Menü

Ismét döntőbe jutna a paralimpián – interjú Csonka Andrással

2020. Július 09
886
Ismét döntőbe jutna a paralimpián – interjú Csonka Andrással

Ahogy beszámoltunk róla Pálos Péter és Csonka András is kvótát szerzett asztaliteniszezőink közül a paralimpiára. Riói ezüstérmesünkkel beszélgettünk többek között a karanténos időszak tapasztalatairól, motivációjáról és céljairól is.

 

Jól szerepeltél a járvány előtti utolsó versenyen. Mennyire voltál biztos abban, hogy azzal az eredménnyel sikerült megszerezned a kvótát?

Amikor megtudtuk, hogy elhalasztják a paralimpiát, akkor még nem volt biztos a kvótám. Bár azért 99 százalék esélye volt ennek. Azóta szerencsére kiderült, hogy ott lehetek Tokióban. Március végével zárták le a ranglistát, amelyen pont kijutó helyen álltam és végül így is zártam.

 

Mennyire volt nehéz, amikor megtudtátok, hogy még bő egy évet kell készülnötök a paralimpiára, ami neked már az ötödik lesz?

Én úgy gondolom, hogy egy profi sportolónak alkalmazkodnia kell minden körülményhez. Én igyekeztem is így tenni. A karantén időszaka alatt nagyon sokat tanultam, sok ellenfelemet elemeztem, beiratkoztam online tanfolyamra vagy olvastam. Tehát olyan dolgokat csináltam, amelyekre máskor kevesebb időm van. A másik oldalról viszont valóban soknak tűnt még ez a bő egy év. Dolgoznunk kell még keményen, de szerintem megéri.

 

Még nem tudjátok, hogy mikor versenyeztek újra. Kellett új motivációt keresned?

Hála Istennek pozitív élménnyel zártam az utolsó versenyemet és ezekből táplálkoztam a karantén ideje alatt és azóta is. Már megvannak azok a dolgok, hogy mikre koncentrálok most, mik az új támpontok és aszerint dolgozunk tovább.

 

Miben szeretnél elsősorban fejlődni Tokióig?

Taktikában, technikailag vagy fizikális állóképességben is lehet folyamatosan fejlődni, vagy éppen mentálisan. Utóbbiban sokat segített Lénárt Ágota sportpszichológus is, akit a Magyar Paralimpiai Bizottság biztosított nekünk. A para asztalitenisz-válogatottal heti három alkalommal volt közös, csoportos foglalkozásunk vele. Ezek az alkalmak rengeteget segítettek nekünk. Csapatként is összekovácsolódtunk és egymástól is sokat tanulhattunk.

 

Bár kicsit még odébb van, de jelenleg, hogy látod az esélyeidet a paralimpián?

Ez egy teljesen más verseny, mint egy Európa- vagy világbajnokság. Szerintem, aki kvalifikálja magát, azok közül mindenkinek van esélye bejutnia a legjobb 8-ba. Ott mindenki izgul, még a kínaiak is, mivel csak négyévente rendeznek paralimpiát. A mi sportágunkban majdnem egy hétig zajlanak a versenyek a csapatversennyel együtt. Minden nap maximum két meccset játszik az ember. Ezekre kell százszázalékos koncentrációval odaállni. Ha ez megvan, akkor ismét odaérhetek akár a döntőbe is.

 

Fotó: MOATSZ

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz