Menü

Sportolóink szerint a tudatosságon múlik a hulladékcsökkentés

2020. November 25
639
Sportolóink szerint a tudatosságon múlik a hulladékcsökkentés

Ahogy arról már beszámoltunk, ezen a héten tartják az Európai Hulladékcsökkentési Hetet, amelyhez a BVSC-Zugló is csatlakozott. Ezúttal sportolóinkat kérdeztük, hogy az ő életükben hogyan nyilvánul meg a hulladékcsökkentés.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet november 21. és 29. között tartják és ennek kapcsán kiváló sportolóink is megosztották velünk, hogy miért fontos, hogy figyeljünk környezetünkre. Világbajnok birkózónk és szakosztályelnökünk, Kiss Balázs őszintén beszélt arról, hogy feleségének nagy szerepe van abban, hogy most már nagyon figyel a környezettudatosságra.

„Véleményem szerint minden a tudatosságon múlik. Ha így állunk hozzá, akkor könnyen rá lehet szokni, csak el kell indulni ezen az úton. Amíg nem találkoztam a feleségemmel, addig nem fordítottam komolyabb figyelmet a környezettudatosságra, azóta viszont megtanultam, hogy mire kell figyelni. Itthon a lakosság akkor tehet a legtöbbet a környezetéért, ha nem szemetel. Tehát ez alapvető, hogy ne szemeteljünk! Ez nem kerül semmibe. Ha ezt és a szelektív gyűjtést megtenné minden ember, akkor már rengeteget segítenénk a környezetünkön” – nyilatkozta honlapunknak Kiss Balázs.

Olimpiai ezüstérmes és világbajnok úszónk, Cseh László is kiemelte, hogy jó lenne, ha minél több hulladékot újra hasznosítanának. Ezért is fontos, hogy a gyűjtésben mi is segítsünk.

„Mi is nagyon odafigyelünk a szelektívgyűjtésre. Nálunk a papírhulladékból van sok és nagyon gyorsan megtelik belőlük a zsák. De jó érzés szétválogatni és így gyűjteni, mert ezáltal is tehetünk a környezetünkért. Azért fontos, hogy odafigyeljünk tudatosan a hulladékok szelektív gyűjtésére, mert rengeteg szemét keletkezik. Továbbá fontosnak tartom, hogy bizonyos hulladékokat ne egyszerűen a kukába dobjunk, hanem az arra kijelölt hulladékgyűjtőkbe. Gondolok itt az elemekre, akkumulátorokra, elektromos hulladékokra. Mert fontos, hogy a környezetünket ne szennyezzük” – árulta el klasszisunk.

Hamarosan közeledik a karácsony, ahol szintén lehetőség van arra, hogy tudatosabban figyeljünk a környezetünkre. Takács Orsolya elárulta, hogy náluk műfenyő van karácsonykor gyerekkora óta. Világbajnokunk hozzátette, hogy nagyon szereti a fenyő illatát, de rengeteget vágnak ki, és ezért is maradt a műfenyő mellett, de munkája több területén is odafigyel környezetére.

„Azzal, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, jelentősen tudjuk csökkenteni a keletkezett kommunális hulladékot. Mivel én már nem csak sportolok, hanem az irodában is dolgozom, látom, hogy mennyi papírszemét tud keletkezni. Ezért ott is figyelek arra, hogy mit nyomtatok ki és ha lehet, akkor minimalizálom ezek mennyiségét. Továbbá azzal is próbálom tudatosan védeni a környezetemet, hogy a kávét a saját termoszomba kérem. Illetve behordom a kulacsaimat is, hogy ezáltal se használjak feleslegesen műanyagot. Az uszodában is szoktam arra figyelni, hogy ha ott van egy palack, akkor összenyomva dobom ki. Sokszor sajnos figyelmetlenek vagyunk ilyen apróságokra, pedig nem tart semmiből, hogy összenyomjuk a flakont” – mondta a világbajnok vízilabdázó.

Figyeljünk mindannyian környezetünkre!

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz