Menü

Érme(ke)t szerezhettek volna, de már előre tekintenek

2020. Április 18
1480
Érme(ke)t szerezhettek volna, de már előre tekintenek

Mivel a röplabdázóknál véget ért a bajnokság, így a csapatok már a következő szezonra készülnek. Kása Enikő két együttest is irányít, közülük az idősebbekkel jó eséllyel mindkét bajnokságban dobogóra állhattak volna idén, de már előre tekintenek.

 

Mióta dolgozol edzőként?

18 éve foglalkozom röplabdával, egy ideje pedig nagyon foglalkoztat már az edzősködés. Szerettem volna a sportág közelében maradni azután is, ha már nem játszom, ezért 2019-ben elvégeztem egy képzést. Szeptemberben kezdtem az első csapatommal a közös munkát a BVSC-nél.

 

Mit kell tudni a hozzád tartozó korosztályokról?

Két csapattal foglalkoztam a szezonban. Az egyik egy U13-as felkészítő csapat. Ők olyan 12-14 éves lányok, akik most ismerkednek még csak a labdával. Az iskolában vagy a barátaiktól hallottak a röplabdáról és nagyon megtetszett nekik. Őket még nem versenyeztetjük, elsősorban a sportág alapjait kell elsajátítaniuk, és megszeretniük a mozgást. A másik az U15-ös második csapatunk. Ezek a lányok már 2-3 éve röplabdáznak. Velük már tavaly óta indulunk bajnokság(ok)ban. Náluk a röplabda technikai elemeinek a pontosítása, a labdabiztonság, és a minél több mérkőzés alatt megszerzett rutin volt a kitűzött cél.

 

Bár az idei bajnokságot lezárta a szövetség, de hogy álltatok, amikor félbeszakadt a szezon?

Két bajnokságban is indultunk idén: országos szinten a dr. Kotsis Attiláné U15 OGYB III. osztályban, illetve a Budapest Bajnokság gyerek korosztályában. Utóbbiban az egyesületek azért indítják a csapataikat, hogy több mérkőzés-lehetőséghez juthassanak, és gyakorolni tudják az edzéseken tanultakat. Éppen ezért nagyon izgalmas, szoros mérkőzések szoktak kialakulni. 10 csapat indult ebben a bajnokságban. Az alapszakaszban 9 mérkőzésből 8 győzelemmel és 1 vereséggel a tabella élén vártuk a rájátszást, ahol az első 5 csapat újra játszott volna egymás ellen oda-vissza, így kialakítva a végeredményt. Úgy gondolom, a lányok esélyesek voltak a bajnoki cím megszerzésére.

 

 

Az országos bajnokságban is hasonlóak voltak a céljaitok?

Itt sajnos egy osztállyal lejjebb sorolt minket a szövetség, mint ahol el szerettünk volna indulni, mert a 2019/2020-as szezonban indult ez a csapat először ebben a bajnokságban. 3 és 4 csapatos csoportokba osztva kezdtük meg a szereplésünket. Az alapszakaszban két fordulót játszottunk oda-vissza 2 csapat ellen, majd az elődöntőben egy fordulót még 3 csapat ellen. Büszkén mondhatom, hogy a 3 hétvége alatt, 7 mérkőzést lejátszva 7 győzelemmel és 0 vereséggel (19 nyert és 2 vesztett szettel) vártuk a folytatást, amivel biztosra vehető volt, hogy a 4 csapos országos döntőbe kerültünk volna. Úgyhogy a cél itt is az aranyérem megszerzése volt.

 

Mik lehetnek a jövő évi célok?

A gyerekeknek ez volt az utolsó idényük az U15-ös korosztályban, és ez lett volna az első bajnokságuk, ahol érme(ke)t szerezhettek volna. Sajnos ez így ebben a formában elmarad, de nagyon sokat fejlődtek a mind egyéni, mind csapat szinten – és ezt szerintem ők is érzik. Ezért nem búslakodunk, az eredményekből látszik, hogy mindenki nagyon sokat tett bele a közös munkába, és ugyanígy szeretnénk folytatni tovább.

 

Milyen otthoni feladatokat kaptak a játékosok?

A röplabda egy labdás csapatsport, amit szinte lehetetlen elképzelni, hogy lehet a négy fal közé beszorítani. Szülőként az első, amit megtanítasz a gyereknek, hogy „Ne labdázz a lakásban!”. Ebben a nehéz helyzetben természetesen engedékenyebbek otthon, és amennyire csak lehet, segítik a munkánkat. A #maradjotthon felhívásnak eleget téve minden csapatunk heti szinten kap edzésterveket – labdás feladatokat és erősítő gyakorlatokat is – amikről videós beszámolókat küldenek. Talán pozitívum a sok negatív tényező között, hogy ez a bezártság nagyon jó arra, hogy a különböző egyéni technikai elemeket mélyebben elsajátítsák – egyszerre csak egy feladatot csinálnak, amire kénytelenek százszázalékig összpontosítani a helyszűke miatt, különben leverik a virágvázát a polc tetejéről.

 

Te mivel tudsz most kikapcsolódni a jelenlegi helyzetben?

Nagyon sok mozgásigényem van, ezért a felszabadult időt és energiát edzéssel töltöm. Szerencsére otthon megvannak azok az eszközeim, amivel ezek kivitelezhetőek és az edzéseket olykor megosztom a csapataimmal, amivel plusz motivációt adok nekik.

 

Vigyázzunk egymásra! Hajrá BVSC!

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz