Gyors interjú gyorsúszónkkal

Gyors interjú gyorsúszónkkal

Németh Nándor junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes gyorsúszó nemrég debütált BVSC-s színekben egy hazai rendezésű válogatóversenyen.

Németh Nándor junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes gyorsúszó nemrég debütált BVSC-s színekben egy hazai rendezésű válogatóversenyen. Az idén húszesztendős sportolót az egyik legkeményebb edzést követően faggattuk, de ezzel is sietnünk kellett, mert Nándinak már sürgősen csomagolnia kellett.

Hogy ízlett az úszás a hétvégi százhalombattai versenyen?

- Edzőmmel, Plagányi Zsolttal egyeztetve csak a délelőtti számokban indultam. Úsztam egy jót 100 pillangón (ahol egyébként a legjobb időmet mentem) és 50 gyorson is, aztán irány haza. Ezen a héten ugyanis három hétre floridai edzőtáborba utazunk, melynek célja, hogy már márciusban jó formában legyek.

Az országos bajnokságon?

- Igen. Ez a verseny dönt ugyanis a világbajnoki részvételről, melynek meg az olimpiai szereplés szempontjából lesz majd jelentősége. Természetesen magam is ott szeretnék lenni a vébén és az olimpián, de ehhez nagyon sokat kell még dolgoznom.

Törökbálinton és a Szőnyi úton készülsz, de áruld el, mi vonzott a BVSC-be?

- A csapatunkkal klubot kerestünk magunknak, és a BVSC kínálta a legjobb feltételeket. Itt nagyon jó az infrastruktúra, ráadásul ahhoz, hogy itt edzhessünk, nem kellett sehova sem költöznünk. 

És mit szólsz ahhoz, hogy éppen a közvetlen riválisaiddal, Kozma Dominikkel, Bohus Ricsivel, Bernek Petivel készülsz a versenyekre?

- Szerintem ez csak jó nekünk, mindenki motiváltabban edz, aminek előbb-utóbb meg kell, hogy legyen az eredménye.

Mint ahogyan annak is, hogy valaki naponta Cseh László mellett úszhat?

- Ez egy hatalmas ajándék számomra. Laci egy kiemelkedő úszó, aki mellett megtiszteltetés edzeni. Az ő jelenléte pedig mindenkire inspirálóan hat, neki köszönhetően szeretnék én is nap mint nap jobban teljesíteni.

A klubváltáshoz sokszor új úszásnemek is járulni szoktak. Te még nem gondolkodtál ezen?

- Ha tehettem, eddig is úsztam már pillangón és háton, de a gyorsúszás továbbra is prioritást élvez. Azon belül is a 100 és a 200 méter áll közel hozzám. Az edzőm szokta pedzegetni, hogy próbáljam ki a 400 métert, de még nem érzem magamat elég erősnek ehhez.

A 2017-es év rendkívül jól sikerült a számodra, ehhez képest a tavalyi éved picit csendesebb volt. Ez is közrejátszott a klubváltásban?

- A 2017-es év valóban kiemelkedő volt. A hazai rendezésű felnőtt világbajnokságon óriási élmény volt dobogóra állni (4×100 méteres gyorsváltóval bronzérmes volt), mely lendület szerencsére a junior vébére is kitartott. Tavaly azonban csak egy jelentősebb világverseny volt, a Glasgow-i Európa-bajnokság, mely versenyen azért 100 gyorson ötödik lettem, illetve a váltóink is csak hajszállal maradtak le a dobogóról. De az igaz, hogy tavaly nem tudtam megismételni az egy évvel korábbi sikereket. Valahol a lelkem mélyén ez is közrejátszhatott a klubváltásban, de ezt, hangsúlyozom, csapatként határoztuk el.

Akkor most nézzünk előre! 2019-ben mit vársz magadtól?

- Először is, hogy márciusban minél jobb eredményeket érjek el az országos bajnokságon. Szeretném 100 és 200 méter gyorson kvalifikálni magamat a vébére, illetve minél több váltóba beverekedni magamat. A vébén pedig szeretnék majd több számban, legfőképpen 100 gyorson döntőt úszni.

És a kettő között?

- Érettségizni fogok. Amit szeretnék jó eredménnyel zárni. Nehéz lesz, hisz április végén, május elején már gőzerővel zajlik majd a vébére történő félkészülés, nekem meg akkor a tantárgyakra is fókuszálnom kell majd. De még így is szerencsés vagyok, hisz érettségizhetnék akár az olimpia évében is, amely minden bizonnyal a felkészülés rovására menne.

Eltökélt célod, hogy ott legyél a jövő évi olimpián?

- Mindenképpen. Mindennap ezzel kelek, és ezzel fekszem. Ezért dolgozom, és bízom benne, hogy immár BVSC-s úszóként sikerül majd Tokióban is bizonyítanom.


Image

Elérhetőségek

Titkárság: +36 30 273 14 26

Uszodai pénztár: +36 30 528 0768

Konditerem: +36 30 019 5259

Sajtó / média: sajto@bvsc.hu

Adatvédelem

SimplePay