Menü

PARALIMPIAI ESEMÉNYKÖVETÉS

2021. Szeptember 01
523
PARALIMPIAI ESEMÉNYKÖVETÉS

Augusztus 25-e és szeptember 5-e között rendezik Tokióban a XVI. Paralimpiai Játékokat, ahol négy sportolónkért is szoríthatunk. Itt minden nap beszámolunk a mieink teljesítményéről!

BVSC-s sportolóink két arany- (Veres Amarilla, Pálos Péter) és egy bronzérmet (Szvitacs Alexa) nyertek a XVI. Paralimpiai Játékokon, továbbá három ötödik helyezést is begyűjtöttek (Veres Amarilla, Csonka András, Szvitacs Alexa). Gratulálunk ehhez a parádés eredménysorhoz!

09.01. 8. nap

Utolsó sportolóként Szvitacs Alexa maradt BVSC-s csapatunkból. A női párosok versenyében a 9-10-es kategóriában Arlóy Zsófiával végül kikaptak 2:0-ra az ausztráloktól, így ők is a pontszerző ötödik helyen zártak!

08.31. 7. nap

Csonka András, Zborai Gyulával párosban 2:0-ra kikapott a britektől az asztaliteniszezők 8-as kategóriájának negyeddöntőjében, így a magyar duó a pontszerző ötödik helyen zárta a paralimpiát.

„A párosban azt éreztük, hogy van keresnivalónk, de végül a jobbak nyertek. Az egyéniben már nem volt esélyem. Nagyon jól kihasználták a gyengeségeinket és ez ma elegendő volt” – értékelt sportolónk a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapjának.

08.29. 5. nap

Ma Pálos Péterért szoríthatunk, aki eddig mind a négy mérkőzését megnyerte a tokiói paralimpián, ezúttal pedig egy újabb siker aranyérmet jelentene számára! A férfi asztaliteniszezők S11-es kategeróiájának fináléjában az ausztrál Von Einem nyerte az első szettet 11-6-ra. A második játszmában sportolónk irányított és 11-7-tel ki is egyenlített! A harmadik felvonás 6-6-ig nagyon szorosan alakult, innentől viszont az ausztrál elkapta a fonalat és ellépett 10-6-ra. Végül második szettlabdáját kihasználva pedig 11-7-re ismét ő nyert.

A következő játszma remekül indult, Pálos 6-2-vel kezdett. Ekkor sajnos saját szerváit nem tudta hozni, így zárkózott riválisa, de Von Einem sem szerzett pontot adogatásaiból. Végül 11-6-ra Peti diadalmaskodott, így következhetett a mindent eldöntő utolsó felvonás! Ez pedig jól indult számunkra, mert ismét 5-2 állt az eredményjelzőn, amikor az ausztrál időt kért. Ez azonban nem zökkentette ki sportolónkat és már 8-4-re vezetett. A hajrában aztán négy meccslabdája volt Pálosnak, de az ausztrál hármat hárított. Peti viszont bírta idegekkel a végletekig kiélezett párharcot és 11-9-re összesítésben pedig 3:2-re nyert! PÁLOS PÉTER LONDON UTÁN TOKIÓBAN IS ARANYÉRMES LETT, MEGSZEREZVE EZZEL A MAGYAR CSAPAT MÁSODIK PARALIMPIAI BAJNOKI CÍMÉT! EDDIG MINDKÉT ELSŐ HELY BVSC-S SPORTOLÓINK NEVÉHEZ FŰZŐDIK! GRATULÁLUNK!

08.28. 4. nap

A végletekig kiélezett meccset játszottak asztaliteniszezőink ma hajnalban, a döntőbe jutásért. Szvitacs Alexa 3:2-re kapott ki az ausztrál színekben versenyző Na Lei Lintől, így sportolónk bronzérmesként zárt az S8-as kategóriában.

„A harmadik szettet 2:0 után gyorsan be akartam fejezni, és pont itt fordult meg a mérkőzés. Utána már nem tudtam a játékomat játszani. Rendkívül boldog vagyok a bronzérem miatt, de azért egy nagy adag hiányérzet is keletkezett bennem. Nincs mit tenni. Tanulok a hibákból és Párizsban megpróbálok még jobban szerepelni” – nyilatkozta az elődöntő után a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapjának.

Pálos Péter is ötszettes mérkőzést játszott a legjobb négy között, de ott ő örülhetett ennek a forgatókönyvnek. London bajnoka ugyanis 3:2-re nyert a francia Lucas Creange ellen, így bejutott az S11-es kategóriában a fináléba!

„A negyedik szett után egy kicsit már feladtam, nehezen találtam fogást a stílusán, de összejött, bár magam sem tudom, hogyan. Megnyugtatott az utolsó szettben, hogy elfogadtam, bronzérmes leszek. Ez új erőt adott és sikerült behúzni. Embertelenül fáradt vagyok, de holnap döntő és majd meglátjuk, hogy ki a jobb” – értékelt.

08.27. 3. nap

Már két sportolónk is biztosan érmes asztalitenisz egyéniben a tokiói paralimpián! Bár Szvitacs Alexa ma nem állt asztalhoz, de mivel a csoportjában a kínai Guiyan Xiong legyőzte a brazil Danielle Rauent, így Alexa bejutott az elődöntőbe. Bronzcsatát nem rendeznek, így már biztosan dobogóra állhat. Ugyanez igaz Pálos Péterre is, aki 2:0-s hátrányból fordítva győzte le 3:2-re a japán Takashi Asasnot a negyeddöntőben. Mindeketten szombat hajnalban játszanak a legjobb négy között.

Csonka András a kilencedik helyen zárt, miután a nyolcaddöntőben 3:1-re kikapott a francia Thomas Bouvais ellen.

A csütörtöki aranyérem után Veres Amarilla a női párbajtőrcsapat tagjaként egy pontszerző, olimpiai ötödik helyet is begyűjtött! A kerekesszékes vívók Kínától 45-37-re, Ukrajnától pedig 45-38-ra kaptak ki, az Egyesült Államokat viszont 45-13-ra legyőzték.

08.26. 2. nap

Parádésan menetelt ma Veres Amarilla a kerekesszékes vívók párbajtőr versenyén! Sportolónk a csoportkörből négy győzelemmel és egy vereséggel lépett tovább. A nyolcaddöntőben aztán 15-5-re múlta felül az amerikai Shelby Jensent, majd a legjobb nyolc között Alena Evdokimovát is legyőzte 15-13-ra! Az elődöntőben a Krajnyák Zsuzsannát búcsúztató kínai klasszis, a kardban tegnap aranyérmes és Tokióban még veretlen Biang Jing várt rá. Amarilla azonban nem ijedt meg tőle és végig vezetve, megérdemelten nyert 15-13-ra, így bejutott a fináléba! A döntőben következhetett a másik kínai és bár a négyszeres paralimpiai bajnok kezdett jobban, Amarilla fordítani tudott és végül 15-12-re nyert! Ez pedig azt jelenti, hogy megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét a tokiói paralimpián! GRATULÁLUNK AMARILLA, BÜSZKÉK VAGYUNK RÁD!

Az asztalinteniszezőknél mindhárom sportolónkért szoríthatunk ma. Csonka András szoros meccsen kapott ki 3:2-re az ukrán Maksym Nikolenkótól. Pálos Péter viszont második sikerét is megszerezte, ezúttal a japán Kato Koya ellen nyert 3:1-re, így csoportgyőztesként jutott be a negyeddöntőbe.


08.25. 1. nap

Az asztaliteniszező Szvitacs Alexa kezdte meg elsőként a szereplését sportolóink közül, méghozzá az S9-es kategória csoportkörének a nyitányán 3:1-re nyert a brazil Rauen ellen. Az esti programban viszont a kínai Xiongtól 3:0-ra kikapott. London paralimpiai bajnoka, Pálos Péter szintén győzelemmel mutatkozott be. Ő a koreai Kim Chang Gi-t verte 3:1-re.

A kerekesszékes vívóknál Veres Amarilla A-kategóriában kard egyéniben szerepelt. A csoportkör során 2-2 győzelemmel és vereséggel jutott tovább, majd a nyolcaddöntőben 15-10-re kapott ki a lengyel Marta Fidrych-től, így a 9. helyen zárt.

„Utólag vissza kell néznem videón az asszót, mert most egyelőre belülről azt érzem, hogy nagyon sok tus volt, amit én adtam és nem én kaptam. De lehet, hogy ez nem így volt, csak én érzem belülről másképpen. Úgyhogy egyelőre igazából nem tudok értékelni. Eredmény szempontjából egyáltalán nem erre számítottam, a vívásomat én jónak éreztem. Ez most így sikerült” – nyilatkozta Amarilla az asszója után.

Az első napon Konkoly Zsófia megszerezte a magyar küldöttség első érmét, miután egyéni csúccsal második lett 400 méter gyorson.

Köszöntünk mindenkit, a következő másfél hétben folyamatosan beszámolunk majd itt sportolóink paralimpiai eredményeiről. Hajrá, magyarok!

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz