Menü

Zuglói hősök: Fenyvesi Csaba

2019. Október 27
1504
Zuglói hősök: Fenyvesi Csaba

Klubunk vívószakosztálya 70 éve, 1949-ben alakult újjá és azóta megannyi klasszist és olimpiai bajnokot nevelt ki a magyar sportnak. Ennek apropóján a Zuglói Hősök 3. részében a háromszoros olimpiai bajnok vívót, Dr. Fenyvesi Csabát mutatjuk be.

Tulajdonképpen egyenes út vezetett a pástra Fenyvesi Csaba számára, aki 1943. április 14-én született Budapesten. Ugyanis Csaba egy házban nőtt fel a Kamuti testvérekkel, és ez a tény meghatározta a sportágválasztását is. Kamuti Jenővel egyébként később a páston kívül is keresztezte egymást hivatásuk.

„Csabával igen szorosan kötődtünk egymáshoz, hiszen a sport, a sebészi hivatás, a vasutas klub, sőt gyermekkorunk is szoros köteléket alakított ki közöttünk. A kilencedik kerületi Ráday utca 49-ben laktunk, ő a negyediken, én a másodikon. Én kezdtem előbb a vívást, majd Csaba, Laci öcsém és Gulácsi Feri következett. A vívás mellett Csaba is az orvosi pályát választotta, sebész, onkológus, patológus szakvizsgát is tett, egy időben a MÁV kórház sebészetén együtt is dolgoztunk” – nyilatkozta a kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának.

Fenyvesi Csaba Debrecenbe járt középiskolába, ahol mindhárom fegyvernemben vívott. 1958-tól viszont már a BVSC színeiben sportolt és ért el fényes sikereket. Váry Attila, valamint Bay Béla tanítványa első komolyabb eredményét 1962-ben érte el az ifjúsági csapatbajnokság megnyerésével. 1967-ben már a párbajtőrválogatott tagjaként csapatban a harmadik, egyéniben az ötödik helyen végzett a világbajnokságon.

Ezt követően nem kellett sokat várni olimpiai bemutatkozására sem. Pályafutása alatt három ötkarikás játékon szerepelt. Rögtön az első, 1968-ban Mexikóvárosban aranyérmes lett a csapattal. Két évvel később a világbajnokságon harmadik lett egyéniben, csapatban pedig nem találtak legyőzőre. Összesen három világbajnoki címet szerzett a válogatottal.

Az 1972-es müncheni olimpia jelentette számára a csúcsot, hiszen egyéniben és csapatban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a párbajtőrözők között. Ráadásul a tőrcsapattal negyedik lett. A sikerek ellenére nem volt könnyű dolga Münchenben, ugyanis a szeptember 5-i terrortámadás után egy nappal nyerte az egyéni párbajtőr olimpiai aranyát. A verseny napján döntőbeli társával, Kulcsár Győzővel lesték a híreket, aztán, hogy kikapcsolódjanak, elmentek az uszodába, meg sakkoztak az olimpiai falu parkjában, de arra egyikőjük sem emlékszik, hogy ki nyert, írja Németh Péter egy visszaemlékezésben.

 

 

Aztán elérkezett a döntő napja, ahol Fenyvesi 5:2-re legyőzte Kulcsárt, de a végső sikerhez kellett az is, hogy Brodin ellen is nyerjen a BVSC párbajtőrözője, mert ha nem, akkor négyes holtverseny alakulhatott volna ki.

„Fel sem merült bennem, hogy holtverseny lesz, életem legjobb formájában vívtam” – idézte a Képes Sport korabeli tudósítása Fenyvesit. „Tudtuk, amelyikünk megnyeri az egymás elleni viadalt, annak kötelessége a lehető legjobban végezni.”

Ez pedig sikerült Fenyvesi Csabának, aki négy évvel később Montrealban is ott volt és a csapattal negyedik lett. A már említett három világbajnoki cím mellett két-két ezüst- és bronzérmet is nyert vb-n csapatban. A BEK-ben a BVSC-vel háromszor az első, kétszer a harmadik helyet szerezte meg. 1972-ben kimagasló eredményeinek köszönhetően az év vívója címet érdemelte ki.

Sportpályafutása után komoly szerepet játszott a BVSC életében sportvezetőként is. 1986 és 1993 között a vívószakosztály vezetője, majd 1997-től szakosztályelnök volt. A Magyar Vívó Szövetség elnökségének, továbbá a MOB-nak is tagja volt.

A vívó karrier mellett orvosként is sikeres volt. 1968-ban a Budapesti Orvostudományi Egyetemen általános orvosi diplomát szerzett, majd később kórboncnoki, sebészeti, valamint plasztikai sebészeti szakvizsgát tett. Dolgozott a MÁV-kórházban alorvosként, sebészszakorvosként és kórházi adjunktusként is. 1980-tól az amerikai Egyesült Virginia Rákkutató Intézet munkatársa és vendégprofesszora, 1994-től pedig a Jennifer Alapítvány Rákkutató Intézet orvos-igazgatója. Nemzetközileg is jelentős eredményeket ért el a daganatkutatásban.

2015. november 3-án rövid, de súlyos betegségben hetvenkét esztendős korában hunyt el.

„Az orvostudományban a rákkutatás terén is eredményes volt. A sors tragédiája, hogy az általa kutatott területet ismerve magán már nem tudott segíteni. Csaba halála nagy veszteség, örökre beírta magát a sporttörténelembe” – nyilatkozta a MOB honlapjának Kamuti Jenő, Fenyvesi Csaba halálát követően.

2019-ben a nemzetközi szövetség posztumusz beválasztotta a Hírességek Csarnokába.

 

Fotók: MTI

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz