NB II-es rajt, születésnapos vezetőedzővel

NB II-es rajt, születésnapos vezetőedzővel

Több mint két évtized szünet után újra profi bajnokságban futhat ki a gyepre a 40 bajnoki mérkőzés óta veretlen BVSC-Zugló labdarúgócsapata. Vasárnap 17 óra 30 perctől a Haladás látogat a Szőnyi útra, a találkozóra a belépés ingyenes.

Az új évezred első évében a Szőnyi úti kulisszák előtt Györök Tamás szerezte az utolsó BVSC gólt 2001 júniusában, akkor a Simon Tibor vezette csapat, amely ezután a szezon után profi szinten jobb létre szenderült, bajnoki ötödik hellyel zárt az NB I/B néven futó bajnokság Keleti csoportjának felsőházában úgy, hogy féltávnál a második helyen fordult. Hasonló szereplésre várhatóan most is sokan csettintenének, mert hiába a 23 pontos előnnyel megnyert bajnoki cím, az osztályozón egyedüli NB III-as csapatként kivívott feljutás, azzal tisztában van mindenki Zuglóban, hogy most egy másik kávéházba kerültünk. Oda, ahová a felnőtt csapat tizenegy évvel ezelőtti újraélesztésekor csak legmerészebb álmaikban gondolhattak az akkori hetedosztályú BVSC meccseire kijáró és a csapatot azóta is lankadatlanul buzdító szurkolók. Az egy évtized alatt, hol gyorsvonati sebességgel, hol némileg megtorpanva, de végül minden sorompót leküzdve – ahogy azt a közösségi oldalainkon is jeleztük –, a BVSC szerelvénye begördült a másodosztályba, a vágányok mellett, pedig, kérjük vigyázzanak. Az elkövetkezendőkbe összegzést adunk az elmúlt hat hét történéséről, a felkészülési meccsek eredményeiről, a játékosmozgásokról, első ellenfelünkről, és akik lemaradtak volna, felidézünk fontos gondolatokat, a szezonrajt előtti keddi sajtótájékoztatóról, ahol Szatmáry Kristóf a BVSC-Zugló elnöke, a csapat kiemelt támogatója a Wallis Csoport elnöke Veres Tibor, a szakmai igazgató Kisteleki István és a vezetőedző Urbán Flórián válaszolt a kérdésekre.

„Végre a többi szakosztály után, a BVSC felnőtt labdarúgócsapata is a helyére került, újra elfoglalta azt a helyet a magyar futball világában, ahová mindig is tartozott, és ahová az elmúlt 20 évben is kellett volna, hogy tartozzon. Amióta az elmúlt tíz évben a BVSC-t vezethetem, nagy utat tettünk meg. A mostani lehetőségben pedig nem egy egyedi alkalmat látunk, hanem azt szeretnénk, hogy a BVSC az NB II erős csapatai közé tartozzon. A mostani kiírást látva, feljutó csapatként jelenleg az elsődleges célunk a biztos bennmaradás” – az alapvetést, a klubot tíz éve irányító elnök, Szatmáry Kristóf fogalmazta meg.

Ha valaki még nagyobb történelmi távlatokban emlékezhet a BVSC-re és összehasonlítási alapja is van azzal, hogy a klubnak milyen víziója volt a rendszerváltás idején és most, az Kisteleki István, aki fiatal edzőként 1988-ban pont a másodosztályba feljutó csapatot vette át, majd repítette fel és maradt bent vele a legmagasabb osztályban. Az 1992-ig a csapatnál négy évig edzősködő későbbi MLSZ elnök, 2020 ősze óta irányítja szakmai igazgatóként a szakosztályt, és pontosan tudja, hogy milyen szemléletet szeretne meghonosítani a zuglói klubnál.

„Szeretnénk egy olyan működést, kultúrát kialakítani, az egyesületen belül, ami egyedi, és olyan utat vázol fel, ami nem ugyanaz, mint amit látunk máshol. Ehhez nekünk egy olyan szellemi háttérre van szükség, amit a Wallis évtizedek óta megvalósít. Az a reményem, az a vízióm, hogy fogunk mi csinálni valami olyat, ami talán nem mindennapos a labdarúgásban, ha esetleg kezdetben az eredmények nem is úgy fognak jönni, ahogy arra mindenki számít, mi akkor sem szeretnénk erről az útról letérni. Ahogy Massimiliano Allegrinek a Juventus vezetőedzőjének könyvéből is idéztem, a klub, az egyesület a legfontosabb, azután jöhet a csapat, amely mögé fel kell építeni azt a struktúrát, ami elengedhetetlen a nagy eredményekhez. Vagyis fogalmazzuk meg azt, egészen precízen, pontosan, hogy mi is az a BVSC? Legyen egy határozott elképzelésünk arról, azon túl, hogy az adott mérkőzést meg akarjuk nyerni, hogy mit jelent az, hogy BVSC? El tudjuk azt mondani magunkról, hogy miért vagyunk itt, mit akarunk csinálni és hová szeretnénk mi eljutni 3-5 éves távlatban? Egyelőre azt látom a magyar labdarúgásban, hogy elvagyunk és rugdossuk a labdát, de nincsenek meg azok az igazodási pontok, amivel alkalmazkodni lehetne egy klub kultúrájához, amit mondjuk egy klubnak sugároznia és árasztania kellene magából. Azt gondolom a BVSC alkalmas arra, hogy ezt kifejezze, és ebben Tibor nekünk sikeres vezetőként segítségünkre lesz” – vélekedett és egyben megszólította a klub főszponzorának elnökét, a szakmai igazgató Kisteleki István.

Az NB II-es indulás anyagi megteremtésén a klubvezetés fáradozik, és hogy biztos lábakon álljon a csapat költségvetése, ahhoz elengedhetetlen egy olyan főtámogató, mint amit a Wallis Csoportban megtalált a BVSC. Ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, a tárgyalások tovább folynak arról is, hogy a cégcsoport a labdarúgó szakosztály többségi tulajdonosa legyen. Az elveiről, a munkához való hozzáállásáról és arról az eddig kiaknázatlan lehetőségről is vallott újságírói kérdésre, a több ismert cégcsoportot is vezető Veres Tibor, ami a klubban rejlik.

„A legfontosabb érték számunkra a tisztességes munka. Becsület, kiszámíthatóság, azt teszek, amit ígértem, szakmai felkészültség, profizmus. Az eredményesség nem lehet cél, az egy következmény, az alapján, hogy mennyi munkát fektettünk be. Ahol eddig elkezdtem dolgozni én ezt az elvet követtem. Azt kérdezik, hogy NB I-es lesz-e a BVSC? Igen. Hogy mikor? Arra nem tudok válaszolni, de az előbb felsorolt értékek mentén akarunk haladni. A BVSC itt van a főváros szívében, ez Budapest közepe, ha úgy tetszik, mi vagyunk az origó pont, és szeretnénk, ha a sportkultúránk is ezt képviselné a következő időszakban.”

A labdarúgásba 2022-ben hosszú idő után visszatérő és a tavalyi szezonnal igazi sikersztorit író Urbán Flórián, a felkészülés alatt nem volt irigylésre méltó helyzetben. Hiszen a játékosok jöttek-mentek, de azt mondani, hogy a rajtra összeállt volna a megújult csapat, túlzás lenne. A felkészülés különböző fázisaiban a következő eredményekkel hangolódott a helyét egy osztállyal feljebb is megállni készülő csapat. Sorrendben: BVSC–Monor 2-2, BVSC–Eger 1-0, BVSC–Újpest 1-2, BVSC–43-as számú Építők 5-2, BVSC–Honvéd 1-6, BVSC–Budaörs 2-3, BVSC–Iváncsa 1-1. A vezetőedzőt arról is faggatták, hogy bár jó lenne, de valószínűleg az NB II-ben már nem fog tudni veretlenül teljesíteni a csapat, éppen ezért pontos számot sem tudott arról mondani, hogy hány vereség van bekalkulálva, mert ha Nostradamus képességeivel bírna, akkor előbb az ötöslottót játszaná meg a vezetőedző.

„Örülünk, hogy a klubhoz egy olyan szponzor érkezett, amely a BVSC-ért szeretne tenni, az elsődleges és legfontosabb feladat a szakmai munkán felül, hogy a játékosok tisztán lássanak, ezért nekik is tudniuk kell azt az irányvonalat, amelyről szó esett, hogy tiszta fejjel, harcba tudjanak szállni az egyesületért” – mondta az elmúlt szezon sikeredzője Urbán Flórián, akit emlékeztettek a sajtótájékoztatón, hogy az első játéknapot megelőzően, vagyis cikkünk megjelenése napján ünnepli az 55. születésnapját.

„Az életemet úgy éltem le, hogy három olyan nap van, amit külön nem ünneplek: a születésnap, a névnap és a szilveszter, mert ilyenkor az szinte kötelező. De ha akarok, akkor január ötödikén és október tizedikén is jól tudom magamat érezni, így nem foglalkozom azzal, hogy a meccs előtti napon van a születésnapom. Tavaly elkezdtünk egy munkát itt, ami sikeres lett, hiszen negyven mérkőzés óta nem kaptunk ki, ez azért nem minden évben szokott megtörténni a labdarúgásban, értelemszerűen ezen az úton szeretnénk tovább menni.”

Akik ezen az úton már biztosan nem jönnek velünk, de elévülhetetlen érdemeik vannak abban, hogy idáig eljutottunk, hiszen hatan együtt 25 évet húztak le összesen a BVSC-nél, Balogh Miklós, Fisli András, Tamási Zsolt, Kesselbauer Ákos, Zöld Bálint és Bak Rokkó.

Akik az NB III-as bajnokcsapat 14 felnőtt játékosához csatlakoztak Balogh Máté, Csősz Richárd, Lénárt Gábor, Hesz Olivér, Hidi Patrik, Mészáros András, Nikola Mitrovics.

Az első fordulóban a Szombathelyi Haladás vendégeskedik nálunk, akik új vezetőedzővel az egykori ferencvárosi csatárral Alekszander Joviccsal érkeznek. A tavalyi kilencedik hely után, amely elmaradt a várakozástól – hiszen szerződése szerint az első hat hely elérésekor maradhatott volna a korábbi szlovák edző Michael Hipp – komolyabb elvárása van a vezetésnek. Ahogy a jelenlegi bitangerős NB II-es mezőny közel fele, évtizedes NB I-es tradíciókkal rendelkezik, és ezen csapatok jelentős része NB I-es terveket is dédelget, úgy ez alól a szombathelyiek sem kivételek. Ennek érdekében egy új játékfelfogást, azonnali pressingen, labdaszerzésen alapuló, támadófutballt szeretnének meghonosítani az új edző érkezésével, ráadásul olyan egykori szombathelyi nevelésű játékosok visszahozatalával erősítették meg a csapatot, mint Jagodics Márk, Szakály Attila vagy éppen az elmúlt éveket osztályozós ellenfelünknél, a Szentlőrincnél töltő Jancsó András.   

A „vasiak” ellen pozitív a mérlegünk, melyet elsősorban a 90-es évek NB I-es összecsapásai alapoztak meg. Ezek a meccsek az utolsó szezon kivételével számunkra rendszerint pozitív eredménnyel zárultak, és a mára már legendának számító Király Gábor a megmondhatója, hogy egy Rohonci úton aratott 5-1-es BVSC-győzelem mennyire tudja megviselni az ember idegeit. Az akkor még fiatal és amúgy egész pályája alatt példásan sportszerű kapus felnőttkarrierje leghosszabb eltiltását és egészen utolsó szezonjáig egyetlen piros lapját reklamálta ki, amelyet amúgy a mérkőzés lefújása után kapott. Csaknem 24 év – 19 éves volt az elsőnél és pár nap híján 43 éves a másodiknál – telt el a szombathelyi legenda két kiállítása között, utóbbi ráadásul, a 2018-19-es pontvadászat volt a Haladás utolsó NB I-es idénye. Összességében 11 BVSC-, 9 Haladás-győzelem és 5 döntetlen az örökmérleg, a lejátszott 25 meccs gólkülönbsége pedig 39-24 ide.

Csapatunk első bajnokijára nyugodtan mondhatjuk, a Vasas–Budafok meccs mellett rangadónak is aposztrofálható a másodosztály nyitányán, ráadásul az M4 sport kamerái előtt fog játszódni július 30-án vasárnap 17 óra 30 perctől a Szőnyi úton. A találkozóra aki teheti látogasson ki és szurkoljon a sárga-kékeknek, hiszen jó néhány játékosunk ezen a meccsen debütál az NB II-ben, új igazolásaink bemutatkozása is várható, ráadásul 22 év után újra profi labdarúgó ligában szereplő BVSC-Zugló–Szombathelyi Haladás mérkőzés ingyenesen megtekinthető.

Hajrá, BVSC!

Léderer Ákos

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay