A veretlenség megtartása a célja labdarúgóinknak

A veretlenség megtartása a célja labdarúgóinknak

Újabb győzelmekkel zárta a múlt hetet a BVSC NB III-as labdarúgó bajnokcsapata. Sorozatban 10. és 11. sikerével beállította a zuglói gárda a két évvel ezelőtti rekordját, amit ugyanitt a Keleti csoportban állított fel a zsinórban elért győzelmek számában.

Aki csak az eredményt látja, annak a 4-1-es egri és a hazai pályán aratott 2-0 a Pénzügyőr ellen úgy tűnhet, mint két szokásos siker a sok közül, de valójában mentálisan komoly erőt kellett mozgósítania a csapatnak mindkét esetben, hiszen Egerben hátrányból fordítva – csakúgy, mint ősszel a hazai meccsen – a „Fináncok” ellen pedig, egy az utolsó percekig döntetlenre álló mérkőzésen sikerült megadásra késztetni az ellenfelet. Ezek a találkozók is azt bizonyítják, könnyű meccs, pláne könnyen elért győzelem nem létezik. Urbán Flóriánnal és Balogh Miklóssal néztünk a – leírni is szinte hihetetlenül örömteli – most már 35 meccses bajnoki veretlenség nyomába.

„Egerben egy percig sem éreztem, hogy problémánk lehet, igaz lőttek egy döbbenetesen nagy gólt a hazaiak az első félóra végén, azon a talajon így eltalálni a labdát, betyáros teljesítmény volt, viszont ezen kívül nem volt helyzete a hazaiaknak. A második félidőben érvényesült jobban a játékunk, szerkezetet is váltottunk, amire úgy éreztem nem tudtak igazán reagálni a hazaiak, elég gyorsan meg tudtuk fordítani a meccset. Általánosságban azt látom, amíg bírja az ellenfél erővel, lelkesedéssel, addig mindenki jön velünk, de ha a magunk ritmusában végig tudjuk játszani a meccseket, akkor előbb-utóbb hibára tudjuk kényszeríteni őket. Egerben a második félidő jól nézett ki. A második, harmadik és negyedik gólunknál is, nem ad hoc jellegű, a fejekből éppen kipattanó akciókból születtek a góljaink, hanem azokból a támadás variációkból, amiket az edzéseken gyakorlunk, és ezt mindig jó az edzőnek viszont látni a pályán” – fogalmazott vezetőedzőnk.

Eger bevétele után a Pénzügyőr csapatát láttuk vendégül vasárnap. Szinte nyárias melegben, napsütésben kezdődött a melegítés, a játékosok kivonulásánál sem volt még jele, amikor nagy lelkesen U9-es utánpótlásunk és a partnerkapcsolat jegyében a Pestújhelyi SC növendékei bekísérték a futballistákat, hogy komorabbra fordul az időjárás, de előbb őszies, a találkozó végére pedig, már kimondottan zord arcukat mutatták meg az égiek. Szerencsére edzői stábunk – amely jól megszokott helyéről először a szezonban, ideiglenesen fedezékbe kényszerült – ekkor nyugodhatott meg, és az összes hazai szurkoló is, hiszen a szakadó esőben, a 84. percben Kelemen Patrik verte meg egy az egyben az emberét, és tálalt a csereként beálló Szalánszki Gergő elé, aki nem hibázott, majd sérüléséből felépülő jobbszélsőnk passza után, Horváth Roland verekedte át magát a védőjén és állította be a 93. percben a 2-0-s végeredményt. Roli szemlátomást nagyon megkönnyebbült a gól után, hiszen addig semmi nem ment be a helyzeteiből, így edzőnknek fel is tettük a kérdést, hogy tíz edzőből kilenc már lecserélte volna a támadót, a stáb azonban ráérzett arra, hogy fent kell hagynia erőcsatárunkat?

„Őszinte leszek ez nem valami különleges megérzés volt, én is lehoztam volna, de nem volt már alternatívánk, amikor a 70-75. percben azt éreztük, hogy nehezebben mozog. Azzal ahogy visszahozta magát Roli fizikálisan a meccsbe és átlendült a holtponton, azzal lehet még a Sport Catapult rendszert is átveri. Nekünk ilyen nincs, úgyhogy arra hagyatkozunk, amit kívülről látunk. Én már nagyon törtem a fejem valami megoldáson, de Kincses Ádi segítőm szólt, hogy próbáljuk meg fent hagyni, és bejött. Roli szépen visszahozta magát abból a gödörből, küzdött végig, és remélem ez a gólja feloldja azt a görcsösséget, ami benne volt a kapu előtt” – adott így némi betekintést a meccselés rejtelmeibe is Urbán Flórián.

Na de nézzük, hogy látja hátulról az ilyen kiélezett mérkőzéseket az a Balogh Miklós, aki tavasszal kevesebb lehetőséghez jutott, de ezen a meccsen, mint csapatkapitány is, remekül összefogta a hátsó alakzatot, amely így még biztosan nem játszott a szezonban, hiszen ezen a találkozón debütált például kezdőként a mindössze 17 éves Dibusz Krisztián.

„Én is úgy érzem szervezettek, rendezettek voltunk, próbáltuk megtenni azokat a dolgokat, amiket a stáb kért tőlünk, hátul az ilyen kiélezett meccseken minden pillanatban oda kell figyelni. Nem mondom azt, hogy ezek a kedvenc helyzeteink amikor sokáig nem tudunk betalálni, de ilyenkor is próbáljuk bíztatni az elől lévőket, és ez eddig azt mutatja mindig célra vezető volt. Nyilván azért edzünk mindannyian, hogy játszhassunk, a szakmai stáb döntése alapján, ha egy percet, kettőt, vagy kilencvenet játszom, abból akarom azt kihozni, hogy azt érezzék az edzők, hogy a pályán van a helyem, mert onnan tudok a legtöbbet segíteni a csapatnak.”

A sérülések és eltiltások miatt Tóth Keve, Nagy Jószef, Vernes Richárd, Fisli András és Szalánszki Gergő is vagy az egyik, vagy mindkét meccset ki kellett, hogy hagyja. Ami biztos, hogy Keve vállát már megműtötték, három hónapos kihagyás vár rá, így ő most kívülről szorít a csapatnak a célok elérésében. Ezek a mentálisan nehezebb helyzetek, amikor nem tud a legerősebb kerettel felállni a csapat, és az utolsó percig harcolni kell a győzelem megszerzéséért, jó felkészülést adhatnak fejben az osztályozóra.

„Van olyan, mint például ma is, hogy tíz helyzetünk volt – de ebből nyolcszor mondjuk az ellenfél kapusa hárított –, akkor nincs más, mint röviden összefoglalva, darálni, darálni, darálni és a végén bedarálni az ellenfelet. Hozzáteszem, ha már feljutottunk volna és nem lenne osztályozó a szezon végén, akkor is az lenne az alap, hogy ezzel a hozzáállással kell végig küzdeni a szezont. Amikor eldőlt, hogy megnyertük a bajnokságot, mindenki kapott négy nap pihenőt, azóta viszont ugyanúgy menni kell megállás és megalkuvás nélkül.  Mentálisan is az erősíti a csapatot, ha egy pillanatra nem engedünk ki, és a hátralévő három fordulót is, így csináljuk végig. Ahogy azt már többször említettem a futballban szerencse is kell, azért pedig nekünk, minden edzésen nagyon keményen meg kell dolgoznunk” – vélekedik Urbán Flórián.

Ahogy vezetőedzőnk is fogalmazott a bajnoki cím megnyerésekor, a Mount Everest megmászásához, az alaptáborból még bőven van út felfelé, ezt pedig, együtt, összekapaszkodva kívánja a csapat meghódítani.

„Azt tűztük ki a következő célnak, hogy maradjunk veretlenek a bajnokságban, ennek megfelelően haladunk, próbálunk minden meccsre ugyanazzal a tűzzel kifutni a pályára, a szakmai stáb se hagyná, hogy itt bárki egy percre is belekényelmesedjen a helyzetbe és a maradék fordulókat félvállról vegye. Mindenki tudja mi a végső célunk, még ha kimondottan szakmailag, az osztályozóval nem is foglalkozunk, mert addig van még dolgunk. Tele vagyunk tűzzel, önbizalommal és reményekkel a szezon hátralévő meccseire” – mondja bizakodva a klubot már 4 éve erősítő Balogh Miklós.

A hátralévő három hétvége mérkőzéséből, amely a BVSC számára mondhatjuk, hogy az alapszakaszt jelenti, kettő idegenben lesz. Most vasárnap Tiszaújvárosba utazik a csapat, utána pedig, a Kisvárda II érkezik a Szőnyi útra, végül Hatvanban zárul számunkra az NB III. Szurkoljanak a bajnokcsapatnak minél többen, a különböző helyszíneken. Hajrá BVSC!

Léderer Ákos

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay