Menü

Olimpiai pontok, országos és egyéni csúcsok

2021. Július 31
433
Olimpiai pontok, országos és egyéni csúcsok

Lezárult úszóink szereplése a tokiói ötkarikás játékokon! Sportolóink olimpiai pontszerző és döntős helyeket, valamint egyéni és országos csúcsokat értek el. Elevenítsük fel ezeket a szép eredményeket!

Már az olimpia első napján volt kiért szurkolnunk a Tokiói Úszó Központban, hiszen Bernek Péter 400 méter vegyesen indult. Rövid pályás világbajnokunk 4:12,38-as idővel egyéni csúcsot úszott, azonban ezúttal ez nem ért döntős helyezést és a 13. helyen zárt.

Másnap aztán újabb három sportolónk mutatkozott be Tokióban négy számban is. Burián Katalin 100 méter háton megközelítette (1:00,07) egyéni csúcsát, amivel épphogy lemaradt a középdöntőről. Bohus Richárdot kizárták ugyenezen a távon, de ő igazából a 4x100 méteres gyorsváltóra tartalékolt. Németh Nándor is érdekelt volt a váltóban, de előtte 200 méter gyorson jutott tovább egyéni csúccsal (1:46,19). A férfi váltó aztán Nándival és Ricsivel a soraiban bejutott a másnapi fináléba!

Úszóink legjobb eredményét a 4x100 méteres gyorsváltó érte el. Előtte Nándi 200 gyorson elmaradt előző napi csúcsától (1:47,20) és kiesett, de valószínűleg már tartalékolt kicsit a váltó fináléra. Ez pedig megérte, mert a magyar csapat nagyon odatette magát és a Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor alkotta négyes új országos csúccsal (3:11,06) az ötödik helyen zárt olimpiai pontszerzőként!

 

 

Németh 100 méter gyorson is folytatta remeklését! Ez előfutamokból a kilencedik (48,11), majd ez elődöntőkből új országos csúccsal (47,81) a hetedik helyen kvalifikálta magát a fináléra. Ez a tett pedig azért is volt különleges, mert magyar férfi úszó legutóbb éppen Tokióban, 57 évvel ezelőtt szerepelt döntőben a királyszámban! Ott nem tudta ezt az eredményét megismételni, de így is remek eredmény a 8. helye 48,10-es idővel!

Cseh László utolsó úszására készült az olimpián, bár azt talán ő is csak remélte, hogy ebből három is lesz még! Egy századdal maradt le a futamgyőzelemről kezdésként 200 méter vegyesen (1:57,51), összesítésben pedig a 10. legjobb idő volt az övé. A folytatásban 1:57,64-et úszott és ezzel bejutott ötödik olimpiáján is a fináléba, ahol aztán még egy helyet előrelépett és egy szenzációs hetedik pozícióval (1:57,68) zárta le legendás pályafutását! Ezt jól mutatja az a megható pillanat is, amikor a kínai olimpiai bajnok meghajolt előtte.

 

 

Burián 200 méter háton legjobb európaiként holtversenyben a nyolcadik helyen lépett tovább az előfutamokból (2:09,10), a reggeli úszása viszont nem sikerült ilyen jól (2:09,65) és így nem jutott döntőbe. Igaz, ez egy európainak sem sikerült, Kata a 10. helyen zárta az olimpiát.

Végezetül két fiatal úszónk is kitett magáért a váltószámokban. Kovács Benedek a 4x100 méteres mix vegyes váltó első embereként egyéni csúccsal adta át a stafétát. A férfi 4x100 méteres vegyes váltóban Bohus ért el egyéni csúcsot, majd a Takács Tamást is a soraiban tudó csapat végül az országos csúcshoz közeli eredményt úszott. A döntő végül egyik váltónak sem jött össze, de ez nem is volt reális elvárás tőlük.

Gratulálunk sportolóinknak és edzőiknek! Jó utat kívánunk hazafele!

 

Fotók: MÚSZ / Derencsényi István; MTI / Kovács Tamás

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz