Menü

„Lepörgött előttem az egész pályafutásom” – interjú Korpási Bálinttal

2021. Március 25
763
„Lepörgött előttem az egész pályafutásom” – interjú Korpási Bálinttal

Miképpen segíthetnek egy világ- és Európa-bajnokon a gyerekkorban tanultak? Hogy élte meg a kvótaszerzést? Miért kapta meg a MOB elnökének a kocsiját? Többek között ezekről is beszélgettünk klasszis birkózónkkal, Korpási Bálinttal!

 

Bár még csak pár nap telt el a remek hír óta, de mennyire sikerült már feldolgoznod, hogy ott lehetsz majd az olimpián?

Még nem teljesen, de nagyon sokan gratulálnak, rengetegen büszkék rám és felhívnak, ami nagyon jól esik. Ezt a hetet a családommal töltöm, most a pihenésé egy kicsit az idő, de jövő héten már elkezdem az egyéni edzéseket. Aztán csatlakozom a csapathoz, akik készülnek már az Európa-bajnokságra.

 

Hosszú volt a felkészülés a kvalifikációs versenyre, ha a tavalyi évet is belevesszük. Milyen érzésekkel léptél szőnyegre a versenynapon?

Nagyon nehéz időszak volt. Kezdve a tavalyi évvel, amikor a célegyenesben halasztották el a versenyt. Nagyon örültünk, hogy ezúttal megrendezték. Másfél évvel ezelőtt azt a célt tűztem ki, hogy megpróbálom megszerezni a kvótát, ha viszont ez nem sikerül, akkor valószínűleg ez lett volna az utolsó versenyem. Hála Istennek ez összejött és most készülhetek tovább. Ahogy említettem, nagyon nehéz időszak van mögöttem. Egy öthetes edzőtáborban voltunk Tatán buborékrendszerben. Aztán a versenyen is minden nap teszteltek minket és csak a szőnyegen találkozhattunk egymással. Sajnos szabadfogásban és a nőknek sem sikerült kvótát szerezniük, így mi maradtunk kötöttfogásúak az utolsó napra. Ez azért nagy stresszhelyzet volt, amit próbáltam kezelni. Lehet, hogy kívülről nem látszódott, de belülről azért nehéz volt.

 

Rögtön egy Európa-bajnokokot győztél le elsőnek viszonylag könnyedén. Mire számítottál ellene?

Már többször birkóztam vele edzőtáborban, ők is itt voltak Tatán, így nagyjából tudtam, hogy mire kell számítanom ellene. Kicsit agresszívebb birkózást képvisel, illetve tudtam, hogy lenti helyzetből kell megcsinálnom azt az akciót, aminek köszönhetően győztesként tudok majd lejönni a szőnyegről. Bár nem arra a taktikára számítottam, mint amelyet végül birkózott. Úgy gondoltam, hogy az első perctől nekem fog ugrani, de aztán kivárt. Így végül én támadtam az első félidőben lentről, ami aztán jól is jött ki, mert sikerült megcsinálnom az akciómat.

 

 

A negyeddöntőben a bolgár ellen is jöttek az akciók, bár az egyik majdnem visszafele sült el, és tusveszélyes helyzetbe kerültél. Kívülről nagyon izgultunk ott érted azokban a másodpercekben, de te hogy emlékszel vissza arra a szituációra?

Konkrétan ott lepörgött előttem az egész sportpályafutásom. Már 24. éve birkózom, és nem akartam, hogy így érjen véget a pályafutásom egy hazai olimpiai kvalifikációs versenyen, hogy tussal nyernek ellenem. Szerencsére valahogy sikerült kijönnöm abból a rossz helyzetből.

 

Ráadásul úgy, hogy rögtön pontot is csináltál utána a bolgáron. Hogy sikerült ez?

Régen, amikor felkerültünk a Mr. Tus Sportiskolába, akkor rengeteget gyakoroltuk ezt a helyzetet. Ha hídba kerülünk, akkor onnan, hogy kell kijönnünk. Valahogy így 20 év távlatából ez előjött. Szerencsére pályafutásom során nem voltam sokat ilyen helyzetben, de ehhez most hozzá tudtam nyúlni.

 

Ezt követően a kvótameccs már sima volt, ha az eredményt nézzük. Te ezt mégis hogy élted meg belülről?

A tét nagyon nagy volt, és itt előjön a pszichológusunk munkája is, hogy miként tudjuk kizárni ezeket a zavaró tényezőket. Azért, hogy csak a mérkőzésre, az ellenfélre és a saját munkánkra koncentráljunk. Általában heti rendszerességgel volt konzultációnk és nem azt mondom, hogy egyszerű volt, de megpróbáltam alkalmazni az ott tanultakat. Azon a mérkőzésen is sikerült a lenti akciókat megcsinálni és utána már csak „le kellett verekednem” a párharcot.

 

 

Így pedig meg is lett az olimpiai kvóta. Korábban sokszor szóba került veled kapcsolatban az ötkarikás játékok, hiszen az eredeti súlycsoportod, amiben világ- és Európa-bajnok vagy, az nem szerepel az olimpián. Most pedig eldőlt, hogy ott lehetsz Tokióban. Mennyire tekintesz előre?

Szép eredményeket értem már el eddig is a pályafutásom során főleg az elmúlt években, de ezek nem kaptak ekkora felhajtást, mint most a kvóta. Már ez tükrözi, hogy a magyar sport mennyire olimpia centrikus. Most még nem fogok esélyt latolgatni, inkább örülök ennek a sikernek.

 

Továbbá egy új autónak is örülhettél, hiszen egy fogadás következtében Kulcsár Krisztián a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke neked adta a szolgálati autóját ideiglenesen.

Még a 2019-es nur-szultáni világbajnokságra vezethető vissza ez a fogadás. Oda kiutazott az Elnök Úr is és szurkolt a magyar csapatnak. A verseny végén találkoztunk és elkezdték mondogatni, hogy mennyi szép eredményt elértem, és milyen jó lenne, ha sikerülne egy olimpiai kvalifikációt is kiharcolni. Innen jött, hogy motiválna azzal, hogy a szolgálati autóját használhatom most október végéig. Azóta eltelt másfél év, de nem gondoltam, hogy ezt be is tartja, de nagyon köszönöm ezúttal is. Már szombaton este hívott, hogy gratulál a kvalifikációhoz és menjek be hétfőn a kocsiért a MOB-ba.

 

Mi is gratulálunk Macinak és sok sikert kívánunk az olimpián!

 

Fotók: Róth Tamás / Magyar Birkózó Szövetség

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz