Menü

Fontos háttérmunkások

2019. Szeptember 05
1479
Fontos háttérmunkások

Jövő héten elutazik az év legfontosabb versenyére Veres Amarilla, paralimpiai bronzérmes kerekesszékes vívónk. Ennek kapcsán ismerkedjünk meg a dél-koreai világbajnokságra készülő sportolónk stábjával, akik a felkészülését segítik.

Sokat beszélünk kiváló sportolóinkról, de talán kevesebb szó esik azokról, akik a sikerekhez eljuttatják őket. Két edző és egy menedzser. Ők sokat tesznek hozzá Veres Amarilla felkészüléséhez. Bódy István vívómester a kardedzésekben segíti paralimpikonunkat.

„Nagyon szorgalmas, mindent megtesz azért, hogy még eredményesebb vívó legyen. Edzéseken néha vissza is kell őt fogni, mert túlteljesíti az elvárásokat. Rettenetesen jó versenyzőtípus és nagyon jó vele dolgozni edzői szempontból, mert problémamentes, amit mondunk neki Kovács Iván kollégámmal, mindent megcsinál. A világbajnokságon a titkolt álom az éremszerzés kardban, de a nyolcas döntőben szerintem biztos ott lesz” – nyilatkozta honlapunknak Amarilla egyik mestere.

Kovács Iván, világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai ezüstérmes párbajtőrözőnk is sokat tesz hozzá sportolónk edzésmunkájához.

„Előző edzője, Pákey Béla Nyíregyházán nagyon jól megtanította az alapokra, úgyhogy nekem már csak ezt kellett folytatnom. Technikailag nagyon jól vív, e mellett elszánt, szorgalmas és nem kell könyörögni neki az edzésekért. Úgyhogy nagyon profi mentalitással rendelkezik. Úgy gondolom, hogy a világbajnokságon akár az aranyéremig is eljuthat, de sok minden múlik majd azon, hogy milyen ágra sorsolják. A nyolcas döntőben viszont ott lehet” – árulta el Amarilla párbajtőredzője a várakozásait.

 

Kiváló sportolónknak sokat jelent, ha edzői ott tudnak lenni a versenyein.

„Nagy váltás volt, amikor a BVSC-be kerültem és külön edzőm lett a kard és párbajtőr fegyvernemre. Azóta úgy érzem, hogy jobban értem a párbajtőrt is, mert az előző mesterem kardedző volt és mellette tanította a másik fegyvernemet is. A vívásnak ez a két ága szinte olyan, mintha két különböző sportágat csinálnék, úgyhogy nagyon jó, hogy mindkettőhöz van egy szakember, aki ért hozzá. Bár nem minden versenyen tudnak ott lenni velem, de most a világbajnokságra ők is jönnek, ami azért jó, mert ők ismerik a vívóstílusomat és így egy-két jó meglátással bele tudnak nyúlni az asszónak a menetébe” – árulta el Amarilla.

A sportoló számára viszont nem csak edzői jelentenek nagy segítséget, hanem a Career Sport Management is. Bár több országban már bevett szokás, hogy a sportolóknak menedzsereik vannak, Magyarországon az utóbbi években kezd egyre jobban elterjedni, hogy van, aki segít nekik intézni a médiamegjelenéseiket és kommunikációjukat.

„Alapvetően a legnagyobb feladatom, hogy népszerűsítsem a sportolót, a sportágát és a sportegyesületét is. Az, hogy médiapartnereket szerezzek a számára és ez által minél szélesebb körben tudjam támogatni a pályafutását. Ezen kívül néha pszichológus vagyok, néha barát, néha mindenes” – avatott be minket a részletekbe Amarilla menedzsere, ifj. Tóth György.

„Nagyon céltudatos sportolónak tartom őt. Mivel maximalista, ezért ha nem úgy sikerül valami, ahogy eltervezte, akkor az bosszússá teszi. A világbajnokságon nincs elvárásom vele szemben, természetesen nagyon szurkolok, hogy teljesüljenek a célkitűzései. Azt gondolom, hogy mivel egyre közelebb van a paralimpia, ott lesz nagyon fontos, hanem a legfontosabb számára a jó eredmény” – tette hozzá a menedzser.

„Már korábban is gondolkodtam azon, hogy jó lenne, ha valaki menedzselné az ügyes-bajos dolgaimat, aztán idén egy MOB-os rendezvényen találkoztam Gyurival, majd hamar elindult a közös munka. Mivel én sportoló vagyok, szúrok-vágok, de a többi dologhoz kevésbé értek, így fontos volt számomra, hogy legyen olyan személy mellettem, aki átlátja a helyzetet és képviseli az érdekeimet. Ezekben nagyon sokat segít nekem és sok terhet levesz a vállamról” – zárta gondolatait sportolónk.

 

Fotók: Veres Amarilla Hivatalos Facebook-oldala

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz