Menü

„Sok tehetséges játékos van köztük” – interjú Lengyel Ildikóval

2020. Április 15
1455
„Sok tehetséges játékos van köztük” – interjú Lengyel Ildikóval

Ahogy korábban jeleztük, a röplabdázóknál is véget ért az idei bajnokság, de az U13-as korosztály még reménykedhet a szeptemberi folytatásban. A csapat edzőjével, korábbi játékosunkkal, Lengyel Ildikóval beszélgettünk többek között céljaikról is.

 

Régi kapcsolat fűz a BVSC-hez, hiszen már játékosként is megfordultál klubunknál. Mióta dolgozol edzőként?

Gyakorlatilag a ’90-es évek közepe óta edzősködöm, kisebb kihagyásokkal. Annak idején a BVSC-ben, Gabi néni (dr. Kotsis Attiláné) találta azt ki, hogy az idősebb játékosok kapcsolódjanak be az edzősködésbe. Addigra én éppen diplomázott szakedző lettem a TF-en, így jól jött, hogy rögtön hasznát vehettem a diplomámnak. Jól végezhettük a munkánkat, mert az akkori ifjúsági válogatott vezetőedzői posztjára is felkértek. Nehéz volt összeegyeztetni, hiszen akkor még aktív játékos voltam az Extraligában, de megoldottam. Akkor kellett abbahagynom az edzősködést, amikor a jelenlegi munkahelyemen, egy középiskolában, kineveztek igazgatóhelyettesnek, ezt ugyanis már nem tudtam összeegyeztetni a röplabdával. A 2000-es évek közepén kértek fel újra edzősködni, az UTE szerette volna újraéleszteni a röplabda szakosztályát, ebben segédkeztünk többedmagammal, és a jelen állapot is azt mutatja, hogy jó alapokat rakhattunk le. Aztán újabb szünet következett, amikor is Kriszta megkeresett, így újra a régi, szeretett, egyesületemnél köthettem ki.

 

Mit kell tudni a korosztályról, amellyel foglalkozol most a BVSC-nél?

Hozzám az U13-as korosztály, más néven a minik tartoznak. Ők az úgynevezett kezdők, akik kisebb pályán játszanak és kevesebben, egész pontosan négyen. Nekik kell megtanítanunk az alapokat, hogy a későbbiek során a fentebbi korosztályokban erre lehessen építkezni. Felelősségteljes kihívás, de ezért szeretem. A lányok nagyon aranyosak, igénylik a törődést, nagyon szeretnének megtanulni röplabdázni, és ezért mindent meg is tesznek, amit kérek tőlük.

 

 

Melyik bajnokságban szerepeltetek és hogy állt a csapat, amikor felfüggesztették a szezont?

Idén az OMB (Országos Mini Bajnokság) első osztályában indultunk, és bár, úgy nézett ki, hogy a legjobb 12 közé nem fogunk bekerülni, minden edző elismeréssel beszélt a csapatról és a lányokról. Biztatóan szerepeltünk a szegedi Markovics Emléktornán, ahol ősszel a második, tavasszal pedig a harmadik helyezést értük el, több mint 40 csapat közül. Sok tehetséges játékos van köztük, remélem meg is tudjuk őket tartani a sportág számára. Kis remény van, hogy szeptemberben az U13-as csapatok lejátszhatják az idei bajnokság helyosztóit, ahol a mieink az Országos Mini Kupában lennének érdekeltek.

 

Mik a céljaid a csapattal a jövőre nézve?

Ahogy említettem, reményteljes jövő vár szerintem erre a gárdára, jó lenne őket egyben tartani és tovább edzeni. Még sok örömet okozhatnak nekünk a későbbiekben. Itt jegyezném meg, hogy a szakosztályunk nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy az egyik legjobb utánpótlás nevelő egyesület lehessünk, jelenleg is nagyon sok tehetség üti nálunk a labdát, többen már a korosztályos válogatottakban is bemutatkozhattak. Úgy érzem, jó úton haladunk, a későbbi jó eredményekhez a kiváló edzőgárda is biztosíték lehet.

 

Hogy motiválod a lányokat a jelenlegi helyzetben?

A rendkívüli helyzetre való tekintettel, online zajlanak az edzések. A játékosok kondicionális és labdás gyakorlatokat kapnak egy hétre előre, amit edzésnaplóban dokumentálnak, így ellenőrizni is tudjuk, hogy mit végeztek, a megjegyzéseikkel pedig segítik a mi munkánkat, hogy mely gyakorlatok végzése jelentett gondot számukra. Heti egyszer, szerdánként, valóban online is találkozunk, ahol meg tudjuk beszélni a tapasztalatokat, tudjuk ellenőrizni a helyes feladat végrehajtásokat, valamint kitartásra tudjuk őket bíztatni és a lelket bennük tartani, ebben a nem minnapi helyzetben. Ilyenkor, bevallom, sokat bolondozunk is, játszunk, hiszen ezt a korosztályt ezzel lehet a legjobban lelkesíteni.

 

 

Mivel töltöd az edzéseken kívül a szabadidődet jelenleg?

Korábban már utaltam rá, hogy van egy főállású munkahelyem, középiskolai tanár vagyok, mi több van egy végzős osztályom, ahol 0-24 órában kell többek között a rendelkezésükre állnom. Ez az új digitális oktatás sokkal több munkát ró a tanárokra, így gyakorlatilag nincs szabadidőm, a hétvégén is éppen a jövő hétre szánt feladatlapokat állítottam össze a különböző évfolyamoknak. Azonban ha sikerülne mégis időt szakítanom, akkor szívesen olvasok – most bepótolhatom a lemaradást – vagy filmet nézhetek a gyűjteményemből, továbbá beszereztem egy szobabiciklit azon sportolhatok, no erre az utóbbira, azért mindig próbálok időt szakítani.

 

Vigyázzunk egymásra! Hajrá BVSC!

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz