Menü

Jövőre halasztották az olimpiát! – Így fogadták sportolóink

2020. Március 24
1615
Jövőre halasztották az olimpiát! – Így fogadták sportolóink

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a koronavírus-járvány miatt elhalasztotta a tokiói nyári olimpiát. Sportolóinkat kérdeztük, hogy ők miként élik meg azt, hogy valószínűleg csak 2021 nyarán rendezik meg az ötkarikás játékokat.

Thomas Bach, a NOB elnöke és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodása szerint idén nem, de legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni a tokiói olimpiát. A két vezető kedden telefonon egyeztetett egymással és a koronavírus-járvány miatt kialakult kiszámíthatatlan helyzetre hivatkozva, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kapott legfrissebb tájékoztatásra alapozva foglalt állást a játékok elhalasztása mellett, a sportolók és valamennyi résztvevő egészségének a megőrzése érdekében.

Reményeink szerint több BVSC-s sportolónkért is szoríthattunk volna idén nyáron, így számukra is komoly változást jelent a halasztás.

„Egy olyan szituációban vagyunk, amiben az emberiség nem nagyon volt még korábban, úgyhogy 93-95 százalékig biztos voltam már, hogy elhalasztják az olimpiát. Úgyhogy várható volt ez a döntés. Abban nem voltam biztos, hogy meddig tolják el a tokiói játékokat” – nyilatkozta honlapunknak világbajnoki bronzérmes úszónk, Bohus Richárd. „Ami engem illet, az olimpia után szerettem volna egy kis pihenőt tartani. Ez a helyzet viszont most nyilván teljesen átformálja a dolgokat. Úgy éreztem, hogy jó formában vagyok és ez az olimpia életem legjobb versenye lehet majd. Nyilván ez a munka nem fog elvészni, inkább újból a motiváltságot lesz nehéz megtalálni. Nagyon sok sportoló gondolkozott azon, hogy ez után abbahagyják, úgyhogy szerintem sokan átértékelik majd ezeket a dolgokat. Ami kicsit könnyíti ennek a szituációnak a feldolgozását, hogy ez a halasztás mindenkit ugyanúgy érint a sportolók közül” – tette hozzá sportolónk.

Korpási Bálint tulajdonképpen 23 éve készül az olimpiára, amióta elkezdett birkózni. Mivel az eredeti súlycsoportja nem szerepel az ötkarikás játékok programján, így idén a kvalifikációs versenyen egy kategóriával lentebb próbálkozott volna. Ezért számára különösen is rosszul jött a halasztás.

„Nehéz most okosat mondani. Bár az utóbbi hetekben lehetett már arra számítani, hogy elhalasztják majd, de azért nem gondoltam, hogy az olimpiával is ez lesz. Nagyon szomorú vagyok, mert ez az egy év még nagyon sok. Beszéltem pár birkózóval, a Lőrincz-testvérekkel, Módos Petivel és ők is nagyon csalódottak. Azonban most ez van, ezt el kell fogadnunk és előre nézni” – árulta el Korpási.

Férfi párbajtőrben minden év jól jön a tapasztalatszerzés szempontjából, így Andrásfi Tibor számára még minimális pozitívumot is jelenthet a halasztás, de természetesen ő is erre az évre készült.

„Már hallottam olyan pletykákat, hogy nem lesz idén olimpia, de azért nyilván nem érintett túl jól. Hiszen ebben az évben már kifejezetten ezért a célért dolgoztunk, ráadásul még a kvalifikáció sem zárult le nálunk, úgyhogy sok kérdőjel van még a fejünkben, hogy mi lesz. Amiatt csalódott vagyok, hogy az idei nagy cél így már nem fog teljesülni, de újra el kell majd kezdeni dolgozni és bízom benne, hogy a kvótát is sikerül megszerezni és jövőre tudunk bizonyítani. Ilyen fiatalon ez az egy plusz év még a javamra válhat, és jobb állapotba kerülhetek mentálisan és fizikálisan is. Idén már elég sok felnőtt versenyen tudtam elindulni, és remélem, hogy jövőre ebből még többet tudok majd profitálni” – bizakodott tehetségünk.

A modernkori olimpiák történetében korábban még nem halasztottak el olimpiát, öt alkalommal törölték a világháborúk miatt az ötkarikás játékokat. A NOB közleményében kiemeli, hogy az elnevezés nem változik, a jövő évi játékoknak is 2020-as olimpiai és paralimpiai játékok lesz a neve.


Fotó: MTI, vizipolo.hu

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz