MOL Magyar Kupa: Hideg fejjel kell játszani a Kisvárda ellen

MOL Magyar Kupa: Hideg fejjel kell játszani a Kisvárda ellen

Két éve a DVSC, egy éve a Fehérvár látogatott MOL Magyar Kupa meccsre a Szőnyi útra. Ezúttal az NB I ezüstérmesét a jelenleg is második helyezett Kisvárdát fogadja az NB III Keleti csoportjának listavezetője, a BVSC.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is kivívta magának a jogot a zuglói alakulat, hogy megmérettessen, magyar szinten nyugodtan mondhatjuk egy nagyágyú ellen. Ezúttal a Teskánd és a Király SZE magabiztos legyőzése után a Konferencia-liga csoportkörös Molde együttesét is legyőző Várdai Vitézek érkeznek a Szőnyi útra. A labdarúgás azonban az a sport, ahol többször történik meg – főleg kupameccsen –, mint a többi csapatjátékban, hogy a kicsi megtréfálja a nagyot. Urbán Flórián vezetőedző betekintést engedett a felkészülésbe és megkérdeztünk olyan játékosokat, Nagy József csapatkapitányt és Kovács Benedek kapust, akik korábbi állomáshelyeiken, testközelből éltek át, bravúrt a kupában.

„Óriási butaság lenne, ha azt éreznénk, hogy most jött el a pillanat, hogy mi majd most megmutatjuk kik vagyunk és mit tudunk, azért mert egy NB I-es csapat az ellenfél. Azt, hogy milyen játékosok alkotják a keretet és hogy tudnak egymásért küzdeni és győzni azt eddig, minden héten megmutatták, nem most kell eluralkodnia annak, hogy „húha mi vár most ránk”. Ugyanannyit videózunk az ellenfélből, mint amennyit mindig, ugyanúgy készülünk a héten, mint mindig. Egy dolgot kértem tőlük, nehogy valakinek a fejében megforduljon, hogy a meccs hőse akar lenni, azáltal, hogy ő most kimegy a pályára és megmutatja mit tud, és jövő héten már első osztályú csapat fogja szerződtetni. Ha valakit észrevesznek majd, hiszen nyilván ez a cél hosszú távon, nem egy meccs alapján fogják észrevenni, az a jó, hogy most megmutathatjuk magunkat csapatként, hogy hol tartunk mi, és lemérhetjük, hol tart egy NB I-es élcsapat” – fogalmazott a vezetőedző.

Urbán Flórián utoljára 8 éve irányított alsóbb osztályú csapatot a kupában NB I-es élgárda ellen. A BVSC nyáron kinevezett edzője azonnal emlékezett rá, hogy akkor a megye egyes Vecséssel a Ferencváros ellen mérkőztek. Azon a meccsen amúgy a félidőben még 0-0 volt az állás, hogy a több osztálynyi különbség áthidalható-e, és ha igen meddig, arra a futballban nincs és nem is lehet recept.

„Nem lehet tudni, hogy az élet mit produkál, hiszen egy adott mérkőzés is rengeteg mindenből tevődik össze. A saját példáimat szoktam nekik elmesélni, volt egy Zalaegerszeg–Manchester United mérkőzés, ahol 1-0 volt a végeredmény és azt hiszem nem kell ecsetelnem, hogy melyik volt az esélyesebb csapat. De ha felfokozott várakozást éreznénk most, akkor elvennénk a figyelmünket arról, ami a feladatunk és például amikor ezzel a várakozással kifutottunk a jugoszlávok ellen, akkor a pályán ment mindenki amerre látott és 1-7 lett a vége. Nyugodtan, csendben, koncentráltan kell készülni, én azt se szeretem, amikor összeállnak csapatok fogadkozni a pálya közepén a meccs előtt és feltüzelik egymást, hú gyerünk, most megmutatjuk. Utóbbi elviheti teljesen a fejét a játékosnak, arról, ami a dolga és elhiszi, hogy ő most nem harmadosztályú játékos, hanem élvonalbeli, ami reméljük bekövetkezik pár év múlva, de jelenleg itt vagyunk és arra kell koncentrálni, ami a csapatnak az érdeke. Kissé morbid a hasonlat, de a forrófejűség nem vezet sehova, meg kell maradni mosolygós, hideg fejű bérgyilkosnak.”

Az eddigi 10 tétmeccs forgatókönyve 2022 nyarán szinte álomszerűen alakult. Mindig sikerült vezetni, ráadásul már az első félidőben, 9 győzelem és egy döntetlen a mérleg, 33-3-as gólkülönbséggel.  Jó kimondani, hogy a vereséget eddig hírből sem ismeri a csapat, most viszont furcsa lehet, hogy jön egy meccs, amelynek messze nem a vasutasok az esélyesei.

„Sosem mondom azt a játékosoknak a harmadosztályú meccs előtt sem, hogy úgy menjetek ki a pályára, hogy mi vagyunk az esélyesek. Minden pillanatban kell koncentrálni, teljesen mindegy, hogy mi hányszor nyertünk, vesztettünk, vagy játszottunk döntetlent, mindig úgy engedem ki őket, hogy egy pillanatra sem engedhetnek ki, majd december 4-én amikor vége az őszi szezonnak, akkor két napra kiengedhetnek és várhatják a Mikulást, de utána másnap kezdjük is a felkészülést” – mondja utóbbit mosolyogva a mester.

Nagy József csapatkapitány második szezonját tölti a BVSC-nél. A csapat egyik legrutinosabb és legnagyobb NB I-es tapasztalattal bíró játékosa. Ahogy a pályáról sokszor halljuk az „Öreg”, ahogy szólítják a többiek, átélt nagy győzelmeket a kupában is. Bár túlnyomó részt a PMFC játékosaként ért el sikereket, egyik legemlékezetesebb kupameccsét szinte napra pontosan hat évvel ezelőtt az akkor NB III-as ETO színeiben játszotta a DVSC ellen.

„Így, hogy említetted mikor volt a meccs és hol játszottam éppen, természetesen előttem van a mérkőzés. Bekő Balázs volt az edző akkor és nagyon jó emlék az a találkozó, 1-0-ra nyertünk. Biztos védekezésből próbáltunk támadni, mondanom sem kell nem mi domináltunk, de a küzdeni tudásunknak és elszántságunknak köszönhetően felülmúltuk az ellenfelet.”

Kapitányként nem gondolja, hogy bármi különlegessel kellene készülnie a találkozóra. Drukk most még egyáltalán nincs benne, a meccs előtt egy pici majd lesz, de azzal nincs baj.

„Tudjuk ki lesz az ellenfél, és azt is, hogy ők az esélyesebbek, de bízunk magunkban és abban, hogy kisülhet ebből egy jó mérkőzés. Egy kis csapat is be tud lelkesedni, de fontos, hogy az edző által megadott taktikát betartsuk.  A bajnokságban erőteljesen dominálunk a meccseinken, könnyen lehet, hogy most a védekezés kerül majd előtérbe és az is biztos, hogy itt nem fér bele olyan hiba, ami esetleg az NB III-ban igen.

Szoktam követni az NBI-es meccseket, mivel játszottam is ezen a szinten és a tavalyi Kisvárdában még szerepelt korábbi csapattársam is. Fizikálisan és sebességben is nagyon egyben vannak, kérdés milyen hozzáállással érkeznek majd hozzánk, de azt gondolom annyi légiós szerepel náluk, akik olyanok, hogy felhúzzák őket és mennek előre, hogy nem gondolnám azt, hogy lebecsülnének minket. Azzal mindenki tisztában van, hogy egy jó teljesítménnyel fel tudja magára hívni a figyelmet, de az a fontos, hogy csapatként figyeljenek fel ránk és esetleg azt mondhassák a labdarúgáshoz értők majd a meccs után, hogy ez a BVSC megérett egy osztályváltásra.”

A mindössze 21 éves kapus Kovács Benedek közeli szemtanúja volt annak, ahogy 2019 év végén az akkor szintén harmadosztályú PMFC-vel ki gondolná pont a Kisvárdát sikerült kivernie a csapatának a kupából. A bajnokikon rendre bizonyító hálóőr azonnal tudta melyik meccsről faggatjuk.

„Arra emlékszem leginkább, hogy szezon végén decemberben játszottunk, borzasztó hideg volt és nagyon fáztam a kispadon, de amikor láttam a sorsolást, hogy a Kisvárda ellen játszunk, egyből beugrott, hogy részese voltam már egy nagy sikernek ellenük. Természetesen jó lenne, ha folytatódna ez a sorozat, ráadásul a tervek szerint most is a padon leszek. 1-0-ra nyertünk, de akkor is az volt az érzésem, amit most is várok, hogy ismerve az ottani vezetőket, szurkolókat nagyon komoly elvárás van a játékosokkal szemben, így biztos, hogy a maximumot fogják nyújtani ellenünk.”

A kapusokra a kupameccseken extra teher is hárulhat, hiszen nem biztos, hogy 90 vagy 120 percig tart a mérkőzés. Kovács már többször bizonyította, hogy jó érzéke van a büntetők hárításához, kapus kollégájával Szemerédi Norberttel pedig kiváló párost alkotnak, így egyáltalán nem probléma, ha nem ő fog védeni.

„A szervezetet és az elmét nem szabad átverni, vagyis a megszokott rutin szerint kell készülnünk erre a meccsre is, ez alól egy dolog jelenthet különbséget a tizenegyesek. A bajnoki meccsek előtt is szoktuk gyakorolni a büntetőket, de a kupában még jobban kalkulálni kell ezzel. Sammy-vel a kapustársammal sokat készülünk a tizikből és vannak praktikáink is. Én nagyon sokat kapok amúgy tőle emberileg és szakmailag is, úgyhogy nagyon szurkolok neki és én lennék a legboldogabb, ha tízesre védene.”

A 90-es évek közepén hétköznapinak gondoltuk, hogy egy NB I-es ezüstérmes csapat játszik a Szőnyi úti stadionban, hiszen mi magunk voltunk az a csapat. Most szombaton, pedig legyen ünnepnap, hogy egy ilyen magasságban járó csapatot láthatunk vendégül és buzdítsuk ehhez mérten a megszokottnál is nagyobb hangerővel a BVSC csapatát, mert nagyon megérdemlik a fiúk a biztatást.

Léderer Ákos

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay