Menü

Pusztai Liza ismét dobogós Athénban

2020. Március 08
1043
Pusztai Liza ismét dobogós Athénban

Szenzációs vívással jutott el a döntőig Pusztai Liza a női kardozók athéni világkupáján. Bár a fináléban kikapott a szakág kétszeres olimpiai bajnok legendájától, Mariel Zagunistól, de így is egy fantasztikus ezüstérmet szerzett sportolónk.

Az athéni világkupát valószínűleg Pusztai Lizának találták ki. Tehetséges kardvívónk két éve 16 évesen szerzett ezüstérmet a görög fővárosban, majd tavaly bronzéremnek örülhetett. Azt nem tudjuk, hogy a görög istenek vagy esetleg csupán az atmoszféra segített idén is, de az biztos, hogy Lizának nagyon fekszik ez a vk.

Kiemeltként sportolónk a főtáblán kezdte a küzdelmeket szombaton, ahol először a francia Gimalac (15:11), majd az amerikai Chamberlain (15:10) is fejet hajtott előtte. A nyolcaddöntőben a világranglista élmezőnyéhez tartozó román Pascu következett, akitől 2018-ban a fináléban kikapott Liza. Ezúttal viszont a BVSC vívója diadalmaskodott 15:12-re.

Ez a siker, ha lehet, akkor még nagyobb lendületet adott Pusztainak, aki a legjobb nyolc között 15:3-ra lelépte az olasz Gregoriót. Az elődöntőben, a házigazdák nagy bánatára, a görög Gunturát is magabiztosan győzte le a fiatal tehetség (15:9).

Következhetett a finálé, ahol az amerikaiak egyéniben kétszeres olimpiai- és világbajnoka, Mariel Zagunis várt Lizára. Itt végül a 35 éves klasszis örülhetett a 15:6-os sikernek, de mi is nagyon boldogok vagyunk ezzel a szépen csillogó ezüstéremmel.

 

 

„Nyolc hete nem indultam versenyen, és ez az időszak nagyon jót tett a felkészülésemnek. Koncentrált voltam, és nem fáradtam el a végére sem. Mi több, alig várom már a csapatversenyt, ahol legalább ilyen jól szeretnék vívni! Jól ment egész nap, azt pedig nem is értem, hogy miként tudtam 15:3-ra megverni Gregoriót. Jöhet a csapat!” – értékelt sportolónk a hazai szövetség honlapjának.

Liza ezüstérme mellett Márton Anna a hatodik helyen végzett, ez pedig jó előjel a vasárnapi, az olimpiai kvalifikáció szempontjából kulcsfontosságú csapatverseny előtt. A magyar válogatott a nyolcaddöntőben a fehérorosz-német párharc győztesével küzdhet meg.

Az athéni világkupán pástra lépett a friss junior Európa-bajnok Szűcs Luca és Pótz-Nagy Fanni is. Luca a főtáblára jutásért vívott asszóban az olimpiai címvédő orosz Jegorjantól kapott ki 15:10-re, míg Fanni egy körrel hamarabb az olasz Vecchia-tól 15:6-ra.

Gratulálunk sportolóinknak és edzőiknek!

 

Fotók: hunfencing.hu

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz