Menü

Isten éltessen, Gábor bá’!

2016. Október 26
1958
Isten éltessen, Gábor bá’!

Labdarúgó szakosztályunk doyenje, idősebb Bursi Gábor a mai napon ünnepli a 80. születésnapját, melyhez klubunk nevében gratulálunk neki!

Idősebb Bursi Gábor a Vasasban kezdte a labdarúgó pályafutását. 1955-ben, 19 évesen már a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott. Abban az együttesben, melyben még Illovszky Rudolfok és Mathesz Imrék osztogatták a zsugát, és amelyet az edzőlegenda, Baróti Lajos irányított. A „kis Bursi” csak kupameccsen játszott a nagy Vasasban, majd 1958-ban a Budapest-bajnokság I. osztályában szereplő Telefongyár csapatába igazolt. Abba az együttesbe, melynek anyacége 40 éven keresztül a munkahelye volt, és amely csapat anyaklubjának 1974 és 96 között az elnöke lehetett.

A fiatalabb Bursi Gábor, idősebb Bursi Gábor egyetlen fia, édesapja nyomdokain elindulva, maga is labdarúgóként kezdte a pályafutását. A legerősebb csapat, melyben megfordult, az NB III-as BKV Előre volt. Ifjabb Bursi Gábor 1995-ben a BVSC-ben kezdett edzősködni, ahova hamarosan az édesapja is követte őt. A két Bursi a futball-legenda Törőcsik Andrástól vette át az akkori U15-ös csapat irányítását, melyet előbb a fiatalabb, majd az idősebb Gábor trenírozott. Még hozzá nem is akárhogyan, mert 1997 májusában a híres Nike-kupán a torna története során először és eddig utoljára a BVSC U15-ös csapata diadalmaskodott. Bursiék az elődöntőben a Fradit, a döntőben pedig az MTK-t verték. A siker következménye volt, hogy csapatunk a müncheni Nike Európa-kupán is részt vehetett, ahol a selejtezőkörből a legjobb nyolc közé jutott, és ahol mindössze egy utolsó percben kapott vitatható góllal szenvedett vereséget a portugál Sporting Lisszabontól. A két Bursi 2001-ben hagyta el a Szőnyi utat. Akkoriban a labdarúgásunk éppen a megszűnés határára került. A klubunknál és a labdarúgó szakosztályunknál bekövetkezett változások azonban újra vonzóvá tették az egyesületünket, így előbb az ifjabbik, majd az idősebb Bursi Gábor is visszatért a Szőnyi útra. Visszaigazolásukat megkönnyítette, hogy a BVSC-s szakmai team-ben mind a vezető, Bükszegi Zoltán, mind pedig a szakmai munkáért felelős Varga István tisztában volt a Bursik képességeivel. Ifjabb Bursi Gábor ma azt csinálja, amihez mindig is értett, a legkisebb korosztályokkal, 4-7 évesekkel próbálja megszerettetni a labdarúgást, az idősebb Bursi Gábor pedig a 2002-es és a 2006-os csapatok edzéseibe segít be. Teszi ezt azért, hogy olyan labdarúgók utódjait nevelje ki, mint a korábban szintén Bursi-képzésben részesülő, és ennek következtében az NB I-ig eljutó Polonkai Attila, Bognár István (Stefán), Pátkai Máté, Illyés Dániel, Hauser Dániel és Fehér Zoltán.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz