Menü

Nehéz év sikerekkel – interjú Szatmáry Kristóffal, klubunk elnökével

2020. December 24
733
Nehéz év sikerekkel – interjú Szatmáry Kristóffal, klubunk elnökével

Ahogy mindenkinek, úgy klubunknak az életében is nem várt kihívásokat hozott a 2020-as év a járványhelyzet miatt. A BVSC-Zugló elnökét, Szatmáry Kristófot kérdeztük ennek hatásairól, a jelenleg is zajló fejlesztésekről és a további tervekről.

 

Érdekes évet zárunk le lassan, mégis, hogyan értékelhető 2020 egyesületünk szempontjából?

Ezt több megközelítésből lehet nézni. Alapvetően a legnagyobb változás egyesületi szinten sportszakmai volt, hiszen ott ért bennünket a legtöbb váratlan esemény. A vírus ugyanis az élsportolók számára, az olimpia és a kvalifikációs versenyek elhalasztásával, teljesen átírta az idei terveket. Ráadásul sok sportoló már át is esett a fertőzésen. A tömegsport tekintetében a legtöbb szakosztályban viszont sikerült elérni a céljainkat és az elvárásoknak megfelelő eredmények születtek. Ami pedig sportszakmai szempontból a leglényegesebb, hogy az utánpótlás szinte zavartalanul működött az év nagy részében. Bár tavasszal, mint mindenhol itt is volt leállás, de ősszel tudtak jönni a fiatalok edzésre és formában maradtak, ami nagyon fontos volt.

 

A klub gazdálkodását tekintve mennyire nehezítette meg ezt az esztendőt a járványhelyzet?

Ugye mi azon klubok közé tartozunk, amelyek viszonylag nagy saját bevétellel rendelkeznek. Gondolok itt például az uszodára vagy a pályák bérbeadására. Ezekben pedig jelentős kiesés volt tavasszal és ősszel is, ami nem várt nehézség volt. Az élsportolókkal át is kellett beszélnünk a finanszírozási dolgokat. Bízunk benne, hogy ezen bevételek kiesése nem okozott törést a klubnál, de az biztos, hogy érzékenyen érintett bennünket.

 

Azonban a fejlesztéseink nem álltak le, sőt, aki a BVSC sporttelepei környékén megfordul, láthatja, hogy folyamatosan munkálatok zajlanak. Ezek a tervek szerint haladnak?

Talán a legpozitívabb, hogy minden nehézség ellenére határidőben tudtuk folytatni a fejlesztéseinket. Az idei év nagyon nehezen indult ebből a szempontból, mert egyszer a kormány elfogadta a BVSC idei és jövő évi fejlesztési tervét, majd újra kormány elé kellett vinni, hiszen februárban gyakorlatilag a költségvetés zárolásával ezt újra kellett tárgyalni. Azonban mindkétszer sikerült a kormány támogatását megkapnunk a fejlesztéseinkhez. Ez pedig mindhárom sporttelepünket érinti.

 

Milyen részei vannak jelenleg az infrastruktúra-fejlesztéseknek?

A Szőnyi úti telepen a tereprendezés nagyon látványosan alakult. A régi MÁV terület gyakorlatilag eltűnt a föld színéről. Kialakítottuk az új sporttelep nagyobb részének a struktúráját. Hátul a nagy műfüves pálya és futópálya már elkészült, a röplabda csarnok nagyjából 80 százalékos elkészültségben van, továbbá új teniszpályák kerülnek kialakításra. Illetve az asztalitenisz csarnok egyik szárnya is gyakorlatilag elkészült. A Tatai út 3-as szám alatt található labdarúgó sporttelep teljes egészében megújult, amelynél szintén a végéhez közelednek lassan a munkálatok. A Tatai út 79-es telep fejlesztése is elindult, amelynek az előkészítése már megtörtént és jövőre a beruházások kivitelezése várható.

 

A BVSC-nél a zöldberuházások is fontos szerepet kapnak. Ezekben melyik területeken sikerült előre lépni?

Ezek két szempontból is nagyon lényegesek számunkra. Egyrészt a környezettudatosság oldaláról, másrészt azért, hogy a lehető legönfenntartóbbá válhasson a klub. Évközben adtuk át a napelemparkot, míg év végére elkészült a termálkút is. Ennek a hivatalos átadása még nem történt meg, de már beüzemeltük és jelenleg is működik.

 

 

Milyen további tervek vannak a jövőre nézve?

A Zuglói Önkormányzattal az egész területnek a településrendezési tervét sikerült egyeztetni. Ez már gyakorlatilag közigazgatási egyeztetésen van. Illetve elkezdődtek a további fejlesztéseinknek a tervezései. Ennek része a lelátó újjáépítése. Ez azért is lényeges, mert a labdarúgóink remekül szerepelnek újoncként az NB III-ban, a negyedik helyről várhatják a folytatást. Tehát ha nem is idén, de jövőre feljutásra esélyes pozícióban lehetünk. Azonban a jelenlegi lelátók nem alkalmasak NB II-es meccsek megrendezésére, tehát ott mindenképp új lelátókra lesz szükségünk ehhez a célhoz. Ennek a tervezése már megindult. Míg a röplabda csarnok mellett két további csarnok tervezése is folyamatban van. Az egyik a küzdősportoknak a helyszíne lesz, míg a másik egy multifunkciós versenycsarnok lesz, amelyben bármelyik sportágunk országos bajnokságot rendezhet majd.

 

Az idei évhez még egy fontos esemény köthető, a klub arculatváltása.

Ez talán a 2020-as esztendőnek a koronája, hogy hosszas előkészítés, pályáztatás és zsűriztetés után végül is emblémaváltás mellett döntöttünk. Sok klubnál hasonló helyzetben negatív visszhangokat lehetett hallani, de nagyon örülök, hogy nálunk pozitívak a visszajelzések. Ez talán azt mutatja, hogy a kontinuitás mellett egyben a megújulás is sikerült az emblémában.

 

Bár a jelenlegi helyzetben nehéz tervezni 2021-re, mégis mi várható sportolóinktól?

Szerencsére reményeink szerint szép számú delegációval készülhet a BVSC a tokiói olimpiára. Ráadásul több sportágban is ott lehetünk. Például úszásban, vívásban, vízilabdában vagy éppen birkózásban is bízunk benne, hogy szereznek kvótát sportolóink. Most arról még nem nyilatkoznék, hogy milyen esélyekkel, mert a járvány sok mindenben átírta a papírformát, de az a lényeg, hogy több sportolónkkal is ott lehetünk majd, ha minden jól megy az olimpián.

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz