Menü

Jöjjön az utolsó tánc!

2021. Július 29
629
Jöjjön az utolsó tánc!

Mint ismert, Cseh László pénteken 4 óra 15 perctől ötödik olimpiáján is döntőt úszik! A klasszis sportolót utoljára láthatjuk versenyezni, úgyhogy érdemes korán felkelni ehhez a történelmi pillanathoz!

Máig bennem él az az emlék, amikor 2004-ben a Balatonon nyaraltunk és olvastam, hogy az egyik athéni (arany)éremesélyesünk, a fiatal tehetség, Cseh László egy szerencsétlen baleset következtében lábközépcsonttörést szenvedett pár héttel az ötkarikás játékok előtt. Akkor azt hittem – és szerintem sokan voltak így vele –, hogy el is szállt minden remény, hogy dobogóra álljon Laci, vagy egyáltalán ott legyen Görögországban. Az akkor 18 éves, előző évben 400 méter vegyesen világbajnoki ezüstérmes úszó viszont nem így gondolta és begyűjtött egy bravúros bronzérmet!

Négy évvel később Pekingben rátett egy lapáttal és három ezüstérmet is szerzett. Ha nincs egy bizonyos Michael Phelps, akkor három aranyat ért volna az a teljesítmény. De nagyon jól tudjuk, hogy a sportban nincs „mi lett volna, ha...”. Laci viszont nem állt le az olimpiai éremszerzéssel és 2012-ben egy bronzzal, négy évvel később pedig ezüsttel bővült a kollekciója. Ráadásul Rióban Phelps és a dél-afrikai Chad le Clos társaságában, hármas holtversenyben zárt másodikként. Megható pillanat volt őket a dobogónak ugyanazon a fokán látni.

Lenyűgöző pályafutás! A számos világ- és Európa-bajnoki érmeiről nem is beszélve! Mégis, az utóbbi években sokan leírták már Lacit és talán benne is megfordult a visszavonulás gondolata, főleg miután elhalasztották az olimpiát. Aztán tavasszal jött a hír, hogy meg kell harcolnia az olimpiai csapattagságért, és hiába úszott remekül a májusi Európa-bajnokságon, még mindig elgondolkodott azon, hogy menjen-e Tokióba. Sokakban felmerülhet, hogy miért kell ezen gondolkodni, ha elérte a szintidőt. Ő viszont nem akart csupán azért ott lenni az olimpián, hogy elmondhassa magáról, elindult az ötödik ötkarikás játékán. Aztán mégis a szereplés mellett döntött. Júniusban, a hódmezővásárhelyi edzőtáborban így nyilatkozott a döntés hátteréről stábunknak: „Ami végleg eldöntötte, hogy szeretnék indulni az olimpián az az, hogy azt éreztem a szívem legmélyén, hogy azért még meg szeretném próbálni. Azért próbáltam józanésszel is átgondolni, hogy tényleg van-e keresnivalóm Tokióban. Nagyon remélem, hogy sikerül olyan eredményt elérnem, amire azt mondhatom, hogy jó, hogy elmentem.”

Nos, azt még nem tudjuk hányadik helyen zárja Laci az olimpiát, de egy biztos, hogy arra azt mondhatja majd, hogy „jó, hogy elment”. Hiszen 35 évesen bejutott a 200 méter vegyes fináléjába egy olyan mezőnyben, ahol a többiek még gyerekek voltak, amikor ő már világbajnoki és olimpiai érmesnek mondhatta magát. Hihetetlen teljesítmény, legyen bármi is a vége!

Holnap magyar idő szerint hajnali negyed öt magasságában pedig következik az utolsó úszása a világklasszis sportolónak, akiről egyik társa ma azt nyilatkozta, hogy megtiszteltetés volt mellette úszni. Ez is jól mutatja, hogy nem csupán mi tartjuk legendának, hanem a világ is így gondolkodik róla.

Az 1988-as szöuli olimpián Török László, a Magyar Rádió egykori legendás riportere mondta a mikrofonba, itthoni idő szerint 4 óra 20 perc környékén Darnyi Tamás 400 méter vegyesen elért sikere után, hogy „Jó reggelt Magyarország, jó reggelt aranyérem!”

Azt még nem tudjuk, hogy holnap szintén 4 óra 20 környékén az M4 Sport kommentátora, Mohay Bence mit üvölthet majd a mikrofonba Szöultól kicsit keletebbre Tokióban, de egy biztos, hogy akármelyik helyen végezzen Laci, az már felér egy aranyéremmel.

Már csak pár óra és lezárul egy példaértékű sportoló legendás pályafutása, aki már két napja azt nyilatkozza futamai után, hogy egy nappal meghosszabbította pályafutását. Holnap viszont biztosan vége. Bár korán van az a negyed öt, de az úszók amúgy is korán kelnek az edzések miatt. Keljünk fel mi is holnap és biztassuk minél többen abban a szűk két percben a képernyők mögül Lacit! Annyi örömet okozott nekünk pályafutása alatt, hogy azt felsorolni is nehéz. Köszönjük ezeket a pillanatokat! Holnap lehet, hogy homályos tekintettel nézzük majd a finálét az álmosság vagy a búcsúkönnyek miatt, de egy biztos, hogy Laci utolsó versenyét is örökké emlékezetessé tette számunkra. Valószínűleg sokan látták a Netflix népszerű, „The Last Dance” c. sorozatát. Eljött Cseh Laci számára is az utolsó tánc. Álljunk ott mögötte minél többen, és csodáljuk meg ennek a példaértékű pályafutásnak a fináléját. Aztán 4 óra 20 perc körül végleg legördül a függöny...

Hajrá, Laci!

Hortobágyi Tibor

Fotó: MTI / Kovács Tamás

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz