Menü

Korpási Bálint is utazhat Tokióba!

2021. Március 21
784
Korpási Bálint is utazhat Tokióba!

Szombaton volt a boldogság világnapja és mi a nap elején csak reménykedtünk benne, hogy boldogan zárhatjuk majd a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyét. Korpási Bálint gondoskodott róla, hogy így legyen. Elevenítsük fel sportolónk menetelését!

Már tavaly is nagyon vártuk a budapesti olimpiai kvalifikációs viadalt, de akkor a járvány miatt kevéssel a verseny kezdete előtt elhalasztották az eseményt. Korpási Bálint azonban nem adta fel, és az idei évben is nekivágott a nem túl könnyű feladatnak. Mégpedig, hogy a 72 kilós súlycsoportból lefogyjon 67 kg-ba, ráadásul úgy, hogy ne veszítsen az erejéből és így elérje álmát és ott lehessen az olimpián!

A nagy áldozatnak aztán meg is lett a jutalma, de ne szaladjunk ennyire előre. Kezdésként rögtön a norvégok Európa-bajnoki címvédőjével, Morten Thoresennel akadt össze Maci a nyolcaddöntőben. Az első menetben leküldette ellenfelét, majd lent a pörgetést is sikerült megcsinálnia, ráadásul egy dobásáért még kapott egy pontot, így 4-0-s előnyről várhatta a folytatást. Korpási remekül védekezett, így Thoresen nem tudott akciót csinálni rajta, így magabiztosan jutott tovább sportolónk (4-1).

 

 

Ez a lendület a negyeddöntőben is kitartott, bár volt egy pillanat, amikor nagyon megijedtünk. Korpási remekül pörgette meg lentről a bolgár Deyvid Dimitrovot és szerzett 3-0-s előnyt, ráadásul elindította a következő pörgetését is, azonban ebből úgy tűnt, riválisa jön ki jobban, hiszen tusveszélyes helyzetbe került birkózónk. A kezdeti ijedtség után hosszú másodperceket követően azonban ebből is Korpási jött ki jobban. Először elhárította a veszélyt, majd azzal a lendülettel még két pontot csinált ellenfelén, akit ez annyira meglepett, hogy már nem is tudott akciót bemutatni, így a 6-2-es győzelemmel biztossá vált, hogy már csak egy sikerre van Tokió!

A legjobb négy között a moldovai színekben versenyző Islamov várt rá a BOK-csarnokban. Bár magyar szurkolók sajnos nem lehettek a helyszínen, de valószínűleg otthon, a képernyők előtt rengetegen szurkoltunk Macinak, hogy az utolsó lépés is meglegyen neki az olimpiáig vezető úton. Másfél perc után Korpásit látta aktívabbnak a mérkőzésvezető, így lentről folytatták a párharcot a felek. Itt előbb egy pörgetést láthattunk sportolónktól, majd a kiemelés után egy újabb kétpontos akciót, így már 5-0 volt az állás. A második menetben is állta a sarat birkózónk és ismét ő volt az aktívabb, így végül 6-0-ra megérdemelten nyert és szerezte meg az olimpiai kvótát!

 

 

Ráadásul ez a magabiztos teljesítménye az ötkarikás játékokra is biztató lehet! Azonban egyelőre még ne szaladjunk ennyire előre, hanem örüljünk a nagy sikernek, hiszen a kardozó lányok múlt heti diadala után újabb sportolónk csatlakozott a BVSC-s olimpiai csapathoz. Bár ma még vár egy döntő Korpásira, utána szusszanhat egyet, hogy aztán teljesgőzzel Tokióra koncentráljon. A jövő héten hosszabb interjúban is beszélgetünk majd sportolónkkal a nagyszerű sikerről.

Gratulálunk Maci!

 

Fotók: Róth Tamás / Magyar Birkózó Szövetség

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz