„Végig higgadt maradtam és taktikusan vívtam” – interjú Andrásfi Tiborral

„Végig higgadt maradtam és taktikusan vívtam” – interjú Andrásfi Tiborral

Ahogy beszámoltunk róla, egyéniben arany-, míg a csapattal bronzérmet nyert Andrásfi Tibor a szezonnyitó berni világkupán. Tehetséges párbajtőrözőnk árulta el a siker okait, valamint már következő céljáról is beszélt!

Amikor legutóbb beszélgettünk a berni világkupa előtt, azt nyilatkoztad, hogy csapatban az érem, egyéniben pedig a legjobb 8 közé jutás a cél. Ez összejött, ráadásul egyéniben egészen az aranyéremig meneteltél. Sikerült már feldolgozni ezt a szép sikert?

Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog sikerülni. Csak reménykedtem benne, hogy meglesz a két érem vagy a döntő. Tavaly 16-ban voltam Bernben, ami szintén jó eredmény, de arra nem számítottam, hogy sikerül megnyerni a vk-t.

Kezdjük az egyénivel. Több egytusos asszód is volt. Ennyire erős voltál mentálisan?

Igen, szerintem jól sikerült a felkészülésem és az előző szezon eredményeiből és sikereiből tudtam meríteni. Végre mellettem volt a szerencse, hiszen ez is kell az egytusos győzelmekhez. Fordítani is tudtam, illetve végig higgadt maradtam és taktikusan vívtam. Ezek pedig mind közrejátszottak abban, hogy végül sikerült nyernem.

Melyik győzelem, ami különösen kedves volt számodra, hiszen nagy skalpokat gyűjtöttél?

A Borel elleni asszót emelném ki, az volt, amit a legnagyobb skalpnak gondolok. A májusi kairói GP-n kikaptam tőle, aztán csapatban is volt amikor párszor ő nyert. Úgyhogy nem véletlenül volt pár olyan csapatverseny, amikor például Máté vívott vele helyettem, de erre többet úgy tűnik már nem lesz szükség. Mert így, hogy nyertem, szívesen állok fel ellene a pástra csapatban is.

Nem sok pihenő időd volt a győzelmed után, hiszen másnap csapatban léptetek pástra. Mennyire tudtál ünnepelni?

Vegyes volt, mert elég későn értem vissza a szállásra a doppingellenőrzés után. A többiek viszont pizzával vártak, velük tartottunk egy csapatvacsorát. Kicsit átbeszéltük a napot, de aztán már el kellett kezdeni a hangolódást a másnapra, mert korán kezdődött a verseny és reggel hatkor volt az ébresztő. Úgyhogy nem volt sok idő az ünneplésre. De azért, amikor kicsit elcsendesedtem a szobában, volt időm megnézni a telefonomat és válaszolni a gratulációk egy részére.

Aztán a csapattal is szépen meneteltetek és végül bronzérmet szereztetek. Hogy értékeled azt az eredményt?

Nagyon örültünk neki. Tulajdonképpen ott folytattuk, ahol tavaly abbahagytuk. Ráadásul az előző szezonban több negyedik helyet is szereztünk, többek között a világbajnokságon is. Most viszont végre felállhattunk a dobogóra, ami nagyon fontos volt számunkra. Továbbá úgy tűnik, hogy jó az az út, amin haladunk és nem csak az előző szezon volt ilyen, hanem ezt idén is bízom benne, hogy tudjuk folytatni. Egységesek is voltunk, mindenki kivette a részét a sikerből, úgyhogy jó kis csapatmunka volt.

Ez mindenképpen biztató a jövő évi olimpiai kvalifikáció kezdete előtt. Mi vár rátok a következő hetekben?

Kicsit sűrű a programunk, mivel jövő héten lesz egy magyar válogató, rá két hétre Vancouverben vár ránk világkupa. Utána pedig, ha onnan hazaérünk, akkor rá három napra kezdődik a magyar bajnokság karácsony előtt. De egy ilyen sikeres hétvége után jobb kedvvel várom az előttem álló feladatokat.

A hazai ranglista miatt is nagyon értékes ez a vk-arany.

Igen, elég sok pontot gyűjtöttem oda is, valamint a világranglistán is feljöttem. Úgyhogy, ha a következő versenyek is jól sikerülnek, akkor akár a legjobb 16-ba is bekerülhetek. Ez pedig azt jelenti, hogy kiemelt lennék. Úgyhogy a következő vk-kon ez a célom.

Hortobágyi Tibor

Fotók: hunfencing.hu

Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay