Menü

„Örülök, ha jó példával szolgáltam a fiatalok előtt” – interjú Kiss Balázzsal

2021. Április 06
914
„Örülök, ha jó példával szolgáltam a fiatalok előtt” – interjú Kiss Balázzsal

Hatalmas küzdelemben maradt alul a kötöttfogású 97 kilósok válogatóversenyén Kiss Balázs, így nem küzdhet meg pályafutása utolsó olimpiájáért. Ott lesz viszont az áprilisi Európa-bajnokságon, ahol szép eredménnyel zárná le példaértékű karrierjét.

 

Milyen érzésekkel vártad a múlt heti válogatót, hiszen legutóbbi sérülésed is nehezítette a felkészülésedet?

A legutóbbi tatai válogatóverseny után nem készült pontos diagnózis, de eléggé megsérült a bokám, ami miatt három hétig birkózni sem tudtam. Csak olyan mozgásokat csinálhattam, amellyel a felsőtestemet erősítettem. Így azért nem volt teljesértékű a felkészülésem. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ezt a sérülésemet megfelelően tudtuk kezelni és hála Istennek kibírta ezt az öt mérkőzést.

 

Heroikus küzdelem zajlott a válogatón köztetek, ahol  az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Erikkel és a junior Eb-győztes Szőke Alex-szel kellett megküzdened a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyen való indulás jogáért. Hogy bírtad ezt a nagy csatát?

Brutális volt. Azt kell mondanom, hogy kirobbanó formában voltam végig. Úgy mentem oda, hogy legjobb esetben három mérkőzést kell megnyernem. Így is terveztem. Persze ez álom volt, mivel a két kihívóm fiatalkoruk ellenére mindketten nagyon komoly sikereket értek el a felnőtt korosztályban is. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy bár nem olyan szabályok lesznek, mint egy normál nemzetközi versenyen és a pihenőidő, valamint a meccsek száma sem nekem fog kedvezni, mégis hittem benne, hogy ezt a válogatót megnyerhetem. Az utolsó pillanatig ez volt bennem, ezért tudtam ilyen lenyűgöző produkciót nyújtani. Kicsit magamat is megleptem. Az tudtam, hogy a végsőkig küzdök majd, de arra nem számítottam, hogy ilyen akciódús meccseket vívok majd. Azt tudni kell, hogy az öt mérkőzést három óra leforgása alatt birkóztuk le. Ennyit normál esetben egy világversenyen két nap alatt szoktunk. 29 éves pályafutásom alatt nem fordult még velem elő, hogy ilyen rövid idő alatt öt meccset kelljen birkóznom. Úgyhogy már az nagy fegyvertény, hogy kibírtam ezt a terhelést, ráadásul ha a nemzetközi szabályokat vesszük figyelembe, akkor nyertem is, de azt már a válogató előtt jelezték, hogy ha egy mérkőzés akció nélkül 1-1-gyel ér véget, akkor azt újra kell birkózni.

 

A közvetítésen keresztül is látszott mennyire küzdöttél és hajtottál. Gondolom csalódott vagy amiatt, hogy végül nem sikerült megnyerned a válogatót, de a mutatott teljesítménnyel viszont elégedett lehetsz…

Én azért mentem, hogy megszerezzem az indulási jogot az olimpiai kvalifikációs versenyre. Így, hogy második lettem, be kell érnem az áprilisi Európa-bajnoksággal, amit azért ne nézzünk le, mert mégiscsak egy kontinensbajnokságról van szó. Főleg úgy, hogy lehet ez lesz az utolsó felnőtt világversenyem az életemben. Tehát ez mindenképpen különös érzést jelent majd számomra.

 

Miként emlékszel vissza az Alex ellen vívott, mindent eldöntő összecsapásokra?

14 év hazai veretlenség után kapituláltam végül egy nálam 18 évvel fiatalabb versenyző ellen. Kimondva is sok ez a korkülönbség, főleg ebben a sportágban, amely ennyire fizikai. Nagyon ritka az ilyen küzdősportban, hogy ekkora korkülönbségek egyáltalán találkoznak egy versenyen. Előtte nagyon sokat gondolkodtam és sokan meg is erősítettek benne, hogy én ezen a válogatón nem veszíthetek, és így is éreztem, amikor lejöttem a szőnyegről. Többen is mondták nekem utána, hogy az erkölcsi győztes én vagyok, mert olyan küzdeni akarásról tettem tanúbizonyságot, amely példaértékű mások számára. Ennek pedig örülök, ha jó példával szolgáltam a fiatalok előtt.

 

Ebben biztos vagyok, és abban is példaértékű vagy, hogy mennyire motivál még az áprilisi Európa-bajnokság. Ott milyen céljaid vannak?

Ha már ennyi munkát beletettem, és nem jött össze az olimpiai kvalifikáció, akkor mindenképp szeretnék a pályafutásomtól egy nagyon szép eredménnyel, esetleg éremmel búcsúzni az Eb-n. Akkor pedig tényleg azt mondom, hogy nem lesz bennem hiányérzet. A válogató előtt csak annyit kértem a Jóistentől, hogy 29 év összes rutinja, megszerzett tudása és tapasztalata jöjjön elő, ha pedig ez sikerül és mindent maximálisan ki tudok magamból adni, akkor függetlenül attól, hogyan teljesítek, nyugodtan és tiszta lelkiismerettel fogok lejönni a szőnyegről. Talán egy pici tüske az utolsó meccs miatt van bennem, mert ott egyet hibáztam, lehet azért, mert rosszul választottam meg a taktikát. De fizikálisan mindent kiadtam magamból és abszolút pariban voltam és jól esik, hogy még mindig ott vagyok az elitben. De ez az élet rendje, jönnek a fiatalok, utolérik az idősebbeket és akkor tudni kell megálljt mondani, és átadnia a helyét az embernek. Az megnyugtat, hogy olyan fiatalok vannak mögöttem, ráadásul többen is, akik már megmutatták, hogy utánpótlásban is szinte mindent elértek. Alex is ugyanolyan korosztályos világversenyeken gyűjtött érmeket, mint én, és már a felnőtt világkupáról is van érme. Úgyhogy nagyon drukkolok majd neki, hogy megszerezze a kvótát, mert egy nagyon jó srác és a munkához való hozzáállása is példaértékű. Ha pedig ez sikerül neki, akkor kis szerencsével akár érmet is hozhat az olimpiáról. Úgyhogy jó kezekben lesz a 97 kiló sorsa Magyarországon!

 

Fotó: Magyar Birkózó Szövetség

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz