Menü

Masters világbajnokság margójára

2017. Augusztus 27
2095
Masters világbajnokság margójára

Egy masters világbajnokság két dolog miatt jó: egyrészt azok a sportolók, akik már felhagytak az aktív versenyzéssel, újból kipróbálhatják versenykörülmények között magukat, míg a nézők ismét találkozhatnak a régi sztárokkal.

Az augusztusi budapesti masters vizes világbajnokság egy nagy ünnep volt, amelyen mindenki, a versenyzők és a nézők is jól érezték magukat. Ez meg is látszott az érdeklődésen és a versenyzők lelkesedésén.

Egyesületünk a BVSC-s vizes hagyományokra alapozva nagy erőkkel képviseltette magát a hazai rendezésű világversenyen. Voltak sportágak, amelyben elsősorban a tisztes helytállásra számíthattunk, de akadtak olyanok is, melyben komoly érmes reményeink lehettek. Kezdjük az előbbivel, hisz a Masters világbajnokság fő száma az úszás volt, mely egy héten keresztül a nagy részvételi szám miatt két uszodában, a Duna Arénában és a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában zajlott. Az alig másfél éve alakult masters úszószakágunk nagyon komolyan vette a versenyt, mindenki erős edzésmunkával készült a nagy megmérettetésre. Csapatunk 11 versenyzőből állt. Székely Máté, Arday Andrea, Hortobágyi Tamás, Zacsovics Szilvia, Steiner Imre, Heilmann Krisztina, Gyuráki Attila, Kovács Ildikó, Rádi Zsolt, Vermes Albán és Markovits Erzsébet egyaránt remekül úszott, de a legjobb eredményt a 37 évvel ezelőtti moszkvai olimpia ezüstérmese, Vermes Albán produkálta, aki a 60+-os kategóriában 200 mellúszásban pontszerző, hatodik lett.

Az úszóknál nagyobb reményekkel várhattuk a szinkronúszó versenyeket, amelyben nem is kellett csalódnunk. A legnagyobb sikert a párosok versenyében (25-29 éves korcsoportban) értük el, ahol dobogó felső két fokára egyaránt BVSC-s egység állhatott fel. A világbajnoki címet a Kiss Júlia – Gieszerné Győri Juli kettős, az ezüstérmet pedig a Kovács Dorottya – Stumpf Kata duó érdemelte ki. Dorka számára ez a verseny más okból is emlékezetes marad, ő ugyanis az érem mellé egy jegygyűrűt is kapott a vőlegényétől. Ugyancsak szép eredményt értünk el a csapatok versenyében is, ahol az Ökrös Anna, dr. Marschalkó Petra, Kovács Dorottya, Kiss Júlia, Gieszerné Győri Juli, Stumpf Kata, Háló Lili, Szále Katalin, Aranyossy-Nagy Zsófia, Ambrus Réka alkotta gárdánk is világbajnoki címet szerzett. Egyéniben Szále Katalin a 40 év feletti korcsoportbana a 12., dr. Marschalkó Petra pedig a 30 év feletti korosztályban az előkelő negyedik lett.

Legvégül ne feledkezzünk meg a vízilabdázóinkról sem, akik ezúttal nem BVSC-s színekben indultak, hanem csapatjátékról lévén szó egy-egy erre az alkalomra formálódott közösséghez csatlakoztak. Három csapatban is akadtak olyan játékosok, akik kötődtek, sőt a mai napig kötődnek a klubunkhoz. A legnagyobb érdeklődés természetesen a 40 év felettiek küzdelmében a Millennium névre hallgató férfi csapatot kísérte. Ez ugyanis nagyrészt a Sydneyben, kisebb részt pedig az Athénban aranyérmes férfi pólóválogatottra épült. Az edzőjük pedig nem más, mint a sikerkapitány, Kemény Dénes volt. A csapat két „leg BVSC-sebb” tagja a kapus Szécsi Zoltán, és az egyik mezőnyjátékos, Märcz Tamás volt. A férfiak mellett egy magyar női „dream team-nek” is szurkolhattunk, melyben szintén akadt BVSC-s. Doroszlai (Szalkay) Orsolya, Zsoldos-Rédei Kata és Gruber Laura egyaránt remek játékkal járult hozzá, hogy ez a csapatunk is világbajnok legyen. És majdnem összejött a triplázás is, hisz a harmadik félig-meddig BVSC-s csapat, a +55-ös korcsoportban szereplő MC Walrus is közel állt a sikerhez, de a Pettyánszki Péterrel és Kuncz Lászlóval megerősített együttesnek végül meg kellett elégednie a bronzéremmel, amely persze szintén hatalmas siker volt.

Klubunk tehát nemcsak a júliusi vizes világbajnokságon, hanem az azt követő masters világversenyen is hagyományaihoz méltó módon szerepelt, melyhez az egyesület nevében minden résztvevőnek szeretettel gratulálunk.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz