Vb-bronzérem után az olimpián is folytatná remek sorozatát Németh Nándor

Vb-bronzérem után az olimpián is folytatná remek sorozatát Németh Nándor

Történelmi világbajnoki bronzérme után hamar elkezdte az olimpiai felkészülést Németh Nándor. A 100 méteres gyorsúszás hazai klasszisa szeretné hibátlan úszással zárni a párizsi olimpiát. Továbbá azt is elárulta, hogy terveznek-e a 200 méter gyorssal a francia fővárosban!

A világbajnokság utáni rövid pihenődben sok interjút adtál, köszönhetően a lenyűgöző bronzérmednek. Hogy élted meg ezt az édes terhet?

Hétfőn hajnalban értünk haza a vb után és már aznapra volt megkeresésem, de ott még szerettem volna kicsit pihenni. Utána viszont két napig több helyen is voltam. Aztán csütörtökön már edzettünk egy kicsit. Azért ezt meg tudnám szokni, hogy el kell mennem interjúkat adni. Úgyhogy nem volt sok pihenő, de ez természetes, hiszen elég fontos feladat előtt állunk.

A világbajnokság előtt edződ, Plagányi Zsolt említette nekünk, hogy érdemes lesz nézni a 100 méter gyors döntőjét és te is tettél utalást arra, hogy szeretnél nagyot alkotni. Hogy értékeled a világbajnokságot?

Az első napon mindig váltó van, ami, ha jól sikerül, ad egy alaphangulatot. Délelőtt nem elől úsztam, de délután első szerettem volna ott lenni. Mondtam is, hogy rögtön egy 100 méter gyors döntő szintű mezőny jött össze az első úszók között. Ott 48-on belüli időt úsztam, ami megnyugtatott, hogy jó formában vagyok. Aztán a 100 gyors is úgy sikerült ahogy elterveztük. A döntőben kicsit jobb időt vártam magamtól, de az érem azért kompenzált. Az olimpián majd több kell. Ahogy korábban nyilatkoztam is, a 47,4-es időt mindenképp szeretném nyárig elérni.

Milyen érzésekkel álltál oda a döntőre?

Azt láttam, hogy a kínai rivális elég jó formában van, de visszanézve az úszást azért meg lehetett volna csípni. De nem vagyok telhetetlen, mert nagyon örültem az eredményemnek. Elég szoros volt. Örülök, hogy kicsit a szerencse és a tizedek is mellettem álltak ezúttal.

A végén hatalmas csatát vívtatok a medencében, vezettél is. Te mennyire érezted belülről, hogy meglehet az érem?

Nagyon fájt az utolsó 15 méter. Úgyhogy gondoltam magamban, hogy itt vagy erősen kezdtem vagy baj van, mert ennyire még nem volt rossz érzés a hajrá. Én jobbra veszek levegőt, tehát az olasz ellenfelemet láttam. De Richards, aki végül 4 századra volt tőlem, ő a szélén úszott és belőle semmit nem érzékeltem. Próbáltam magamra figyelni teljesen. Az első 50-en kicsit el is vitt a szívem. A kezdés erősebb lett, mint terveztük, de ez megadta az alaphangot. Az utolsó pár 10 métert kell összerakni az olimpiára.

Megkönnyebbültél, amikor megláttad a világító rajtkövet, ami azt jelentette, hogy dobogón végeztél?

Több mint 10 éve úszom, de erre most jöttem rá, miután elmagyarázta Balázs. Ott azért leesett egy kő a szívemről, hogy végre megvan, amiért jó ideje harcolok.

Mekkora motivációt ad neked ez az érem az olimpia előtt?

Természetesen hatalmasat. Eddig sem volt gond a motivációval, de ha lehet, most még inkább az vagyok. Azért két lábbal a földön állok, mert tudom, hogy ez az idő valószínűleg csak középdöntőre lesz elég Párizsban. Olyan terhet nem teszek magamra, hogy mindenképpen érmesnek kell lennem az olimpián. Először be kell jutni a középdöntőbe, majd a fináléba. Azért ez a vb a 2017-es hazai világversenyhez hasonlóan örök emlék lesz. Felejthetetlen ez az egyéni érem, mert nem úgy jött, hogy az első világversenyemen megszereztem, hanem ez az évek kemény munkája, amiért eléggé megszenvedtem. 2018 óta minden nagy világversenyen döntőztem, de az éremre eddig vártam.

Akkor ez az olimpia előtt is jó előjel.

Igen, jó lenne, ha nem most szakadna meg ez a sorozat. A középdöntő szerintem az hozható, a döntő viszont nagyon erős lesz. Tavaly volt egy olyan kijelentésem, hogy talán a legnehezebb lesz bejutni a fináléba Fukuokában a vb-n. Akkor végül félig valósult csak meg ez a jóslat, de Párizsban szerintem nagyon kicsi lesz a különbség az élmezőnyben. Úgyhogy elsőként a legjobb nyolcba szeretnék bejutni.

Sűrű lesz a programotok, hiszen a vb után országos bajnokság és Eb is vár majd rátok. Az ob-ig mi a menetrended?

Sokan mennek edzőtáborba, de mi úgy gondoltuk, hogy inkább az ob utánra időzítjük ezt. Most 20 hetünk van az olimpiáig, tehát egy teljes felkészülésre van időnk. Úgyhogy most megint az alapozáson van a hangsúly. Az országos bajnokságra edzésből megyünk majd, illetve az Eb-re is. Itthon amennyi számban tudok, elindulok. Talán háton is. Nagyon várom már az újabb versenyt.

A 100 előtt 200 méter gyorson is szerepeltél a vb-n. Ott nem sikerült olimpiai szintet úszni. Mi a tervetek ezzel a számmal?

Ez jó kérdés, mivel sajnos nincs szintem. Kicsit értetlenül állok előtte, mert az edzéseken nagyon jól megy. Rákészülni biztos nem fogunk. Ha jön esetleg egy jó idő az ob-n, akkor megint át kell gondolni a párizsi programot, mivel most csak a 100-ra koncentrálunk.

Mennyire álmodsz már Párizzsal?

Nagyon kíváncsian várom az olimpiát. Idén leszek 25 éves, ami a teljesítőképességem csúcsa, ha lehet így mondani. Szeretnék egy olyan időt úszni, amit a jövőben már nehéz lesz megismételnem. Jó lenne tehát egy ilyen eredményt úszni, amivel én is elégedett leszek és végre nem panaszkodom az interjúban, hanem azt mondom, hogy ez tényleg hibátlan úszás volt!

Sok sikert kívánunk ehhez!

Hortobágyi Tibor

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay