Késely Ajna: Jól döntöttem, hogy vállaltam az Eb-t

Késely Ajna: Jól döntöttem, hogy vállaltam az Eb-t

Németh Nándorhoz hasonlóan Késely Ajna is két éremmel tért haza a római Európa-bajnokságról. A 4x200 méteres gyorsváltó mellett 400 gyorson is bronzérmet szerzett. A tehetséges úszó pihenése után már elkezdte ismét a munkát. Vele beszélgettünk!

Feltöltődve vágtál bele a pihenést követően ismét a munkába?

Nagyon hosszú volt szerencsére a pihenés. Jó is volt a szervezetemnek, főleg agyilag, hogy ki tudtam kapcsolódni, meg szórakozással törődni. Most megint belecsaptunk a munkába, ez a félév eléggé hosszú időszak lesz számunkra, ugyanis kilométerről kilométerre fogunk úszni. Úgyhogy decemberig már jó nagy táv lesz mögöttem.

Gondolom a nyári melegben nem feltétlenül az úszás kapcsol ki. Mégis, mivel szoktál feltöltődni?

Inkább a közösség kapcsol ki. A barátok, a család, ami nem feltétlen a sporthoz tartozik. Illetve az „én” idő, hogy a saját céljaimmal foglalkozzak, továbbá a magánéletemmel, az úszás melletti dolgokkal is. Ami kicsit tisztábbá teszi a fejemet, hogy mit szeretnék majd az úszás alatt és után csinálni.

Egy éve készülsz együtt Bernek Péterrel. Akkor sok kérdőjel volt benned, de ezen a nyáron két Európa-bajnoki érmet is szereztél. Hogy értékeled ezt az időszakot?

Kicsit azért jobb nyarat vártam magamtól, mert sok nehézséggel kellett szembenéznünk Petivel. Így visszanézve azt mondanám, hogy maximálisan kihoztam magamból, amit a helyzet hozott elénk. Az Eb előtt covidos lettem és a világbajnokság alatt is volt egy egészségügyi problémám. Még az Eb előtt pár nappal azt mondtam, hogy felesleges elmenni Rómába, de nagyon rosszul döntöttem volna, ha nem megyek.

Említetted, hogy most hosszabb felkészülés vár rátok, de aztán jövőre nem lesz hiány versenyekből. Ilyenkor mi ad neked motivációt az újrakezdéshez úgy, hogy viszonylag távol van még a következő nagyobb verseny?

Az a célom ilyenkor, hogy jól érezzem magam egy ilyen hosszú pihenés után a vízben. Nyilván az elején nehézkes a métereket leúszni és megint belecsöppenni a munkába. De aztán átfordul jó érzéssé, amikor már könnyedén megy az úszás. Ennek az állapotnak az elérése jó érzéssel tölti el az embert. Hétről-hétre érzed, hogy fejlődsz és a komfortzónádat kintebb viszed, ez pedig egy elégedettséget ad. Sokszor hangoztatom a magánéletemet, és nem csak azért, hogy az úszás után megtervezzem az életemet, hanem azt is szeretném, hogy olyanfajta kikapcsolódást kapjon az agyam, ami teljesen más munkát igényel. Szerintem ez is fontos a sport mellett. Még dr. Sós Csaba bá’ mondta nekem, hogy higgyem el, az úszás is jobban fog menni, ha mellette tanulok is. Ez beigazolódott. Az olimpiai időszak alatt nem tanultam, csak az úszásra fókuszáltam és látszódott, hogy be tud csavarodni az ember, ha csak egy valamivel foglalkozik. Úgyhogy ez egy jó tanulság volt.

Jövőre lesz-e prioritás a 400 és 800 méter gyors között az olimpiai felkészülés alatt?

Mindenképp a 400 felé orientálódok inkább. Ebben a félévben más úszásnemeket is kipróbálok majd kisebb versenyeken. Például a tervek szerint Franciaországban is, illetve a rövid pályás országos bajnokságon is. Muszáj a gyors mellett más ingereket is kapnom.

Sok sikert kívánunk a felkészüléshez Ajnának!

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay