Vasutas rangadóról szállították haza első győzelmüket a BVSC-s lányok

Vasutas rangadóról szállították haza első győzelmüket a BVSC-s lányok

Női labdarúgóink is megszerezték első sikerüket ebben a szezonban. Méghozzá idegenben nyertek Szűcs Richárd tanítványai Szolnokon 2-1-re. A találkozó után vezetőedzőnk és a játékosok közül Tóth Klára értékelt!

Bátran állíthatjuk, hogy 2023 nyara BVSC-győzelemmel zárult. Hiszen ki látott már olyat, hogy október közepén „ivószünetet”, pardon frissítőszünetet rendel el a játékvezető. Márpedig szombaton kora délután Szolnokon, az utolsó igazán meleg napon ebben az évben, nemcsak az indián nyarat, de NB II-es lányaink nyeretlenségét is elfújta a szél.

Utóbbiért, persze sokat kellett tennie a kékben játszó BVSC-s hölgyeknek, akik a Szolnoki MÁV otthonából hozták el 2-1-es győzelmükkel a három pontot. A vasutas rangadó előtt pont nélkül álló, és egy év szünet után a nyáron ujjá alakuló csapatunk, ezzel átadta a múltnak az elődök 2022 májusában a Dunaújváros felett aratott győzelmét. Az akkori, és az, az év márciusában az utolsó idegenbeli Metis elleni győzelemkor pályán lévők közül, ketten most is ott voltak a zuglóiaknál, Béres Gabi és a csapatkapitány Szűcs Alexandra.

Talán még emlékeznek rá, hogy a vezetőedző egy hete a Honvéd elleni vereséget követően, előbb elégedetlenségének adott hangot, majd szinte ígéretet tett a lányok nevében, hogy Szolnokról nem jönnek haza üres kézzel.

„A mi súlycsoportunk nem ez, hanem az a meccs, ami most következik, a szolnoki mérkőzés. Hiszek benne, hogy a lányok is átérzik ennek a jelentőségét, nem csak a céljaink elérése miatt, hanem mert minden tekintetben sikerélményre van szükségünk, ami egy áttörést hozhat, ez pedig szombaton meg kell, és azt érzem meg is fog történni" – nyilatkozta akkor Szűcs Richárd.

Nos, a Tiszaligetben nem várt könnyű szombat délutáni szieszta a lányokra, akik a legfontosabbat megtették, megharcoltak és hazahozták Budapestre a pontokat, egyszersmind olyan érzéssel találták szembe magukat a meccs után, amellyel ez a csapat ebben a formában még soha. A győzelmet követően a vezetőedző Szűcs Richárd és a nyáron két év szünet után a BVSC-be visszatérő és a mérkőzés első gólját szerző Tóth Klára értékelt.

„Amikor egy hete tettem azt az ígéretet, hogy Szolnokon megmutatjuk, hogy győztes csapat is tudunk lenni, akkor még nem gondoltam, hogy ehhez a hadművelethez hat-hét játékosomról le kell mondanom, akik közül jó néhányan alapemberek. Ennek tudatában el kell mondanom, hogy nagyon büszke vagyok egytől egyig a lányokra, akik átvészelve a nehezebb időszakokat is, megmutatták, hogy egységet tudnak alkotni a pályán, és erre lehet építeni a jövőben” – fogalmazott a vezetőedző.

„Nem ilyennek képzeltem ezt az érzést, most még az van bennem, hogy játékban ebben a meccsben sokkal több volt, főleg ahogy az első félidőbe beleállt a csapat, sebességben és helyzetkialakításban is. Sajnos a második félidőre magunkra húztuk őket, a végén pedig nagyon izgulni kellett, hogy kibírjuk. Előbb a koncentrációnk hagyott alább, pedig a meccs egyes szakaszaiban benne volt, hogy még több gólt szerzünk, majd a végére el is fáradtunk” – értékelt önkritikusan Klári.

Ha valaki első ránézésre ítél, könnyen megégetheti magát, főleg, ha Klárival találja szembe magát a pályán. A 18 éves szemüveges, kislányos külső, hatalmas akaraterőt takar, ami mellé kellő határozottság és taktikai érettség is párosul, ezt bizonyította, amikor a meccs első hetven percében a csapat legrutinosabb tagját és játékmesterét Bakó Fannit kellett helyettesítenie, majd a hajrában a védelem tengelyében kellett helytállnia.

„Nagyon tetszett a feladat, hogy rám bízta Ricsi ezt a szerepkört és próbáltam megbirkózni vele. Még ha más típusú játékos is vagyok, mint Fanni, megtisztelő volt helyettesíteni, viszont ennek is volt köszönhető, hogy az első gólunknál odaértem a kapu elé. Eddig szinte minden meccsen más poszton játszottam, és ez még meccsen belül is volt, hogy változott. A védelemből elég kevés lett volna az esélyem a gólszerzésre, de arra is fel voltam készülve, hogy Merci cseréjénél én fogok hátra húzódni. Jobban szeretek küzdeni, harcolni a labdákért a középpályán, és kimondottan élvezem, ha ösztönből odaérek a kapu elé egy kipattanóra, mint most. Ahogy idővel első felnőtt gólomnak, úgy majd ennek a győzelemnek is jobban tudok örülni, és biztos vagyok benne ezzel a lányok is így vannak, hogy most már győztes csapat vagyunk, ami önbizalmat kell, hogy adjon a jövőben.”

Na és akkor nézzük a BVSC-s színekben hosszú idő után újra győztes meccsen pályára lépő lányokat.

Dóczy Niki a kapuban: Első NB II-es győztes meccse volt, aki nagyon sokat dolgozott ezért a pillanatért az elmúlt években, és most biztosan az őt szinte mindenhova követő kislánya és családja is nagyon örül. A kijöveteleknél akadtak bizonytalanságai, de volt több fontos védése és két hatalmas bravúrja, különösen 2-1-nél a szolnoki szóló hárítása.

A védelem jobb oldalán egész meccsen kimagasló teljesítményt nyújtott Skrenyó Bíborka, zakatolt megállás nélkül, mint a legjobb és legpontosabb formáját futó Szolnok–Budapest Intercity.

Szücsi és Merci, Szűcs Alexandra és Bottyán Mercédesz a védelem tengelyében, a két ős-BVSC-s, akik már a korosztályos csapatokban is szerepeltek együtt, noha a legritkábban alkottak korábban belső védő párost, mindketten nagyon érett teljesítményt nyújtottak, amíg Merci pályán volt, szinte hibátlant, Szücsinek pedig nem sok hiányzott, hogy bejöjjön a védjeggyé vált érintés nélküli szögletgólja. A szinte végig kiugrásra játszó két szolnoki támadóval szemben, rájöttek a lányok, hogy nem fognak futóversenyt nyerni, viszont helyezkedéssel és lesre állítással, megtalálják a megfelelő megoldást. Néhány kivételtől eltekintve, meg is találták.  Merci cseréje Pintér Fanni, aki amúgy kapus, no és nem mellesleg buszsofőrnek sem utolsó, de most már nem először mezőnybe szállt be, és ahogy bátran megfogalmazta beállása előtt, ha már bemegy, akkor gólt akar lőni. Nos erre szinte rögtön, meg is volt az esélye.

Bal hátvédben Béres Gabi, alias Eminem. Aki az Intim Torna Illegál slágerét is énekelhetné, hogy „Kedvenc mindenem a Biciklim”, meg sérülései miatt azt is: „Hogy, itt fáj, ott fáj, mindenem fáj”, de nekünk a legjobban az fájna, ha nem itt játszana.

A középpálya jobb oldalán Cornides Anett, aki nyolcadik éve szerepel a BVSC mindenkori felnőtt csapatában, ami már önmagában nem akármi. Pengés megoldásokért most sem ment a szomszédba, a bátorság és határozottság a támadásbefejezéseknél, különösen egy nagy esélynél az első félidőben, viszont hiányzott. Szünetben cseréje Sulyok Hanna remekül szállt be a meccsbe, és azt is megoldotta, hogy a második félidőben a csapatnak már többet kellett a védekezéssel foglalkozni, mint a támadással.

Szűcs Petra és Tóth Klára, a középpálya tengelyében nekik kellett első sorban megoldani a szervezést és labdaszerzést is. Mindkettőjüknél jó helyen volt a labda, az egyéni villanások terén, a gólja miatt Kláriban volt több, de Petra a technikásabb, akiben a meccset eldöntő megoldás lehetősége szintén végig ott volt.

Gyulavári Beáta, a legjobb helyen viszont nála volt a labda és ezt nem egyszer az ellenfél játékosai is megtapasztalták, anélkül, hogy erre a meccsre kötényt vagy egyéb segédeszközt hoztak volna ki magukkal.  

Esztergomi Réka, rögtön a harmadik percben volt egy óriási helyzete, sajnos kimaradt, kifulladásig küzdött ő is végig.

Hanya Mirzai, ő viszont maga volt a két lábon járó gólveszély, és ezt a szolnoki védők is megemlegették, győztes találatánál volt szebb is, amit les miatt nem adtak meg, de fontosabb végül aligha.

Lévay Tímea, aki pályán és pályán kívül is űzi-hajtja a lányokat, és ő jelenti a mindig fontos lelki támaszt a csapatnak.

Szűcs Richárd a vezetőedző, aki az erre a meccsre rendelkezésére álló keretét szerkezetileg jól felhasználva, egyértelműen azzal a céllal küldte fel, hogy csak a győzelem az elfogadható eredmény. Ami ennél fontosabb, hogy mindezt a csapat is elhitte, és úgy mentek ki a lányok idegenben, hogy uralni akarják ezt a mérkőzést. A második félidő miatt lehet hiányérzet edzőben, játékosban egyaránt, főleg, hogy erőnlétben sem tudtunk igazán az ellenfél fölé kerekedni a hajrában, még úgy is, hogy igazi esélye az egyenlítésre a hazaiaknak, nem az utolsó percekben és hosszabbításban volt, hanem a 75-85. perc között. Nézzük részleteiben a szakvezető véleményét, aki szintén első győzelmét ünnepelhette BVSC-sként a lefújás után.

„Nem mondom, hogy nincs bennünk hiányérzet a második félidő miatt, de amiért jöttünk, azt megszereztük. Megismerhettünk néhány kimondottan labdaügyes játékost a Szolnokban, és a taktikájuk is veszélyesnek bizonyult, ami ellen azért összességében jól léptünk fel. A második félidő elején megvoltak azok a kötelező helyzetek, amellyel a saját dolgunkat sokkal könnyebbé tettük volna, illetve a meccs jelentős részében mi irányítottuk a mérkőzést. Így viszont, hogy 2-0 után ők lőtték a következő gólt, szinte vért kellett izzadniuk a lányoknak a három pontért. Küzdés tekintetében egy rossz szavam sem lehet, mert a pályán átérezték a helyzetet és beletettek apait, anyait a lányok. Csapat szinten remélem mindenki, akivel a hétköznapokban dolgozunk, és azok is, akik ma nem lehettek itt, átérzik azt, hogy mindannyian a győzelem részesei. És idővel mindenki belekóstolhat a pályán is abba, ami új volt nagyon sok lánynak eddig itt, hogy milyen érzés vezetni egy mérkőzésen, és megnyerni azt. Ezzel az érzéssel még barátkozni kell, mert nem volt részünk ilyesmiben eddig, és ez tükröződött a lányokon a lefújás után. Azt most felelőtlenség lenne megígérnem, hogy már rögtön hétvégén a nagyon erős Nyíregyháza ellen lesz részünk újra ebben az érzésben, de hogy lesznek még győzelmeink a bajnokságban, abban biztos vagyok.”

Az első BVSC-győzelem a tabellára pillantva is meggyőző erővel bírhat, legalább is az előzetesen kitűzött nyolcadik hely megszerzésének szándéka miatt, amelyről egyáltalán nem mondtak le a lányok, akik most kilencedikek. A következő két meccs, ezzel együtt az építkezést kell, hogy szolgálja, az évek óta élcsapat, tavaly például a feljutásról éppen lecsúszó második Nyíregyháza, és az NB I-ből búcsúzó Újpest ellen. Utána viszont jönnek majd az őszi szezon zárásaként azok az ellenfelek, és számunkra rangadók, amelyeken a mostanihoz hasonló tettrekészséggel, a győzelemért lépnek majd pályára a Vasutas lányok.

Szép volt lányok! Hajrá, BVSC!

Léderer Ákos

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay