Menü

Ki nyer majd? Kérdezz, felelek élsportolóinkkal-10.!

2018. Május 29
1788
Ki nyer majd? Kérdezz, felelek élsportolóinkkal-10.!

Aki válaszol: ZALA BORBÁLA

A Versenykiírás ide kattintva olvasható>>>


Zala Borbálát év elején választották meg szinkronúszóink csapatkapitányuknak, mi pedig erről, illetve a pályafutásáról kérdeztük őt.

Miért van szükség csapatkapitányra a szinkronúszásban?

- Nem egyértelmű, hogy szükség van rá, nálunk sem volt egy jó darabig. Végül a közösség döntött úgy, hogy legyen.

És arról is a közösség döntött, hogy Te legyél.

- Engem is meglepett ez a bizalom. Egy januári edzésre mentem le éppen, amikor a lányok mondták az öltözőben, hogy engem akarnak csapatkapitánynak. Megtisztelő dolognak éreztem a felkérésüket.

Mi a dolga a csapatkapitánynak?

- Ugyanaz, mint más sportágakban, tartsa a kapcsolatot az edző és a csapat között, hogy a vízben irányítsa a többieket, ha kell, akkor számolja az ütemeket, gyakran a bemelegítéseket is én tartom, illetve adminisztrációs feladataim is vannak.

Máris egy laikus kérdés: a vízben, főleg a víz alatt, hogyan lehet számolni?

- Számolni akkor kell, ha nincs zene. Azt ugyanis a víz alatti hangszórókon keresztül halljuk, és az pontos ütemet ad a mozdulatokhoz. Zenementes pillanatokban azonban fontos a számolás, amit két módon oldhatunk meg: egyrészt valamelyik tartalék a víz alatt két kanállal diktálja az ütemet, másrészt a csapatkapitány, vagy helyette valaki, aki középpozícióban van a víz alatt, úgynevezett „nyögésekkel” diktál a többieknek.

Ha már a szinkronúszás kulisszatitkainál járunk, még áruljunk el néhányat! Mivel tudjátok ilyen feszesre fixálni a hajatokat?

- Nevetni fogsz, étkezési zselatinnal. Ez ugyanis nagyon tartós, és csak a forró vízben oldódik. A két perces kürt remekül kibírja.

Mint ahogy a sminketek is?

- Mivel kür alatt nem dörzsöljük a szemünket, az arcunkat, a smink is elviseli a kétperces vízben létet.

Frizurát, sminket magatoknak csináltok, vagy segítetek egymásnak?

- Senior, sőt már junior korosztályban rendelkezünk annyi rutinnal, hogy magunk intézzük a versenyre hangolódást. Persze van, amiben segítünk egymásnak, ez is hozzátartozik a hangolódáshoz.

Az orrcsipeszt értem, tényleg nem jó, ha a vízben fejjel lefelé tartózkodó embernek az orrába megy a víz. De mit csináltok akkor, ha a csipesz leesik?

- Mindenkinek van egy tartalék csipesze, amit vagy a fürdőruhájába rejt, vagy az ujjára csíptet. Ha leesik az eredeti, akkor tudja cserélni. Persze, a csere sem könnyű, csak a kür bizonyos pillanataiban lehetséges.

Akkor azt is áruld el, kérlek, hogy miképpen lett belőled szinkronúszó?

- Négyévesen a Testnevelési Főiskolán (ma Egyetemen) kezdtem el úszni. Mellette ritmikus gimnasztikára is jártam. Amikor felmerült, hogy több úszóedzésre járjak – állítólag tehetséges voltam -, nagyon nem akartam, mert nekem nagyon monotonok voltak az edzések. Ezért két hét után abba is hagytam őket. A szinkronúszást először a televízióban láttam, és nagyon megtetszett, ezért anyukám felhívta a Kondorosi uszodát, ahol megtudta, hogy heti kétszer tudnék járni. Mint kiderült, a Budapest Honvéd sportolója lettem. Valamikor szeptemberben kezdtem szinkronúszni, és már december elején, az első versenyemen harmadik lettem. Ez is nagy lökést adott a folytatáshoz.

Mi fogott meg a szinkronúszásban?

- A zene és a csapat.

Mikor és miért igazoltál hozzánk?

- A BVSC mindig is egy vonzó egyesület volt. Szinte mindig jó csapata volt a klubnak. A Honvédban az évek során teljesen kicserélődött a gárda, az idősebbek közül Prokaj Orsolyával csak ketten maradtunk, ezért szerettünk volna váltani. Végül 2015-ben igazoltunk át a Szőnyi útra.

Mely sikerekre emlékszel vissza a legszívesebben?

- Az első országos bajnoki címemet a BVSC-vel szereztem. Azóta folyamatosan országos bajnokok vagyunk. De hatalmas élmény volt a tavalyi budapesti világbajnokság is, melyen a csapatversenyben mi voltunk az előúszók. Azaz a bírák ugyanúgy pontoztak bennünket, mint a többieket, csak a mi pontjaink nem számítottak bele az eredménybe. Nem mellesleg a tavalyi gyakorlatunkkal két válogatottat is megelőztünk.

Jelenleg csak csapatban versenyezel, sosem gondolkodtál szóló vagy páros karrierben?

- Még utánpótláskorosztályban indultam egyéniben és párosban, az országos bajnokságokról érmeim is vannak, de aztán úgy alakult, hogy a csapatnál kötöttem ki.

Mennyire erős ez a BVSC-s közösség?

- Szerintem nagyon erős. Ma is edzés előtt szülinapozunk egyet. Minden csapattag évfordulójáról megemlékezünk. A szabadidőnkben is sokat találkozunk.

Hova szoktatok menni?

- Ha hét közben időnk engedi – mondjuk, nincsen edzés -, akkor mi is szívesen megyünk bulizni, táncolni. Da van úgy, hogy csak leülünk valahol a főváros valamelyik központi helyszínén, és beszélgetünk. Nyaranta pedig a júliusunk szokott szabad lenni, ilyenkor le szoktunk menni egyik csapattársunk balatoni nyaralójába.

A tavalyi világbajnokságon már belekóstoltatok a hazai közönség előtti versenyzésbe, nemrég a Duna Arénában részt vettetek a Világkupa-versenyen is, szintén telt ház előtt. Milyen érzés itthon versenyezni?

- Nagyon nagy élmény volt mindkétszer, hogy ennyien kíváncsiak voltak ránk. Az évközi versenyeken általában csak a szinkronúszók és a hozzátartozók előtt versenyzünk, tehát nekünk is szokatlan dolog, amikor civil nézők is kíváncsiak ránk. Ez persze feldob bennünket.

Ennek a pszichológiájához Te jól értesz.

- Nem titkolt vágyam, hogy sportpszichológus legyek. Jelenleg Pécsen végzem a tanulmányaimat. A pszichológia nagyon fontos eleme az élsportnak. Csak mellékesen jegyezném meg, hogy a korábbi csapatkapitány, László Réka is pszichológus volt.

Csak Pécsen tanulsz?

- Már elvégeztem a Testnevelési Egyetemen a testnevelő-úszóedző szakot, amit most - a sportpszichológiával párhuzamosan - mesterképzésen sportmenedzseri szakon folytatok.

Edzősködés érdekel?

- Igen. Ma is szívesen tartok bemelegítéseket a többieknek, illetve örömmel segítek az edzőnknek, Horváth Erikának.

Nehéz lenne Téged a medence szélén elképzelni, amint teli torokból kiabálsz a lányoknak.

- Nem is vagyok az a kiabálós típus.

Meddig lehet ezt a sportot űzni?

- Ez nagyon személyfüggő. Volt olyan cseh versenyző, aki harminc évesen is a vízben volt, de általában 25 év körül abba szokták hagyni. Szerencsére pont ettől a kortól lehet Masters versenyeken is indulni, ebben pedig tavaly világbajnokságot nyertünk. 2020-ban ismét Budapest rendezi a Masters Európa-bajnokságot, arra érdemes lesz felkészülni.

Mikor lehet a magyar szinkronúszás erősebb?

- Jó úton járunk, mert egyre több bázisunk van. Jelenleg 26 egyesületet tartanak nyilván, ebből 14 a vidéki. A válogatott élére Natalia Taraszova személyében egy orosz edző került, aki hozta magával a mentalitásukat. Az oroszok és az ukránok kiemelkednek a szinkronúszó mezőnyből. Ha apránként is, de egyre jobbak az eredményeink, a sportág legjobbjai közé azonban nagyon nehéz bekerülni.

A tavalyi világbajnokság után hozzátok is özönlettek a gyerekek?

- Szép számmal jöttek. A júliusi budapesti junior világbajnokság után is hasonló érdeklődésre számítunk.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz