Menü

Országos csúcs a célja pályakerékpározónknak

2020. Május 06
1155
Országos csúcs a célja pályakerékpározónknak

Biciklizett a Tour de France útvonalán, az Alpok után viszont mégis pályakerékpározó lett belőle. Amerikában szeretne továbbtanulni és országos csúcs a célja. Éppen a történelem érettségi után beszélgettünk fiatal sportolónkkal, Csengői Bálinttal.

 

Mielőtt rátérnénk a kerékpározásra fontos megkérdeznem, hogy sikerült az első három nap az érettségin?

A Szent Isván Gimnáziumba jártam, így annyira nem tartottam az érettségitől. Szerintem jól sikerültek eddig a vizsgák. Május 28-án majd kiderül, hogy pontosan miként teljesítettem. Mivel hat évig matek tagozatra jártam, így abból emelt szintű érettségit írtam. Az volt, amire nagyon kellett koncentrálnom, de a többi tantárgytól nem annyira féltem.

 

Mikor folytatódnak az edzéseid az érettségik után?

Csütörtökön lesz még egy angol, utána viszont két hét múlva következik csak a fizika érettségi. Ma még így nem edzek túl keményen, de azért kicsit biciklizek. Holnap viszont az angol után már megyek edzeni újra.

 

Mik a terveid a jövőre nézve?

Szeretnék olyan egyetemet választani, ami mellett tudok pályakerékpározni is. Mivel Magyarországon és Európában ilyen nem nagyon van, így jelenleg az a terv, hogy egy évet kihagyok a tanulásban és egy intézet segítségével kijutok Amerikába sport- és tanulmányi ösztöndíjjal egy olyan egyetemre, ahol tudom a sportolást folytatni. Ez a következő egy év célja és aztán meglátjuk, hogy meddig maradok kint.

 

A tanulásról átkanyarodva a pályakerékpárra, hogy zajlottak az érettségire való felkészülés mellett az edzéseid?

Szerencsések vagyunk, mert kerékpározni lehetett eddig is a járvány alatt. 3-4 hétig nem volt konditermünk, de aztán találtunk egyet, ahova mostanában is tudtunk menni, úgyhogy ez is megoldódott. Tehát összességében sokat így nem változott a felkészülésünk. Az edzések intenzitása viszont egyelőre eléggé visszafogott, mivel még nem tudjuk, hogy mikor versenyezhetünk újra. Illetve az érettségi miatt az utóbbi egy hétben kevesebbet edzettem.

 

 

Hogy kerültél kapcsolatba a kerékpársporttal?

Ez egy érdekes történet. Tulajdonképpen egész életemben szerettem kerékpározni, de aztán amikor gimnáziumba kerültem, az osztályfőnököm szervezett kerékpártúrát havonta kétszer. Ezeket nagyon szerettem. Aztán elmentünk egy komolyabb túrára is az Alpokba és ott 15 napon keresztül naponta nagyjából 100 kilométereket bicikliztünk. Akkor 14 éves voltam, de nagyon tetszett ez is. Ezt követően 2017-ben mentünk el, akkor már nagyobb és erősebb is voltam. Ezúttal a Francia-Alpokban voltunk. Pont mindig a Tour de France előtt jártunk két-három nappal. Ezek a túrák hatalmas élmények voltak. Innen jött, hogy én ezt szeretném versenyszinten is csinálni. Mivel jártunk úszni a BVSC-be, láttam, hogy van lehetőség kerékpározni is. Aztán jelentkeztem és már lassan 3 éve itt vagyok.

 

Azért a pályakerékpár más, mint az Alpokban biciklizni.

Ahogy elkezdtem edzeni, szerettem országúton is kerékpározni és onnan jött, hogy aztán a pályát is megkedveltem. Most már jobban is szeretem, mint az országutat. Így lettem tulajdonképpen pályasprinter.

 

Mik lehetnek a céljaid a pályakerékpározásban, ha elkezdődnek újra a versenyek?

Egyelőre valószínűleg az U23-as Európa-bajnokságon való minél jobb eredmény lenne a cél. Mivel jövőre még csak elsőéves leszek ebben a korosztályban, így egyelőre szeretnék a Top20-ba bekerülni és aztán jó lenne megdöntenem a felnőtt magyar csúcsot is az 1000 méteres időfutamban, mivel ez a fő versenyszámom.

 

Fotók: Szilágyi Lili

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz