Történelmi bajnoki címet szereztek Kós Huberték

Történelmi bajnoki címet szereztek Kós Huberték

Fő számában, 200 háton ezüstérmet szerzett Kós Hubert az amerikai egyetemi bajnokságon. Úszónk csapatával pedig aranyérmes lett, ami az Arizona State történetében először fordult elő, hogy elhódította a Sun Devils ezt a nagy presztízsű bajnoki címet.

Az amerikai egyetemi sportban hatalmas téttel bír az NCAA, vagyis az amerikai egyetemi úszó bajnokság. Pár hete Kós Hubert is elárulta nekünk egy interjúban, hogy a párizsi olimpia mellett erre a versenyre készültek egész évben. Ráadásul egyeteme, az Arizona State korábban még nem nyerte meg ezt a kiemelt viadalt, így történelmet írhattak Hubiék.

Sportolónk már az első napon 200 yard vegyesen bronzérmet szerzett – nagymedencében ezen a távon 200 méteren lett Európa-bajnok –, míg a 4x200-as gyorsváltóval a dobogó második fokára állhatott fel.

Következhetett a két hátúszó szám, ahol 100 yardon negyedik lett Kós, míg 200-on ezüstérmet szerzett. A pár héttel ezelőtti idejét most nem sikerült megúsznia, de összességében így is jól teljesített Hubi, hiszen a csapat francia ásza, Leon Marchand (60) mellett a legeredményesebb pontszállítójának bizonyult (48) egyetemén. Tagja volt a 4x100-on aranyérmes vegyes váltónak is. Ezzel pedig a Sun Devils névre hallgató együttes története során először nyerte megbaz NCAA-t!

„Ebben a formában huszonegy századra voltam a legjobbamtól, ami szerintem teljesen elfogadható. Többet viszek el erről a versenyről, mintha én is két hete könnyítettem volna, mint Leon, és most jövök egy 34-es időt, leoktatom a mezőnyt, és esetleg elkényelmesedem Párizs előtt, legalábbis fejben. Én azt mondom, jobb itt egy ezüst és ott egy arany, mint fordítva, nem? Amúgy az elmúlt hét NCAA-döntőn ezzel az idővel simán nyertem volna, most Lasco megelőzött, ő abszolút erre a versenyre volt kihegyezve” – utalt a 200 hátra a hazai szövetségnek adott nyilatkozatában.

Mostantól a nagymedencén lesz a hangsúly, de Párizsig főleg a háttérben szeretne készülni.

„Ugyanúgy, mint tavaly, nekem lesz a leghosszabb felkészülésem, és csak nekem nem kell előtte semmit sem könnyítenem. Az amerikaiaknál még lesz júniusban a válogató, másoknak az Európa-bajnokság, én viszont kizárólag Párizsra koncentrálok, nem indulok addig sehol, nem lát senki úszni ötvenesben, csak akkor és ott, amikor igazán számít.”

Gratulálunk sportolónknak!

Fotók: Arizona State

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay