Menü

Ki nyer majd? Kérdezz, felelek élsportolóinkkal-9.

2018. Május 28
1495
Ki nyer majd? Kérdezz, felelek élsportolóinkkal-9.

Aki válaszol: LOVASSY KRISZTIÁN

 A Versenykiírás ide kattintva olvasható>>>


Kerékpáros interjúalanyunk nemrégiben sporttörténelmet írt. Lovassy Krisztiánnak az elmúlt esztendő végén a berlini pályakerékpáros Európa-bajnokságon első magyar bringásként sikerült egy világverseny dobogójára felállnia. Krisztián ezüstérmére nem kevesebb, mint 136 évet kellett várnunk.

Nemrég az a hír látott napvilágot, hogy a Kőbányához igazoltál. Most meg BVSC-s felszerelésben vagy. Akkor most melyik klubhoz tartozol?

- Ide is, oda is. Országúti kerékpárosként a Kőbányához tartozom, ugyanakkor pályakerékpárosként a BVSC-Zuglóhoz. Erre azért volt szükség, mert egy klub önállóan már nem tudná finanszírozni, hogy országúton és pályán is versenyezhessek.

Mennyire jellemzőek az ilyen kettős igazolások a sportágatokra?

- Egyáltalán nem jellemzőek. Én nem is nagyon hallottam ilyenről. Azt, hogy engem a BVSC és a Kőbánya is támogatni tudjon, egy példátlan összefogás eredményezte.

Ezek szerint előfordulhat, hogy Lovassy Krisztián kőbányai sportolóként kvalifikálja magát a tokiói olimpiára?

- Én BVSC-s sportolóként szeretnék kvalifikálni, mivel elsődleges célom, hogy pályakerékpárosként jussak ki Tokióba. Úgy vélem, országúti versenyzőként nem sok esélyem lenne, hisz nincs megfelelő technikai hátterünk, ráadásul az erősebb nemzetek egész csapatokkal képviseltetik magukat az olimpián, akikkel szemben nagyon egyedül lennék.

Mint Londonban?

- Pontosan. A 2012-es olimpia minden gyengeségünket megmutatta. Két defektem volt, a tartalékkerékpárt szállító autó lemaradt, aztán jött egy szerencsétlen bukás, nem csoda, hogy fel kellett adom a versenyt. Persze, azért büszke vagyok, hogy sikerült kijutnom az olimpiára, és természetesen Tokióban is örömmel versenyeznék országúton. De az elsődleges célom, hogy pályán kvalifikáljam magamat, mert ott sokkal eredményesebb lehetek majd.

Mikor kezdődik a kvalifikáció?

- A júliusi Glasgow-i Európa Játékokon. A mi sportágunk ugyanis a skót városban Európa-bajnokságként rendezi meg a pályakerékpáros versenyt, amely szokatlanul korai időpont lesz, hisz a pályaszezon általában csak októberben szokott elkezdődni. Azért is indulok már a tavaszi országúti versenyek mellett is minél több pályakerékpáros versenyen, hogy sok pontot gyűjthessek, és az olimpiára való kijutás érdekében kvalifikálni tudjam magam a következő szezon hat világkupa-versenyére.

Amelyeket gondolom a világ hat különböző pontján rendeznek majd.

- Így van. Tudtommal a világkupák fele a világ túlsó felén lesz majd.

Fiatal házaként (hisz még csak tavaly nősültél), hogy tudod magad ilyen sokszor szabaddá tenni?

- Nem könnyen. Mert ki szeretné, hogy a párja mindig eddzen vagy külföldön legyen, ő meg legtöbbször otthon búslakodjon? Szerencsére a párom tudta, hogy kihez megy hozzá, és egyelőre tolerálja, hogy sokat vagyok távol. De majd, ha a gyerekünk lesz…

Nocsak? Már gondolkodtok benne?

- A feleségem biztosan, én azonban az olimpiáig még kértem egy kis haladékot. Minden idegszálammal szeretnék Tokióra koncentrálni, amit egy kisbaba mellett nehezen tehetnék meg. De utána biztos lesz gyerekünk?

Mennyi?

- Kettőt szeretnénk

Minimum vagy maximum?

- Kettőt úgy általában. És az egyik mindenképpen kislány kell, hogy legyen!

Miért?

- Mert a lányok apásabbak, mint a fiúk.

Térjünk vissza a kerékpárhoz! Versenyzőként bejártad a világot, hol érezted a legjobban magad?

- Elsősorban Európában szeretek versenyezni, mert arra nincs lehetőségünk, hogy egy tengerentúli helyszínre olyan korán menjünk, hogy ott akklimatizálódni is tudjak.

Melyik a kedvenc pályád?

- Na, most ellent kell mondanom magamnak. A Los Angeles-i, amely két szempontból is fontos a számomra. Egyrészt, mert az édesapám és az öcsém kint élnek, másrészt a pálya is kiváló minőségű. De persze az abszolút kedvenc a berlini, köszönhetően annak, hogy ott nyertem az ezüstérmemet.

Az öcséd, Rómeó is kerékpározik?

- 17 évesen jelenleg ő tartja az összes korosztályos magyar rekordot.

Akkor ő nem is emlékezhet a Te pályakezdésedre?

- Éppen a napokban volt húsz éve, hogy életem első versenyét megnyertem. Akkoriban Csömörön laktam, ahol minden év májusában Falunapokat tartanak. Valter Tibor egy ilyen falunapon egyszer kerékpáros tehetségkutató versenyt rendezett, melyet sikerült rögtön megnyernem.

Te egy bicajos gyerek voltál?

- Csömörön minden gyerek bicajos volt. A település ahhoz túl nagy volt, hogy mindenhova gyalog menjünk, ahhoz meg túl kicsi, hogy állandóan buszozgassunk. A kerékpár volt a legalkalmasabb közlekedési eszköz.

Megnyerted a csömöri körversenyt, de hogy kerültél a KSI-be?

- Oda is Valter Tibor vitt le, aki azt mondta, hogy tehetséges vagyok, és komolyan kellene foglalkoznom a kerékpározással. Az ottani edzőm már Hazai Gyuri bácsi volt. De nem sokáig maradtam a KSI-ben, mert Valter Tibor éppen Csömörön alakított egy csapatot, és felajánlotta, hogy menjek át hozzá. Talán másfél évet bringázhattam csömöri színekben, mert már korán, 2002-ben a BVSC-be igazoltam.

Lehet tudni, hogy miért?

- Egyrészt, mert Csömörön inkább a Mountain bikeversenyek voltak a népszerűek, az országúti versenyek héttérbe szorultak. Én meg inkább azon szerettem versenyezni, és nem maradt edzőpartnerem. Akkoriban a BVSC-nek erős csapata volt, minden korosztályban volt versenyzője, közel is volt hozzám, így vonzó volt a számomra. Azóta is ez a klubom, és azóta is Pataki Ibolya az edzőm.

Az amatőr pályafutásod mellett azonban több profi klubod is volt.

- Először Svájcba hívtak, ahol a nemzetközi szövetség (UCI) működtetett egy csapatot azon országok versenyzői számára, amelyek nem tudtak saját csapatot létrehozni. Nekem a belépőm egy ifjúsági Európa-bajnoki 7. hely volt pályán, amit már UCI versenyzőként egy ifi vébé ötödik hely követett. Ez utóbbi lehetett volna jobb is, de egy tömeges bukás miatt elúszott az érem.

Svájcból 2008-ban hazajöttél, és majdnem félbehagytad a karrieredet.

- Akkoriban felerősödött bennem a haverok és a bulik iránti vágy, amely rövid időre a kerékpározást is háttérbe szorította. Aztán egy este megcsörrent a telefonom, Stubán Ferenc hívott, hogy egy kontinentális csapatot épít, melyben számomra is lenne egy hely. Nem sok időt hagyott gondolkodni, de jól tette, mert így belevágtam a kalandba, amit azóta sem bántam meg. Abban az évben már sikerült UCI-versenyt nyernem, mellette pedig dobogós helyezésem is volt. Ahhoz képest, hogy majdnem abbahagytam a sportolást, 2009-ben már a negyedik legeredményesebb magyar kerékpáros voltam.

Akkor miért nem maradtál a Stubán-csapatnál?

- 2012-ben már olimpiai státusszal rendelkeztem, ám pont akkoriban veszítette el a csapat a profi státuszát. Nekem pedig az olimpiai felkészülés érdekében szükségem volt a versenyeztetésre. Ekkor jött képbe Novák Ede, akinek a segítségével a tusnádfürdői klubhoz igazoltam. Az is jó döntés volt, mert egy eredményes időszak kezdődött, melynek csúcspontja a már említett londoni olimpiai szereplés volt.

Tusnádfürdő sincs túl messze, de azért Te mégis a hazajövetel mellett döntöttél.

- Ez is Stubán Ferencnek volt köszönhető, aki ismét csinált egy csapatot (magyar – olasz team-et), amely szintén könnyebbséget jelentett a számomra. Ennek is köszönhető, hogy abban az évben Budapest Grand-Prix-t nyertem, illetve több jó eredményem is volt. 2014-ben azonban ismét tovább álltam, ezúttal egy norvég csapathoz szerződtem Lengyel Tamás volt kerékpárversenyző segítségével. Na, ez már egy nehezebb időszak volt. Én voltam az egyetlen idegenlégiós csapatban, ami még nem is volt gond, de az edzőnk olyan erős – háromszor kéthetes – edzőtábort csinált, amely az egész csapatot hazavágta. Mire kezdtük a formánkat megtalálni, addigra már a szezon egy része el is ment. Majd következett a Budapest GP, melyen szerettem volna a címemet megvédeni, ám a cél előtt 150 méterrel hatalmasat buktam, melynek következtében kiszakadt a kulcscsontom a vállízületemből. Műtét és nyolc hét kényszerpihenő következett, a vállamat pedig összedrótozták. Még ma is fáj, ha ráesem.

70 km/h-ás sebességnél elesni nem túl biztató dolog. Tanuljátok az ilyen vészhelyzeteket?

- Nem. Valaki vagy tud esni, vagy nem. Mi, fiatal korunkban sokat bicajoztunk a Városligetben, ahol a vizes faleveleken vagy a jeges úton estünk is nagyokat. Ez némi rutint adott, de azért a versenyszituációkra nem készített fel.

A gyengébb norvég év után pedig Luxemburgban találtad magadat.

- Az itteni csapathoz egy régi versenyzőtársam, Haiser Ákos ajánlott be, aki szerelőként dolgozott a luxemburgi csapatnál. Ismét egy hároméves jó periódus következett. Voltak eredményeim, jó helyen, jó csapatban versenyeztem. A csapat három év után is igényt tartott rám, én azonban a pályakerékpározás miatt inkább hazajöttem. Mint mondtam, az olimpiát célul tűztem ki magam elé, és most mindent ennek rendelek alá.

Milyen számban versenyeznél Tokióban?

- Az állóképes számok közül csak az omnium szerepel az olimpiai programban. Ez négy számból áll, a schratch-ből (60 körös), a tempóversenyből (50 körös), az utolsó kiállásos versenyből és pontversenyből. Én ez utóbbiban tartom erősnek magamat, de az EB-ezüstöt schratch versenyszámban szereztem.

Egy kerékpáros köztudottan éjjel-nappal teker. De mi csinál akkor, ha nincs kéznél a kerékpárja?

- Én az ilyen köztes időket pihenéssel, sokszor alvással töltöm. Persze, immár házas emberként nem lustálkodhatom állandóan. A két westie fajtájú kutyusom sem hagyná ezt, akik igénylik, hogy foglalkozzam velük.

Haverok, bulik?

- Azok elmaradtak. Én inkább az a kerti partitípusú ember vagyok. Sokkal könnyebb engem egy grillezésre átcsalni, mint egy buliba elvinni. Szerencsére a barátaink tolerálják ezt, így gyakoriak a kerti partik a környezetünkben.

Van valami hobbid?

- Hát, nem is tudom. Talán a főzés. Ez ugyanis az én feladatom, a feleségem átengedte a konyhát nekem. Én szeretek főzni, ő meg szereti, amit én főzök.

Miket szoktál főzni?

- Főleg tésztaféléket. A kedvencem a hortobágyi palacsinta.

Sokat utazol, emiatt szoktál előre főzni?

- Nem, mindig csak annyit, amit frissen meg tudunk enni. Ha este érek haza, akkor is inkább csinálok valami frisset, nem szeretem a készet melegíteni. A feleségem óvónő, így ő általában a munkahelyén ebédel, ha nem vagyok itthon, akkor meg átmegy az anyukájához, aki közel lakik hozzánk.

Utazás közben mivel töltöd az idődet?

- Egyrészt filmeket nézek. Van egy erős akkumulátorral rendelkező laptopom, az mindig velem van, és egy-egy út alkalmával több filmet is megnézek. Az egyik kedvencem a Forest Gump, amit bármikor meg tudok nézni. De szeretek olvasni is. Paolo Cuelho könyveit például már mind elolvastam. Zenét is hallgatok, ebben nincsenek kiemelt kedvenceim.

És az autókkal hogy állsz?

- Csak utazom bennük. Mivel nincs jogosítványom, így nem is vezetem őket. Persze, ezen szeretnék változtatni, hisz mindjárt harmincéves vagyok. De az állandó versenyzés miatt nehéz lenne egy tanfolyamot beiktatnom. Ezért mindenhova kerékpárral megyek, ha kell az autó, akkor pedig a feleségem vezet.

Ha már a korodat említetted, áruljuk el, hogy az a bizonyos harmincadik évforduló tényleg itt van a nyakunkon, hisz június 23-án ünnepled a születésnapodat. Lesz majd nagy buli? Vagy nagy kerti parti?

- Valami biztos, hogy lesz, de nem túl nagy, mert egy hétre rá lesz az országos bajnokság, ahol szeretném megvédeni a címemet.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz