bajnokot – köztük volt az öcsém is –, továbbá 2 ezüst- és 8 bronzérmet szereztek még a fiatalok abból a csapatból.

 

Hogy kerültél a BVSC-hez?

Abban az évben talált rám Tóth István, a BVSC birkózó szakosztályának akkori igazgatója és Lóczi Tibor, a Jászapáti VSE birkózó szakosztály vezetője. Felajánlották, hogy jöjjek át Magyarországra edzősködni. Intéztek nekem szállást Jászapátin és elkezdtem edzősködni ott és Jászkiséren. Másfél év után sikerült felnevelnem 4 országos dobogóst különböző korosztályokban (ketten diák II-es korosztályban, egy diák I-es és egy serdülő kislányt, aki még kadet korosztályban is volt dobogós). 2017-ben átköltöztem Jászkisérre, ahol most is élek és dolgozok birkózó edzőként és iskolai tanárként. Onnan a csütörtöki központi edzésekre szoktunk feljárni a BVSC-be a csapatommal.

 

Birkózóként mik a legkiemelkedőbb eredményeid, amelyekre büszke vagy?

Diák korosztályban sok nemzeti es nemzetközi versenyt nyertem, a serdülőknél területi bajnok voltam, a kadetek között pedig sikerült országos bajnokságot nyernem. U23-ban megyei aranyérmes voltam, továbbá részt vettem a BVSC-vel az NB I-es csapatbajnokságon.

 

És edzőként milyen eredményekre tekintesz vissza szívesen?

Már felneveltem 9 országos dobogóst, akik nemzetközi versenyeken is jó eredményeket értek el. Külön örülök annak, hogy már 3 országban (Románia, Csehország, Ukrajna) versenyeztek a tanítványaim.

 

Vigyázzunk egymásra! Hajrá BVSC!

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay