Menü

Nagy bajnokunk is elámult

2016. Március 22
1688
Nagy bajnokunk is elámult

Nem mindennapi vendég látogatott március 21-én a BVSC-Zugló Laky Károlyról elnevezett uszodájába. Gyenge Valéria, a zuglói klub legendás bajnoka, a helsinki olimpia 400 méteres gyorsúszásának győztese, az Európa-bajnok, 17-szeres magyar bajnok és háromszoros világcsúcstartó úszó, aki 1956 óta a kanadai Torontóban él, budapesti látogatása során egykori sikereinek helyszínét is felkereste.

  • Alig lehet ráismerni a létesítményre – mondta Vali néni, aki legutóbb három éve, még a felújítás előtt járt az uszodában. – Amikor utoljára itt jártam, nem akartak beengedni, és amikor a belépőt kérték tőlem, megmutattam a pénztárosnak a fényképemet, amely akkoriban még kint volt az aulában.


Azóta sok változáson ment át a létesítmény. Az említett falról lekerültek az egykori bajnokok képei (a helyükre hamarosan újak kerülnek), amelyek rövid időn belül a klub saját múzeumában lesznek majd kiállítva. De az uszoda is megváltozott a három évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

  • Alig ismertem rá az 50 méteres medencére, pedig azt az ötvenes években még saját kezünkkel építettük. Mi, sportolók talicskáztuk a kiásott földet, amit örömmel tettünk, mert tudtuk, hogy a medencét magunknak építjük.


Vali néni láthatóan meghatódott, amikor a régi – még nyitott – uszodáról beszélt. Ott ugyanis sok országos csúcsot úszott, az ilyet pedig nem szokás elfelejteni. Mint, ahogy nem felejtette el a régi műugró tornyot sem. Szomorúan emlegette, hogy három évvel ezelőtt még ott árválkodott az a gazzal benőtt, romos létesítmény, melynek a helyén ma egy új 25 méteres fedett medence található.

  • Nagyon szép lett az uszoda, úgy gondolom, hogy egykori legendás edzőnk, Sárosi Imre is elégedett lenne a körülményekkel. Bízom benne, hogy egy ilyen szép létesítményből előbb-utóbb világhírű úszók kerülnek majd ki.


Ezt a reményt támasztja alá, hogy Vali néni látogatásával egy időben lehetett az úszótanfolyamokra is beiratkozni, és a jelentkezők zsúfolásig megtöltötték az uszoda előterét. Gyenge Valéria közben a legifjabb versenyzők edzését is megtekintette, s ha már ott járt, néhány jó tanácsot is adott a gyerekeknek.

  • A siker titka nagyon egyszerű: dolgozni, dolgozni és még keményebben dolgozni. A jó eredményeket csak kitartással és szorgalommal érhetitek el.


Vali néni búcsúzóul az egyesületet is megajándékozta egy bókkal. Elmondása szerint ugyanis a mai Szőnyi úti állapotok, már hasonlítanak a kanadai viszonyokhoz, ahol a civilek és a versenyzők egyaránt jól érzik magukat, és ahol teljesen természetes, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő lehetőségeket, és …, ahova jó visszatérni az embernek.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz