Menü

Jó úton haladnak az úszók Tokió felé

2021. Május 26
394
Jó úton haladnak az úszók Tokió felé

Vasárnap lezárult a budapesti úszó Európa-bajnokság, ahol Burián Katalin bronzérme mellett több negyedik helyet, valamint remek időket is elértek sportolóink. Edzőinket, Nagy Pétert és Plagányi Zsoltot kértük, meg, hogy értékeljék tanítványaikat.

Bernek Péter: 200 m hát – 14. hely, 400 m vegyes – 6. hely

„Előzetesen nem vártam ezeket az eredményeket, hiszen munkából jöttünk és csak pár nap pihenő volt a verseny előtt. Peti esetében az utolsó nap volt a fő száma. Bár előtte volt egy 200 hát is, de végig edzett a buborékban. Persze azért kicsit könnyített munkát végzett a szárazföldön és a vízben is. Úgy érzem sikerült kihoznia magából a lehető legjobbat és bár az érem elmaradt, de olyanok úsztak nagyon jókat, akik korábban nem teljesítettek ilyen remek időket. Szerencsére nem a hiányosságokat kell keresnünk, hanem a meglévő pozitívumokból építkezhetünk tovább. Amiért jöttünk azt megcsináltuk!”

Bohus Richárd: 4x100 m férfi gyorsváltó – 4. hely, 4x100 m mix gyorsváltó – 5. hely, 50 m hát – 11. hely, 100 m hát – 13. hely

„Ricsi már az itthoni edzések alatt elkezdte a pihenést, hiszen számára Petinél hamarabb kezdődött a kontinensviadal. A 4x100-as gyorsváltóval remekül szerepelt, hiszen a csapat alig maradt el a világbajnoki bronzérmes idejétől. Ez pedig ezúttal csak a negyedik helyre volt elég, de úgy, hogy nagyon szoros volt a verseny. Összességében elégedett vagyok a teljesítménnyel.”

 

 

Burián Katalin: 100 m hát – 10. hely, 200 m hát – 3. hely

„Kata csak egy tizedre maradt le a második helyről, de nagyon boldog vagyok, hogy érmet szerzett. Nem volt könnyű, hogy legyőzze magát, és az ellenfelek is elég erősnek bizonyultak. De sikerült és nagyon érett úszással behúzta a harmadik helyet. Valóban nem sokon múlott az ezüst sem.”

Cseh László: 200 m vegyes – 4. hely

„Az ob-n nem ebben az időszakban volt a felkészülésében, arra és az Eb-re sem készültünk nála. De már előrébb tartunk az edzettségben. Januárban, amikor elkezdtük az edzéseket, akkor az olimpia volt kitűzve, hiszen egyértelműen induló volt. Közben megváltoztak a körülmények, de a felkészülésen nem változtattunk. Nála sem volt formába hozás, de elég jó eredményt ért el szerintem, amiből tovább tud majd lépni, ha úgy dönt, hogy az olimpiát célba veszi.”

 

 

Kovács Benedek: 100 m hát – 12. hely, 200 m hát – 13. hely

„200 méter háton egyéni csúcsot úszott, de 100-on is közel volt a legjobbjához. Mindkét távon olimpiai B-szintes, ami azt jelenti, hogy saját számában valószínűleg nem tud majd indulni az olimpián, de arra van esély, hogy a szövetségi kapitány számításba vegye az egyik váltónál, és így ott lehessen Tokióban. Ezzel pedig újabb BVSC-s sportoló szerezzen kvótát. Mindent megtett, amit tudott, de neki sem ez volt a legjobb formája. Ha az olimpián szóhoz jut, akkor ott még jobban fog úszni.”

Németh Nándor: 4x100 m férfi gyorsváltó – 4. hely, 100 m gyors – 4. hely (országos csúcs), 4x100 m mix gyorsváltó – 5. hely

„Mindegyik versenyzőmre igaz, hogy nem erre az Eb-re készültünk, tehát munkából érkeztünk, és nem hajtottunk végre formába hozást, hiszen az olimpia a fő verseny. Ennek ellenére jó eredményeket értünk el. 100 méter gyorson Németh Nándi elképesztőt úszott és kevésen múlott a dobogó. Ha előzetesen azt mondja valaki, hogy 47,84 másodperces idővel nem lehet érmet szerezni, akkor azért elszomorodtam volna, de nagyon magasszínvonalú volt a mezőny. Az úszása viszont biztató volt az olimpiára nézve.”

Takács Tamás: 100 m mell – 38. hely

„Jelenleg ő a legjobb mellúszó Magyarországon százon. Az Eb-n is a lehető legjobb eredményt hozta ki magából, amellyel újra bizonyította, hogy ő a legjobb ezen a távon. Így jó eséllyel tagja lesz Tokióban a vegyes váltónak. Még nincs lezárva véglegesen az olimpiai csapat, hiszen az utolsó verseny a Budapest Open lesz, ami után végleg eldöntik, hogy lesz-e jobb mellúszó nála. 100-on ugye B-szintes is, így reménykedünk benne, hogy az ötkarikás játékokon egyéniben is szerepet kap.”

 

Gratulálunk sportolóinknak és edzőiknek!

 

 

Fotók: MTI / Kovács Tamás

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz