ÚSZÓ- ÉS VÍVÓ VILÁGBAJNOKSÁG EREDMÉNYKÖVETÉS

ÚSZÓ- ÉS VÍVÓ VILÁGBAJNOKSÁG EREDMÉNYKÖVETÉS

Vasárnaptól egy héten keresztül úszóink és vívóink is világbajnokságon kerülhetnek közelebb a párizsi olimpiához. Ezt a kiemelt hetet végig követni fogjuk honlapunkon nyilatkozatokkal, beszámolókkal!

Lezárult bő egy hetes eredménykövető cikk sorozatunk, amelyben az úszó- és vívó-világbajnokság BVSC-s érdekeltségű eseményeit próbáltuk összefoglalni. A mieink 2 világbajnoki címet is szereztek a női kardcsapatnak és Kós Hubertnek köszönhetően, továbbá nagyon fontos döntős helyezéseket és olimpiai szinteket is láthattunk még. Köszönjük a figyelmet, jövőre az olimpián újra jelentkezünk!

07.30. (vasárnap)

Megvédte címét a magyar női kardcsapat a világbajnokságon! Ezúttal a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállításban nyertek a mieink, három BVSC-s lánnyal a soraikban! Beszámolónk a lányok meneteléséről itt olvasható!

Vívás program:

Női kard - Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca

07.29. (szombat)

Vívó-vb

Férfi párbajtőrözőink az 5. helyen zárták a milánói világbajnokságot. A negyeddöntő Venezuela ellen 20:20-as döntetlennel zárult, az aranytus után viszont a dél-amerikaiak örülhettek a 21:20-as sikernek. Azonban a helyosztók is nagyon fontosak voltak, az olimpiai kvalifikációba kiemelten számító világbajnokságon. Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású kvartett pedig a folytatásban már nem hibázott. Előbb Csehországgal következett egy újabb hosszabbításos mérkőzés, amelyet 22:21-re ezúttal a mieink nyertek. Végül Németországot Andrásfi vezérletével (+7-tel zárt sportolónk) 45:34-re sikerült felülmúlni.

Női kardozóink a kevésbé eredményes egyéni verseny után csapatban próbáltak javítani, ahol címvédőként léphettek pástra, a tavaly még hiányzó Márton Annával. Panka és a Battai Sugár, Pusztai Liza, Szűcs Luca trió pedig nem hibázott és egy fontos asszóban diadalmaskodtak a lányok 45:39-re Lengyelország ellen. Vasárnap délelőtt pedig Görögország következik majd a negyeddöntőben!

Úszó-vb, előfutam

Első felnőtt világbajnokságán szerepelhetett fiatal úszónk, Székely Áron, aki a sűrű mezőnyben végül a 30. helyen zárt 25.59 másodperccel 50 méter háton. Így nem jutott tovább az elődöntőbe.

Úszás program:

50 m hát - Székely Áron

Vívás program:

Férfi párbajtőr negyeddöntőtől - Andrásfi Tibor

Női kard selejtező - Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca

07.28. (péntek)

Vívó-vb, férfi párbajtőr

A Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor alkotta négyes kimaxolta a férfi párbajtőrözők csapatversenyének első napját, hiszen a mieink a negyeddöntőig jutottak. Andrásfi mindkét mérkőzésen jól vívott. A fiúk előbb Mexikót 45:32-re, majd Izraelt 45:34-re múlták felül. Így a szombati folytatásban Venezuela következik majd. 

Úszó-vb, döntő

Úszóink csodás napot zártak a Fukuokában zajló vizes világbajnokságon! Kós Hubert hatalmas országos csúccsal aranyérmes lett, megszerezve a magyar küldöttség első érmét a medencében, míg Kovács Benedek ötödikként végzett 200 méter háton! Bővebben itt írtunk a fináléról.

A futam itt nézhető vissza:

Úszó-vb, előfutamok

Egyéniben Késely Ajnának szurkolhattunk 800 méter gyorson a délelőtt folyamán. Kiváló úszónk végül 8:28.23-as idővel a 10. helyen zárt ezen a távon, így csupán két hellyel maradt le a fináléról.

A férfi 4x200 méteres gyorsváltó sem folytathatja a fináléban. A Németh Nándort és Holló Balázst is a soraiban tudó csapat végül 7.11.15 perces idővel a 15. lett összesítésben.

Úszás program:

800 m gyors előfutam - Késely Ajna

4x200 m férfi gyorsváltó előfutam - Németh Nándor, Holló Balázs

200 m hát döntő - Kós Hubert, Kovács Benedek

Vívás program:

Férfi párbajtőr csapatverseny - Andrásfi Tibor

07.27. (csütörtök)

Úszó-vb, elődöntők, döntők

Németh Nándor révén újabb döntősünk volt ma, Plagányi Zsolt tanítványa pedig remekül kezdett 100 méter gyorson és féltávnál a negyedik helyen haladt. A sűrű mezőnyben végül 48.17 másodperces idővel nyolcadikként csapott célba.

„Egy pár századdal jobban kezdtem, mint tegnap, de most nem bírtam el a végét. Remélem jövőre tudunk még valamit találni ebben a százban és javulni” – nyilatkozta az MTI-nek Németh.

Ezzel viszont nem ért véget a BVSC-s érdekeltségű program, hiszen 200 méter háton bíztunk abban, hogy Kovács Benedek és Kós Hubert is érdekelt lesz a holnapi fináléban. Előbbi végül egyéni csúcsot úszott (1:55.89) és a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe.

„Ezért jöttem, ezért edzettem ennyit. Nagyon jó volt a szélen úszni, hiszen a falról nem jönnek vissza úgy a hullámok, a mellettem lévő spanyolról meg tudtam, hogy másik számban is megy majd, így nem fogja annyira nyomni” – értékelt Kovács.

Kós sem maradt le sokkal barátjától, hiszen a második elődöntőt 1:55.99-es idővel megnyerve, összesítésben a harmadik legjobb eredmény volt az övé.

„Próbáltam nem nézelődni, csak a saját versenyemmel foglalkoztam. Bobbal azt beszéltük meg, hogy az első száz igazán fontos, utána láttam, hogy a többiek nem jönnek, ezért vissza is vettem” – mondta Kós a futam után.

Végül még a női 4x200 méteres gyorsváltóban Késely Ajna révén voltunk érdekeltek. A mieink végül a 7. helyen zárták a döntőt 7:54.65-ös idővel.

Vívó-vb, női kard

Sajnos női kardozóink számára nem sikerültek jól az egyéni versenyek, igaz nem is ez, hanem a csapatverseny lesz a legfontosabb a milánói vb-n. Márton Anna és Szűcs Luca szoros asszóban kapott ki a főtábla első fordulójában, míg Pusztai Liza bejutott a 32 közé, de ott esélyesebb francia riválisa búcsúztatta.

Úszó-vb, előfutamok

Remek délelőttöt zártak úszóink a Fukuokában zajló vizes világbajnokságon, hiszen mindhárman továbbjutottak az esti programba. Kós Hubert futamát megnyerve (1:57.27) összesítésben a harmadik legjobb kvalifikálta magát az elődöntőbe 200 méter háton, míg Kovács Benedek a 14. legjobb időt érte el (1:58.17), így ő is folytathatja szereplését ezen a távon.

„Nem éreztem túl jól magam a futam előtt, elég gyorsan vert a szívem, ezért egy picit vissza is vettem az első százat. Viszont amikor kijöttem a vízből, már jó voltam, most pihenek egy nagyot, délután pedig szeretném megközelíteni az egyéni csúcsomat (1:55.95), mert azzal már valószínűleg be tudok kerülni a döntőbe, ahol bármi megtörténhet” – nyilatkozta az MTI-nek Kós.

„Az első százat erősen kezdtem, gyakorolni akartam, hiszen erre lesz szükség majd este is” – árulta el Kovács.

A női 4x200 méteres gyorsváltó is remekül szerepelt Késely Ajnával a soraiban, hiszen bejutott a döntőbe a magyar csapat a hetedik helyen. Így Németh Nándorral kiegészülve két döntős és két elődöntős sportolónkért szoríthatunk majd magyar idő szerint kora délután!

Úszás program:

100 m gyors döntő - Németh Nándor

200 m hát előfutam - Kós Hubert, Kovács Benedek

4x200 m női gyorsváltó előfutam - Késely Ajna

Vívás program:

Női kard, 64-es főtábla - Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca

07.26. (szerda)

Vívó-vb, 32-es tábla

Andrásfi Tibornak nem volt szerencséje a legjobb 32 között, hiszen honfitársa, Koch Máté várt rá. Ráadásul a Vasas párbajtőrözője nagyon jó napot fogott ki és az aranyéremig menetelt, Tibi ellen pedig 15:7-re nyert. Gratulálunk Máténak a világbajnoki címhez!

Úszó-vb, elődöntők

Németh Nándor az olimpiai szint után még rátett egy lapáttal és szenzációs egyéni csúccsal (47.62) nyerte meg elődöntős futamát az 1-es pályáról 100 méter gyorson! Legyőzve többek között a világbajnok román David Popovicit is. Végül összesítésben a negyedik helyen kvalifikálta magát a döntőbe sportolónk.

„Az nagy cél volt, hogy ne kelljen szétúszni, azt nem szerettem volna még egyszer. Ez most nagyon sima volt, egy nagyon jó százat kaptam el, remélem, holnap ugyanilyen jó lesz. Volt bennem egy bizonyítási vágy a gyengébb kétszáz után, ahol nagyon szerettem volna középdöntőt úszni, hiszen délután mindig jobban megy” – nyilatkozta az MTI-nek Németh.

A szám döntőjét csütörtökön magyar idő szerint 13 óra 21 perctől rendezik.

Vívó-vb, 64-es tábla

Magabiztos győzelemmel kezdett Andrásfi Tibor a milánói vívó-világbajnokság főtábláján. Párbajtőrözőnk 13:6-ra múlta felül a svéd Cristopher Kellyt. A legjobb 32 között gyerekkori barátja, Koch Máté lesz az ellenfele.

Úszó-vb, előfutamok

Németh Nándor fő számában volt érdekelt ma, és a tokiói olimpián, valamint a tavalyi vb-n is döntős úszó Fukuokában is remekül kezdett. Plagányi Zsolt tanítványa 48.21 századmásodperccel összesítésben a 14. helyen továbbjutott, és teljesítette a párizsi olimpia szintidejét is.

„Ebben a számban szerintem ez lesz az egyik legnehezebb középdöntő, amit valaha úsztam. Fel kell kötnöm a gatyámat, de állok elébe. Nehéz lesz az biztos, de sose kértem, hogy könnyű legyen” – nyilatkozta 23 éves sportolónk az MTI-nek.

A szám elődöntőjét magyar idő szerint 13:26-kor rendezik. Székely Áron a 4x100 méteres mix vegyes váltóval a 21. helyen végzett, így itt a magyar csapat nem jutott tovább.

Úszás program:

100 m gyors - Németh Nándor

4x100 m mix vegyes váltó - Székely Áron

Vívás program:

Férfi párbajtőr, 64-es főtábla - Andrásfi Tibor

07.25. (kedd) 

Úszó-vb, döntők

Második magyarként Kós Hubert úszott döntőt a medencés versenyeken a fukuokai vizes világbajnokságon. Az Egyesült Államokban készülő sportolónk pedig elképesztően teljesített, hiszen bár nem a 100 méter hát az elsődleges száma, a fináléban megdöntötte az egy nappal korábban felállított országos csúcsát. Az 53.11-es eredmény a 7. helyet jelentette számára, ami a magyar küldöttség eddigi legjobb helyezése ebben a szakágban a vb-n.

„Egy évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy valaha is száz háton fogok világbajnoki döntőt úszni. Most megint sikerült országos csúcsot úsznom, ami rendkívül pozitív a kétszáz hát előtt” – nyilatkozta a 20 éves úszó az MTI-nek.

Úszó-vb, előfutamok

Ezúttal Késely Ajna egyedül képviselte a BVSC-s színeket a délelőtti programban. Sportolónknak nem a 200 méter gyors a fő száma, végül a 21. lett ezen a távon 1:58.99-es idővel.

Úszás program:

200 m gyors előfutam - Késely Ajna

100 m hát döntő - Kós Hubert

07.24. (hétfő) 

Úszó-vb, elődöntők

A magyar csapat második döntős eredményét is BVSC-s úszó érte el a vizes világbajnokságon. Kós Hubert a délelőtti országos csúcsától 5 századdal elmaradt 100 méter háton, de így is a 6. idővel döntős ebben a számban.

„Egészében tetszett az elődöntő, ha reggel nem úszom meg az országos csúcsot, akkor ennek a délutáni eredménynek még jobban örülök, főleg, hogy hatodikként bejutottam a döntőbe” – árulta el futama után Kós az M4 Sport helyszíni stábjának.

„Holnap biztos, hogy a táv első felén nézelődés nélkül, jobban kell úsznom, de nagyon jó, hogy az elmúlt fél év alatt ennyit fejlődtem. Százon megtudom, milyen egy világbajnoki döntő, amit így begyakorolhatok a 200 hát előtt” – zárta értékelését sportolónk.

A 100 méter hát fináléja kedden magyar idő szerint 13.59 órakor kezdődik.

Vívó-vb, női kard selejtezők

Márton Anna alanyi jogon főtáblás volt a milánói vívó-világbajnokságon női kardban, Pusztai Liza és Szűcs Luca viszont már a selejtezőben pástra lépett. Lizának rövidebb napja volt egy kicsivel, mivel jobb találati aránnyal zárta a csoportkört, ezzel biztosította is a helyét a legjobb 64-ben. Lucára a 3 győzelemmel és 2 vereséggel záruló csoport után még egy asszó várt, de a mexikói születésű, üzbég színekben versenyző Paola Pliego ellen 15:4-re nyert, így ő is ott lehet majd a főtáblán csütörtökön!

Úszó-vb, előfutamok

Három BVSC-s úszónk volt érdekelt a Fukuokában zajló vizes világbajnokság második napján az előfutamokban. Az Egyesült Államokban, Michael Phelps korábbi edzőjével készülő Kós Hubert 100 méter háton szenzációsan úszott és megdöntötte Cseh László 2012-ben felállított országos csúcsát (53.40)! Az 53.12-es idő pedig összesítésben a második helyet jelentette Kós számára, aki magyar idő szerint 13:17-től küzd meg a középdöntőben.

„Nem nagyon hagytam ebben semmit, de azért bízom benne, hogy délután tudok még javítani. Jobb idő is kell majd, ha be akarok kerülni a fináléba. Most egyébként azt éreztem, hogy nagyon lassú vagyok, és fáj ez az egész, ahhoz képest megnyertem a futamot” – nyilatkozta Kós az MTI-nek. Természetesen ez az eredmény olimpiai szintet is ért sportolónknak.

Ugyanezen a távon Kovács Benedek (54.24) a 21. lett összesítésben. 200 méter gyorson Németh Nándornak sem sikerült továbbjutnia, 1:47.11-gyel a 23. helyen zárt.

Úszás program:

100 m hát - Kós Hubert, Kovács Benedek

200 m gyors - Németh Nándor

Vívás program:

Női kard selejtező - Pusztai Liza, Szűcs Luca

07.23. (vasárnap)

Vívó-vb, férfi párbajtőr, selejtező

Andrásfi Tibor a csoportkör után a mexikói Pablo Florido ellen 14:12-re nyert, így egy lépésre került a főtáblától. Végül nagy csatában fordított a kanadai Fynn Fafard ellen, akit 15:13-ra múlt felül, így a legjobb 64 között folytathatja!

Úszó-vb, döntők

Holló Balázs remekül kezdett a 400 méter vegyes döntőjében, aztán a végére talán kicsit elfáradt sportolónk, így a 8. helyen zárt, de összességében nem volt elégedetlen. Ráadásul úszónk rögtön az első napon nem csak a BVSC-s különítmény, hanem az egész magyar csapat első fináléját úszta és 4:13.36 perces idővel csapott célba.

„Kell még a tapasztalat, de mindezek ellenére sikerült előre lépnem, a tavalyi vb-hez képest összeszedettebben tudtam odaállni és leúszni a döntőt. Helyezésben nem sikerült javulni, de az idő elfogadható és lassan közeledünk oda, hogy helyezésben is előrébb tudjak lépni” – nyilatkozta Holló a verseny után az MTI-nek. A számot egyébként Kós Hubert edzőtársa, a francia Léon Marchand nyerte, 4:02.50 perces idővel, amellyel megdöntötte Michael Phelps utolsó egyéni világcsúcsát.

Vívó-vb, férfi párbajtőr selejtező

Andrásfi Tibor remekül mutatkozott be a selejtezőben a milánói vívó-világbajnokságon férfi párbajtőrben. Sportolónk csupán egy hellyel maradt le a világranglistán a 16. pozíciótól, ami már kiemelést ért neki. Andrásfi végül 4 győzelem mellett 1 vereséggel jutott tovább. A folytatásban délután fél 4-től egy mexikói vívó vár majd Tibire.

Úszó-vb, előfutamok

Jól indult sportolóink számára a vizes világbajnokság medencés úszóversenye. Késely Ajna 400 méter gyorson ismét olimpiai szintet teljesített (4:07.08) és bár végül a 9. lett, így nem jutott fináléba, jó kezdés volt tőle a vb-n.

„A tavalyi vb-hez képest nekem ez óriási előrelépés, hiszen nagyon rossz állapotból kellett magam helyre tenni. Jól mentek az edzések, kicsit jobb időre számítottam, úgy érzem, ahhoz, hogy bekerüljek egy világbajnoki döntőbe, még egy jó fél évre van szükségem, hogy még több métert bele tudjak tenni a felkészülésbe. Remélem a jövő évi dohai világbajnokságra ez összejön, most elkaptam a fonalat az edzéseken, még egy kis lendület kell, és jó lesz” – nyilatkozta Kovács Ottó tanítványa az MTI-nek.

Holló Balázs közel volt az olimpiai A-szinthez 400 méter vegyesen, de 4:12.77-es idejével ettől még egy kicsit elmaradt. Viszont a hetedik helyen bejutott a magyar idő szerint 14:21-kor kezdődő döntőben, így még tovább javíthat az eredményén.

„Tudtam, hogy a tavalyihoz hasonlóan erősen kell majd kezdenem, hiszen a mezőny nem lett gyengébb. Próbálok lépést tartani alapvetően a középmezőnnyel, most nagyon kiúsztam magam. Bízom benne, hogy délutánra tudok regenerálódni és jobb időt úszni, ha meglesz az olimpiai szint, elégedett leszek” – tekintett előre sportolónk.

Három BVSC-s úszóval állt fel a 4x100 méteres férfi gyorsváltó, amely Milák Kristóf távollétében lemaradt a fináléról. A Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Kós Hubert összeállítású kvartett 3:14.42-vel 11. lett

Úszás program:

400 m gyors - Késely Ajna

400 m vegyes - Holló Balázs

4x100 m férfi gyorsváltó - Kós Hubert, Mészáros Dániel, Németh Nándor

Vívás program:

Férfi párbajtőr selejtező - Andrásfi Tibor

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay