Menü

Olimpiai visszatekintő sportágról sportágra

2021. Augusztus 13
443
Olimpiai visszatekintő sportágról sportágra

Bár vasárnap kialudt a láng és véget ért a tokiói olimpia, még mindig nagyszerű visszatekinteni sportolóink teljesítményére, akiktől az elmúlt 17 év legsikeresebb BVSC-s teljesítményét láthattuk!

Az idei ötkarikás játékok előtt nehéz volt megtippelni, hogy mire számíthatunk BVSC-s sportolóinktól, hiszen több okból sem szokványos olimpiát rendeztek. Az viszont jó előjelnek tűnt, hogy a magyar csapat második legnépesebb küldöttségét adta klubunk. A bő kéthetes világverseny aztán egyesületünk számára az elmúlt 17 legsikeresebb szereplését hozta.

Úszóink eredményeiről már írtunk, de röviden itt is összegeznénk a legfontosabbakat. A férfi 4x100 méteres gyorsváltóval Bohus Richárd és Németh Nándor is a pontszerző ötödik helyen zárt országos csúccsal. Nándi végig remek formában versenyzett, hiszen 100 méter gyorson is döntős volt, ami 1964 óta nem sikerült ebben a számban itthon senkinek, továbbá országos rekordot úszott. Cseh László még mindig szenzációs, ugyanis utolsó úszása alkalmával olimpiai hetedik lett 200 vegyesen. Rajtuk kívül a többiek is egyéni csúcsokat teljesítettek, vagy épp annak közelében úsztak.

A női kardozóknál nehezen indult az egyéni verseny, hiszen Márton Anna megsérült és úgy tűnt elsőre, hogy nem fogja tudni folytatni az olimpiát. Szerencsére nem így lett, így sérülten is elért egy nagyszerű negyedik helyet egyéniben, ami számunkra, ismerve a hátteret, arannyal ért fel. Sajnos a csapatverseny során már kevesebbet tudott vívni, így Pusztai Lizáék a nyolcadik helyen zártak Tokióban, pedig közel volt az elődöntő. Párizsra viszont fontos rutint szerzett a fiatal átlagéletkorú csapat.

Birkózásban reménykedtünk, hogy Korpási Bálint hozza azt a formáját, amelyet a márciusi kvalifikációs viadalon láthattunk tőle, de sajnos az első mérkőzése után búcsúzott. Pedig rajta nem múlott, hiszen öt és fél percen keresztül aktívabb volt ellenfelénél, aki nem tudott sportolónkon akciót csinálni. Sajnos Maci sem, így a birkózás jelenlegi szabályrendszere szerint az utoljára megintett fél szenvedett vereséget, aki ezúttal Korpási volt. Tőle mindenesetre az is hatalmas eredmény volt, hogy egy súlycsoporttal lentebb kiharcolta a kvótát.

Az éremben nagyon reménykedtünk Tokió előtt, hogy 17 után ismét összejön és BVSC-s sportoló(ka)t láthatunk majd a dobogón. Nos, a vízilabdázók mindkét nemnél gondoskodtak róla, hogy ez így legyen. Előbb a női csapat Gyöngyössy Anikóval és Leimeter Dórával a soraiban megszerezte a szakág első olimpiai érmét, majd egy nappal később Pásztor Mátyásék is a harmadik helyen zártak!

Három bronzérem, egy negyedik és két ötödik hely! Ez röviden 13 sportolónk tokiói mérlege, ezen felül pedig még sok szép helyezés és országos vagy egyéni csúcs!

Gratulálunk a csapatnak és edzőiknek! Most jöhet a jól megérdemelt pihenés, aztán kezdődhet a felkészülés a következő olimpiára, hiszen Párizs már csak 3 év!


Fotó: MTI / Illyés Tibor

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz