Menü

Kettős feladatkör a közép szekcióban – interjú Gyárfás Róberttel

2019. December 18
1658
Kettős feladatkör a közép szekcióban – interjú Gyárfás Róberttel

Az őszi szezon végével visszatekintünk labdarúgóink utánpótlás szekcióinak elmúlt félévére. A nagyok után a közép szekcióval foglalkozunk. Gyárfás Róberttel beszélgettünk a nyári átalakulások utáni változásokról és a tavaszi tervekről.

 

Így az őszi szezon végén lehetőségünk van kicsit visszatekinteni az elmúlt félévre, hiszen a nyáron több változás is volt utánpótlásunkban. Hogy értékeled ezt az időszakot?

Valóban, nyáron sok változás történt a szakosztály életében. Azoknál a csapatoknál, ahol ez a legjobban érezhető volt, az egyik legfontosabb dolgunk az lett, hogy a folytonosságot biztosítsuk, új folyamatokat, rendszereket állítsunk fel és kialakítsunk egy stabil kommunikációs rendszert.

 

Mik a közép szekciónak a legfontosabb feladatai?

Elsősorban az, hogy a nálunk játszó – alacsonyabb korosztályokból érkező – gyerekek sport iránti odaadását fokozzuk, valamint szélesítsük technikai és mozgás ismereteiket, a játékhelyzeteket és alaptényezőiket oktassuk nekik, de összességében felkészítsük őket a nagy(obb)pályás futballra. A BVSC-Zugló MLSZ alközpont, ebben a szekcióban egyszerre dolgunk tehát a tömegbázis építésén és a kiemelt játékosok képzésén. A szakmai feladatokon kívül fontos a közösség szociális fejlesztése is. Az elmúlt félévben a változások miatt kevesebb energiánk jutott erre, de a tavaszi időszakban sokkal nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni arra, hogy minél több közös, nem csupán a sportággal kapcsolatos programokat szervezzünk. Bár voltak közösségépítő programjaink – szülő-gyerek foci, szülő foci –, de jövőre szeretnénk bővíteni ezen a téren.

 

Milyen újdonságok voltak a szekció életében az ősszel?

Nagyon sok játékos érkezett hozzánk a nyáron, illetve az ősz folyamán. Sikerült több korosztályt is megerősítenünk, aminek nagyon örültünk. A szülők tájékoztatását nagyon fontosnak tartjuk és azt is sikernek könyveljük el, hogy elindítottunk egy oktatási programot. A BVSC Szülői Egészségakadémia keretében, októberben, majd novemberben a gyermekek teljesítményfokozó sporttáplálkozásának fontosságáról beszélt egy dietetikus és sporttáplálkozási szakértő a szülőknek. E mellett azt is fontosnak tartottuk, hogy a szülőkkel egy olyan információs csatornát alakítsunk ki, ahol folyamatosan tudjuk kommunikálni feléjük a naptárunkban szereplő programok alakulását, akár hónapokra előre is.

 

 

Ennek a szekciónak ahogy te is említetted, két fontos feladatköre van. A tömegbázis építésén kívül, a tehetségek kinevelése is. Hogy látod, ezen az úton merrefele haladunk?

Rengeteg tehetséges, lelkes és csillogószemű gyermek játszik nálunk a BVSC-ben. Az is a dolgunk, hogy minél több ilyen játékost találjunk és neveljünk ki. Tehetséges gyerekek vannak, de fel kell őket fedezni és megfelelően kezelni. Ez egy hosszútávú, összetett munka, de egyértelműen ez a dolgunk. Szerintem ebben a folyamatban a BVSC nagyon jó helyen áll és jó pozícióban van. Nagyon fontos, hogy a magasabb korosztályok számára olyan gyerekeket tudjunk átadni, akik a későbbiekben maximálisan helytállnak.

 

Ebben a folyamatban pedig nagyon fontos a gyermekek megfelelő képzése is.

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy már a legfiatalabb korosztálytól odafigyeljünk rájuk. Sikerült megszerveznünk, hogy kedvezményes úszásoktatásban részesüljenek a nálunk játszó gyerekek. Hamarosan pedig indul egy újabb kezdeményezés is, amelynek keretében az uszodát ingyenesen használhatják. Ezen kívül az egységes megjelenés is lényeges az edzéseken, amit több korosztályban is sikerült megvalósítani. Edzőink rendszeres szakmai oktatáson vesznek részt, ellenőrizhető szakmai anyagokkal dolgoznak. Továbbá kibővítettük a korábban is működő egyéni képzéseket. Most már sokkal több gyereknek van lehetősége a klubnál egyéni képzésre. A létesítmények is folyamatosan bővülnek, aminek köszönhetően több lehetőségünk lesz az edzések változatosabb kialakítására. Az elmúlt években hiányoztak a BVSC-s tornák a szakosztály életéből. Ezen a dolgon is szeretnénk változtatni, valamint voltak korosztályok, ahol relatív kevés volt a megmérettetési lehetőség – akik nem indulnak heti szintű bajnokságban –. Náluk egy új gondolatmenet mentén, partnercsapatokkal szeretnénk rendszeres tornákat szervezni. Fontos, hogy a mérkőzések mennyiségben és minőségben is megfeleljenek a gyerekek teherbírásának és az éppen aktuális tudásának.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz