A kvóta után itthon bizonyíthat Andrásfi Tibor

A kvóta után itthon bizonyíthat Andrásfi Tibor

Bő egy hete biztosította be a párizsi kvótát a férfi párbajtőr-válogatott Andrásfi Tiborral a soraiban. Vívónk örült a sikernek, de már a következő feladataira koncentrál, hiszen a hazai ranglistán is szeretné az olimpiai indulást megszerezni. Vele beszélgettünk!

Eltelt már egy kis idő a kvóta megszerzése óta. Milyen érzés úgy kelni, hogy megvan a párizsi repülőjegye a csapatnak?

Természetesen nagyon jó. Így is mentünk el a világkupára, hogy ez az elsődleges cél, hogy legyen meg a kvóta és ezen már ne kelljen izgulni. Örülünk, hogy sikerült. Voltak azért kellemetlen emlékek az előző kvalifikációból. Akkor sajnos nem tudtuk megszerezni a kvótát és semmiképpen sem szerettük volna a végére hagyni a kvalifikációt. Az alaptaktikánk az volt, hogy ahol csak tudunk, minden versenyen legyünk érmesek. Ha pedig ez sikerül, akkor a végén sem lehet gond.

Beszéljünk kicsit az egyéniről is. Ott a legjobb 32-ig jutottatok többen is. Téged London olimpiai bajnoka, Limardo állított meg. Mennyire számít mumusodnak a venezuelai?

Amennyire jól éreztem előtte a svájci világ- és Európa-bajnok Max Heinzert és őt többször is megvertem már, annyira kevésbé éreztem Limardót megint. Közel volt a győzelem és szoros asszót vívtunk, de valahogy nem sikerült elcsípnem. Viszont annak örülök, hogy egyéniben is jól szerepeltem. A selejtezőben 6-0-t vívtam és a 350 fős mezőnyben ott voltam a 32-ben. Innen lehet remélem majd előre lépni a következő pár versenyen.

Mennyire segített, hogy így egy kicsit pihentebben vártátok a csapatversenyt?

Segített valamelyest, mert azt éreztük, hogy ennél jobb formában vagyunk, amit egyéniben különböző okok miatt nem tudtunk kihozni magunkból. Bíztunk benne, hogy a csapaton ez kijön majd és szerencsére jól is sült el.

A nap elején hogy láttad a fiúkat, mit vártál a csapatverseny előtt, amely során te is vezérszereplő lettél?

Nagyon jól éreztem magam a csapatverseny során az egész nap folyamán. Próbáltam a legtöbbet kihozni magamból és sokat vívni. Mivel éreztem, hogy jó formában vagyok, így igyekeztem nagyobb szerepet vállalni. Ez nagyon jól sült el az első pár meccsen, főleg Kazahsztán ellen. Ott tudtam igazán a csapat élére állni. Aztán a nap végére kicsit elfáradtam, úgyhogy az egy taktikai csere volt, hogy a döntőben nem én vívtam. De szerencsére mindenki jó formában volt és mindenki más meccsen tudta azt a pluszt hozzátenni, ami kellett.

Ez jellemző is a csapatra, hogy mindig más viszi a hátán a társaságot.

Igen ez nagy erősségünk, hogy négyen jól meg tudjuk beszélni egymás között, hogy miként álljunk fel. Látjuk is a másikon, hogy ki, milyen formában van, meg érezzük is.

A döntő előtt matematikailag is hivatalossá vált, hogy megvan a kvóta. Ti hogy éltétek meg azt a pillanatot?

Ha jól emlékszem úgy volt, hogy amikor Svájc kikapott a 4 közé jutásért, nekünk akkor sorsolták a hosszabbítást és azzal lett biztos a kvóta. Nagyon örültünk neki, de nem szerettünk volna itt megállni, mert ha döntőt vívunk és jól is megy a vívás, akkor szerettünk volna aranyérmet szerezni és addig ezt az örömhírt félretenni.

A kvóta megszerzése megnyugvást adhat, de az olimpiáig még sok idő van és itthon is meg kell erősítenetek a helyeteket a csapatban. Ezen a héten már Budapesten vár rátok Grand Prix. Mik a következő célok?

A csapattal most jelenleg világranglista elsők vagyunk, szeretnénk megtartani a minél előkelőbb pozíciónkat. Még a nemzetközi mezőnyben és a hazai válogatóban is várnak ránk fontos versenyek. Itthon a ranglistán második vagyok. Úgyhogy bőven van még feladat. De remélhetőleg, ezek jól sikerülnek és akkor pár hónap múlva már tényleg arról beszélgethetünk, hogy élesben az olimpiára készülünk.

Milyen célokkal vágsz neki a hazai GP-nek a hétvégén?

Tavaly az első asszóban búcsúztam, viszont ha egy ilyen Grand Prix versenyen elsülne a kezem és elérnék egy jobb eredményt, akkor még a világranglistán is sok pontot gyűjtenék. Így akár a legjobb 16 közelébe is újra visszakerülhetnék.

Mennyire lebeg azért már Párizs a szemed előtt?

Mivel szinte hétről hétre versenyek vannak, így nem sok időm van erről elmélkedni. Igazából lendületből megyünk neki ezeknek a kihívásoknak. Persze azért gondolok Párizsra, de előtt legyen vége ennek a sűrűbb időszaknak. Még szeretném magamból kihozni a maximumot és utána el lehet kezdeni gondolkozni az olimpián.

Ha az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely négyes megy Párizsba, akkor szerinted mi lehet a cél az olimpián?

Ha így lesz, mindenképpen szeretnénk éremmel hazatérni. Ezt már akkor megfogalmaztuk, amikor összeállt ez a négyes. Azóta sokszor megmutattuk, hogy erre van is esélyünk. Nagyon nehéz nálunk megjósolni, hogy ki az esélyes, de bízunk benne, hogy összejön az, amiért dolgoztunk és készülünk évek óta.

Sok sikert kívánunk ehhez!

Hortobágyi Tibor

Fotó: Magyar Vívó Szövetség

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay