A beugróként nyert aranyérem története

A beugróként nyert aranyérem története

Elekes Tamara remek nyarat zárt, hiszen aranyérmes lett 400 méter vegyesen az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Azóta pihent kicsit, de már elkezdte a felkészülést a következő szezonra. A nyár élményeiről és a jövőbeli tervekről is beszélgettünk vele!

Már eltelt egy kis idő az EYOF-siker óta, de menjünk vissza kicsit az időben. Előtte milyen elvárásokkal érkeztél meg Besztercebányára?

Igazából reménykedtem benne, hogy szép eredménnyel fogom zárni a versenyt, de nem a 400 vegyesben bíztam, hanem a 200-ban, mert elsősorban arra készültünk. Aztán úgy alakult, hogy a hosszabb távon is nekem kellett úsznom, mert sajnos a csapattársam kiesett. Így az előző nap tudtam meg, hogy rám vár majd ez a feladat. Ezért nem volt rajtam akkora nyomás, mert edzőm is azt mondta, hogy ez egy örömúszás, amit csak élvezni kell.

Azon a napon úsztál 100 gyorsot is. Akkor gondoltad volna, hogy 400-on a dobogó legfelső fokára állhatsz fel?

Ugye 100 gyorson a 14. helyen jutottam tovább egy nagyon rossz idővel. Úgyhogy arra nem vagyok büszke, de örülök, hogy visszaléptem és így tudtam koncentrálni a 400-ra.

Amikor bejutottál a döntőbe utóbbi távon, akkor már elhitted, hogy ez akár meg is lehet?

Nem. Tényleg csak azzal foglalkoztam, hogy ússzam le, aztán lesz, ami lesz. Mert az a tapasztalatom, ha ilyen felszabadultan tudok hozzáállni, akkor általában jól szokott sikerülni.

Végül magabiztosan győzted le a vetélytársakat. Te a medencében, hogy érezted azt az úszást?

Egészen a mell résztávig láttam a mellettem lévő brit lányt. A többieket viszont nem láttam, aztán amikor ráfordultunk a gyorsra, akkor tudatosult bennem, hogy már csak 100 méter van hátra és ez meglehet.

Ráadásul a magyar küldöttség első aranyérmét szerezted az EYOF-on. Milyen volt egyébként számodra ez a „miniolimpia”?

A hangulat nagyon jó volt. Igaz, hogy nem ötcsillagos hotelben voltunk, de a faluban is nagyon jó volt a légkör. Tetszett, hogy akár más nemzetekkel is tudtunk beszélgetni. Úgyhogy nagy élmény volt számomra.

Az aranyérem után még volt döntős szereplésed az EYOF-on, akár 200 vegyesen is. Azt miként értékeled?

Az ugye az utolsó napon volt, illetve előtte az előfutam és a középdöntő. Azok az úszások nem sikerültek annyira jól technikailag és időeredményben sem. Akkor már nagyon fáradt voltam, mert végig úsztam az összes délelőttöt és délutánt is. Illetve én glutén- és tejmentesen étkezem, viszont a faluban nem mindig volt olyan étel, amiket tudtam volna enni. A 400 vegyes után például répát adtak vacsorára, így az étkezés is befolyásolhatta, hogy a végére kicsit elfáradtam. Bár akkor csalódott voltam, de azóta megszépült az a része is az EYOF-nak, mert jövőre is lesz még lehetőségem bizonyítani világversenyeken.

Utána pedig a hazai ob-n is jól szerepeltél. Arra mennyire volt nehéz felpörögni?

Én nagyon élveztem az országos bajnokságot. Az EYOF után nagyon fáradt voltam, úgyhogy nem gondoltam volna, hogy ilyen szépen fog sikerülni. Viszont megadtam a löketet az első nap magamnak, mert egymást követően megnyertem a 200 vegyest és a 100 gyorsot is.

Mennyire tudtad ezt a sok versenyt kipihenni a nyáron?

Igazából még hiányzott is, hogy nem tudok vízben lenni. Azért párszor lementem az uszodába vagy a Balatonba, hogy ússzak egy kicsit.

Mivel kapcsolódsz ki általában a szezon után?

Családommal szoktunk nyaralni, és akkor ott tényleg nem sportra gondolok, hanem mondjuk nézek filmeket, amire nem volt időm. Illetve olvasok ilyenkor jó könyveket, amire ritkán van lehetőségem. Úgyhogy igyekszem olyan dolgokat csinálni, amire nincs időm a szezonban.

Mi a következő cél az új idényben számodra?

Most a rövid pályás ob-ra készülünk, amit egyébként nagyon szeretek, mert a fordulóim sem annyira rosszak, úgyhogy ott tudok nyerni is egy kis időt. Nagyon várom ezt a viadalt, amelyből lesz korosztályos és felnőtt is.

Épp nemrég volt a születésnapod, ilyenkor milyen jókívánságot kívánsz magadnak a jövő évre?

Amit kívántam azt nem mondanám el, mert akkor nem válik valóra. Van időeredmény a fejemben, de azt még nem szeretném elárulni. Viszont a célom, hogy dobogóra álljak majd valahol.

És 200 vagy 400 vegyesen?

Alapvetően én a rövidebbik távot szeretem jobban, de most a 400 jött össze. Szerintem a 200 vegyesemben még nagyon sok van és azon is sokat tudok még fejlődni technikailag is. A nyáron jó volt az állóképességem, szerintem ezért sikerült jól a 400, de inkább a 200-at szeretem.

Az EYOF tulajdonképpen egy olimpiai esemény volt, de mennyire gondolsz arra, hogy felnőtt olimpián is szerepeljél?

Az is ott van a jövőbeli terveim között. Remélem, hogy már Párizsban ott leszek. Erről még nem tudok mit mondani, de az a célom, hogy így alakuljon.

Nagyon szurkolunk ezért és sok sikert kívánunk Tamarának!

Hortobágyi Tibor

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay