Beharangozó: Szentlőrinc

Beharangozó: Szentlőrinc

Vasárnap az első felvonás következik a két meccses NB II-es osztályozóból. A párharc kezdete előtt ismerkedjünk meg kicsit, hogy milyen csapat is vár ránk. Következzen a Szentlőrinc bemutatása!

Noha csapatunk már egy hónapja aranyérmesnek vallhatja magát, és megszokhattuk, hogy május végén rendre lezárulnak a bajnoki küzdelmek, az idei szezon más, mint a többi, mert a versenykiírás értelmében a bajnok nem indulhat automatikusan magasabb osztályban. Az MLSZ versenybizottsága által kiírt versenyszabályzatnak megfelelően, osztályozóra kötelezik az NB III éllovasait, így a Keleti csoport győztesét a BVSC-Zuglót is. A 38 meccses alapszakasz megnyerésével belépőt nyert a csapat oda, hogy megküzdjön az NB II 16-18. helyezettjének egyikével, oda-vissza vágós küzdelemben, ahol, a két meccs alapján több gólt elérő gárda vehet majd részt a 18 fős mezőnyből álló NB II 2023-2024-es kiírásában. (Értelemszerűen a második mérkőzés 90 perce után, 2x15 perces hosszabbítás, és akár 11-es rúgás is lehetséges. Kötelező korosztályos visszajátszó az osztályozó mérkőzéseken nincs)

Az MLSZ kedd délelőtti sorsolásán eldőlt, miután már csak ennek a két csapatnak lapult a neve a kihúzandók között, hogy együttesünk a Baranya vármegyei Szentlőrinc együttesével játssza, az NB II-es jog megszerzéséről szóló páros mérkőzést. A sorsolás úgy hozta, hogy az első találkozót május 28-án 17.30-tól a fővárosban, a visszavágót, pedig egy hét múlva vasárnap június 4-én 17.00-tól a baranyai kisváros labdarúgó pályáján rendezik.  Az elkövetkezendőkben bemutatjuk, hogyan jutott el odáig a két különböző osztály csapata, hogy összemérje erejét a szezon végén.

Az illendőség úgy kívánja, hogy előbb az NB II 17. helyezettjét a Szentlőrincet mutatjuk be. A Pécs vonzáskörzetében, egész pontosan onnan 20 kilométerre található hatezer lélekszámú városka csapata, a covid által sújtott szezon idő előtti felfüggesztésekor, majd a hátralévő meccsek eltörlésekor, elfoglalt helyezése alapján nyert jogot a másodosztályú bebocsájtáshoz. Bár ez sem volt ennyire magától értetődő, hiszen a beszüntetett bajnokságoknak hivatalos bajnoka nincs, feljutója és kiesői mégis vannak. A két csapat múltjában közös, hogy mindkét egyesület ekkor váltott osztályt. A BVSC a BLSZ I élen állójaként került a harmadik vonalba, míg a Szentlőrinc remekül kihasznált egy adódó lehetőséget. A félbeszakadt NB III Középső csoportjában a PMFC állt az élen, a mögötte végző Szentlőrinc viszont beadta a licenckérelmet az NB II-be, amit meg is kapott. Miután a Nyugati csoport éllovasa az Érd nem vállalta a megméretést a magasabb osztályban, a menetközben lefújt bajnokság legjobb másodikjaként a Szentlőrincet kérték fel indulónak, amely élt az adódó alkalommal. A helyzet egy év múlva kísértetiesen hasonló volt, amikor a Középső csoport bajnoka az Iváncsa helyett legjobb másodikként, a csapatunknál két ponttal többet szerző Kecskemét lett NB II-es, majd, mint tudjuk, most már az élvonalban vitézkedik.

A Szentlőrinc az elmúlt két szezonban egyaránt 42 pontra és a 16. helyre lett hitelesítve, hozzávetőleg ez a pontszám idén is osztályozó nélküli bennmaradást ért volna. 2020-21-ben a 30. forduló után még kiesésre álló csapat, ezután bravúros 7 meccses veretlenséget mutatott be, és már az is belefért a tagság megőrzéséhez, hogy az utolsó három körben csak egy pontot szerezzen. Tavaly jóval nyugalmasabb szezonja volt a csapatnak, miután nagyszerűen kezdett, 10 fordulós veretlenséggel, és azután a középmezőny masszív tagjaként, akkor sem kellett izgulnia, amikor az utolsó kilenc fordulóból, csak egy találkozót abszolváltak sikerrel a baranyaiak. A csapat edzője amúgy ebben az időszakban az a Gabala Krisztián volt, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a BVSC-ben is azzal, hogy klubunkat megindította felfelé az ötödosztályból.

A 2022-2023-as bajnokságban komoly hullámvasútra ültek fel a kanyargó útjairól híres mecseki dombok szomszédságában található kisvárosban. Jeremiás Gergő vezetésével jól indultak a dolgok, hiszen 13 forduló elteltével 7. volt a csapat, 20 pontos teljesítménnyel. Megjegyzendő az addig begyűjtött 5 győzelmet a hátralévő 25 meccsen már csak összesen 4 követte. A lejtmenet az őszi szezonban kezdődött, nyolc meccses nyeretlenséggel, majd már tavasszal a 25. forduló után megköszönték a fiatal edző munkáját. Az egykori debreceni játékos helyét az Iváncsa sikereit megalapozó, majd Siófokon edzősködő Domján Attila vette át, de a türelem vele szemben csak 9 mérkőzés erejéig tartott. 1-4-4-es mérleggel bocsájtották szélnek a trénert, miután 34 forduló után a közvetlen kiesést jelentő 19. helyen tanyázott a csapat. Az utolsó fordulók már nem a kísérletezésről, hanem a menekülésről szóltak, amelyet az addigi másodedző Pichler Gábor megoldott. Legyőzték a második feljutó helyért harcban lévő Ajkát, illetve arra is volt remény, amikor két győzelem után két fordulóval a vége előtt bennmaradást érő helyen voltak, hogy még az osztályozót is megússzák. A szomszédvár PMFC elleni „vízilabda” meccsen – az özönvízben, volt, hogy a gólvonalon állt meg a hazaiak labdája –, amelyen pontot érdemelt volna a Szentlőrinc, egy góllal alul maradtak, osztályozóra pedig az utolsó fordulóban Kazincbarcikán elszenvedett vereséget követően lettek kárhoztatva.

A Szigetvár és Pécs között félúton található kisváros csapata, alapvetően eltér a magyar másodosztály mondjuk így tipikus klubjaitól, ahol seregnyi gladiátort küldenek csatába, hogy verekedjenek meg az ellenféllel. Feltűnően sok, apró termetű, ugyanakkor nagyon gyors ritmusban játszó futballista található a keretben. A szezon alatt rengeteg, 39 játékos fordult meg hosszabb-rövidebb ideig a klubnál, mint például a tavalyi szezonban még a BVSC-ben szereplő Marko Filipovics is. Nagyon sok az akadémiákról érkező, kölcsönben szereplő fiatal a keretben. Két már-már veteránt leszámítva, a védelem oszlopának számító 35 éves Tamás Lászlót, és a csatárt – a szezon után minden bizonnyal visszavonuló 38 éves szerb – Miroslav Grumicsot leszámítva, kimondottan fiatal, alacsony átlagéletkorú csapat a Szentlőrinc.

A teljesítmény hullámzása, mérkőzésen belül is megmutatkozott az NB II-ben. Amellett, hogy jó néhány büntetőt kihagytak a szezonban, többször győzelmi esély hullott ki a kezeik közül, máskor pedig hátrányból tudtak fordítani. 4 mérkőzést buktak el előnyből, ugyanakkor 6-szor tudtak hátrányból egyenlíteni, két meccset pedig megfordítani. 9 találkozón nem lőttek, 8-szor viszont nem kaptak gólt. Teljesen kiszámíthatatlanok abban is a pécsi színeket magukénak tudó piros-feketék, hogy legyőzték a nagyok közül az Ajkát és a DVTK-át, 1-3-ról döntetlent játszottak az MTK-val, ugyanakkor mindössze egy-egy pontot szereztek a két kieső, a Dorog és a Békéscsaba ellen. Kimondott gólzsákja nincs a keretnek. Rétyi Róbert 7 góllal lett gólkirály, őt hattal Grumics követi, a harmadik helyezett Szabó Máté pedig, tavasszal már a megyeszékhely csapatát a PMFC-t erősítette. A baranyai keretben 10 olyan játékos lelhető fel, aki hosszabb-rövidebb időt NBI-es csapatnál töltött, és ott szerepet is kapott. Közülük is a 12 éve Magyarországon futballozó Grumics emelkedik ki, aki például 2012-14 között a PMFC-ben, a BVSC jelenlegi kapitányának, Nagy Józsefnek is a csapattársa volt.

És ha már visszaérkeztünk Zuglóba, mivel már így is túl hosszúra nyúlt ez a dolgozat, a későbbiekben pedig még jelentkezünk interjúval, magunkról csak annyit, a fiúk ahogy eddig is, úgy most is, szép csendben dolgoznak, készülnek. A BVSC eddigi szezonjára mivel szavakat nehéz találni, fejezzük be azzal, amivel edzőnk is szokta. A tények makacs dolgok, magukért beszélnek!

Léderer Ákos

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay