Menü

Számítottak rá, de csalódottak a halasztás miatt – Így fogadták sportolóink 2. rész

2020. Március 24
1167
Számítottak rá, de csalódottak a halasztás miatt – Így fogadták sportolóink 2. rész

Ahogy arról már beszámoltunk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elhalasztotta a nyárra tervezett tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt. Új időpont még nincs, de 2021 nyárig meg kell rendezni. Sportolóinkat kérdeztük, hogy fogadták a döntést.

A női vízilabda-válogatott pár hete már megtapasztalta, hogy milyen az, amikor nagyon készül az ember valamire, de elhalasztják az eseményt, hiszen Leimeter Dóráék március első felében Triesztben harcolhatták volna ki az olimpiai kvótát. A koronavírus-járvány miatt májusra halasztották az eseményt, de kedden az is eldőlt, hogy egyelőre nem kell sietni a kvalifikációs tornával, ugyanis a nyári olimpiát is elhalasztották.

„Az utóbbi napok történései után számítottunk rá, hogy ez lesz a döntés. Főleg, hogy Kanada és Ausztrália is bejelentette, hogy nem küldi el sportolóit, ha idén lesz az olimpia. Majd ma az Egyesült Államok is csatlakozott ehhez. Úgyhogy ebből a szempontból nem ért minket meglepetésként. Nyilván sajnáljuk, mert elég jó formában van a csapat, de most ez van, amihez mindenkinek alkalmazkodnia kell. Viszont ez a plusz egy év nekünk szerintem az előnyünkre tud válni, mert sok munkát tudunk még beletenni, finomítani a taktikát, úgyhogy szerintem mindenképp pozitívan fogunk kijönni ebből a plusz egy évből” – nyilatkozta honlapunknak Európa-bajnoki bronzérmes játékosunk.

Gyöngyössy Anikó is oszlopos tagja volt a januári, budapesti Eb-n érmet szerzett csapatnak, így jó eséllyel Tokióban is fontos feladatok vártak volna rá is.

„A halasztáson nem lepődtem meg, azon már inkább, hogy ennyivel elhalasztották, mivel én pár hónapra gondoltam. Nagyon sajnáljuk, mert mindannyian erre készültünk. Mostantól viszont várjuk, hogy 2021-ben mi lesz. Annál több időnk van összeszokni, fejlődni. Továbbá nincs fontosabb az emberi egészségnél, úgyhogy ma halasszunk és holnap nyerjünk inkább. Szerintem egy ilyen krízishelyzet valamennyire összébb is kovácsolja a csapatot. Közösen vannak jelenleg online edzéseink, úgyhogy tartjuk a kapcsolatot egymással” – árulta el centerünk.

Senkinek sem jött jól a halasztás, de aki már pályafutása egyik utolsó állomásaként tekintett a tokiói olimpiára, annak talán még nehezebb a helyzete. Klasszis birkózónk, Kiss Balázs is sportolói karrierje végéhez közeledve, már csak az idei évben gondolkodott.

„Abban bíztam, hogy ezt idén még mindenképpen megrendezik. Ugyanis arra számítottam, hogy őszre tolódik majd az olimpia. Az meg sem fordult a fejemben, hogy 2021-re átrakják. Ebben a szellemben készültem az elmúlt napokban is, úgyhogy megmondom őszintén, engem villámcsapásként ért ez a hír. Nagyon el voltam keseredve, de ez csak pár óráig tartott. Mostantól előre kell tekinteni. Még aludnom kell rá pár napot, mert én úgy álltam neki, hogy ez lesz az utolsó évem. Nyilván az olimpiai szerepléstől függően tettem volna fel magamnak a kérdést, hogy hogyan tovább. Most viszont át kell gondolnom a helyzetet, hogy miként megyek tovább. A motiváció megtalálása lesz a legfontosabb feladat. Abban viszont bízom, hogy idén nem fogunk azért verseny nélkül maradni. Most nehéz mit mondani, de egyetértek, hogy helyes döntés született, mert a legfontosabb az egészség védelme. Egyet tudok mondani, hogy továbbra is készülök és bízom benne, hogy hamarosan realizálódik egy olyan cél idén, amiért azt mondom, hogy érdemes összeszorítani a fogamat és újból edzeni” – osztotta meg érzéseit világbajnok birkózónk.

A modernkori olimpiák történetében korábban még nem halasztottak el olimpiát, öt alkalommal törölték a világháborúk miatt az ötkarikás játékokat. A NOB közleményében kiemeli, hogy az elnevezés nem változik, a jövő évi játékoknak is 2020-as olimpiai és paralimpiai játékok lesz a neve.


Fotó: Reuters / Issei Kato

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz