Menü

Szőnyi úti özönvíz

2016. Február 07
1728
Szőnyi úti özönvíz

Azzal, hogy TAO támogatásból (és az önkormányzat által biztosított 30%-os önrészből) megépült a BVSC-Zugló új uszodaszárnya, még nem oldódtak meg dolgok. Sőt…, az új medence, illetve a felújított régi uszodaszárny olyannyira vonzóvá tette a Szőnyi úti sportlétesítményt, hogy az ismét abban a helyzetben találta magát, mint korábban volt: vízfelülethiánnyal kellett megküzdenie.

-    A Magyar Vízilabda Szövetségnek a TAO-támogatás biztosításakor feltétele volt, hogy a gyerekekre jutó 1 órás vízhasználati időt legalább 1,5 óra/főre emeljük, amit a megnövekedett létszám miatt nem sikerült még biztosítanunk – mondta Szentpáli Gábor ügyvezető elnök.

Mit tesz ilyenkor egy egyesület vezetése: nos, a BVSC-nél is új vízfelület kialakításában kezdtek gondolkozni. Kapóra jött nekik, hogy 2017-ben Magyarország rendezi majd a vizes világbajnokságot, amely a tavalyi kazanyi adatokból következően minimum, de szinte biztos, hogy több mint 3000 sportolót vonz majd Budapestre. Ennyi versenyzőnek edzéslehetőséget kell majd biztosítani, a Hajós Alfréd  és a Komjádi uszoda pedig nem elegendő erre.

-    Az érdekek találkoztak, és ennek remélhetőleg mi leszünk a haszonélvezői – tette hozzá az elnök. – A Magyar Vízilabda Szövetség közvetítésével állami támogatásból még tavasszal egy 50 méteres nyolcpályás medence épül majd a jelenlegi strandmedencénk mellé.

Az új medence miatt lebontják a futballpálya kapu mögötti lelátórészét (a túloldalit már tavaly a nagyméretű műfüves pálya építése miatt lebontották), illetve megszűnik az az út is, amely az uszodát és az asztalitenisz-csarnokot összekötötte. A tervezett új medence nyitott lesz, de egy könnyűszerkezetes sátort építenek fölé, így a létesítmény télen is használhatóvá válik.

-    Az új medence nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az úszó- és vízilabda-szakosztályunk mihamarabb a régi fényében tündököljön. Már most is rengeteg tehetségünk van, akik fejlődését a vízfelület hiánya gátolta. Az egyetlen 50 méteres versenymedencénkben ugyanis nehéz volt az úszók a vízilabdázók edzéseit összehangolni.

Információink szerint az új medencével kibővített Szőnyi úti uszodát már nemcsak világbajnoki edzéshelyszínként tartják számon, hanem akár vízilabda-mérkőzések helyszíne is lehet. Ha egy nagyobb esőzés és áradás miatt a margitszigeti Hajós Alfréd uszodát bezárnák, akkor csak a Laky Károly uszoda jöhetne számításba, ahol 2500 nézőt tudnak a medence körül elhelyezni. Az új létesítmény mielőbbi megépítését pedig szintén a margitszigeti, illetve a Komjádi uszoda felújítása indokolja. A két uszodát ugyanis szeptemberben bezárják, a válogatott úszóink és vízilabdázóink számára pedig a Szőnyi úton biztosítanak majd vízfelületet és edzéslehetőséget.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz