Menü

Elhunyt tőröző világbajnokunk, Czvikovszky Ferenc

2021. December 01
207
Elhunyt tőröző világbajnokunk, Czvikovszky Ferenc

Pár nappal 90. születésnapja előtt elhunyt a világbajnok tőröző, Czvikovszky Ferenc. Bár versenyzői pályafutása mindössze négy évig tartott, rendkívül sikeres volt. Kamuti Jenő búcsúbeszédét osztjuk meg, amely a temetésen hangzott el.

„Kedves Gyászoló Család!

Tisztelt Gyászoló Egybegyűltek!

Eltávozott közülünk az utolsó előtti világbajnok magyar tőröző Czvikovszky Ferenc. Rövid szenvedés után, pár nappal 90. születésnapja előtt az Úr magához szólította.

Azért merem ezt ilyen határozottan mondani, mert egy ízig-vérig becsületes, tisztességes életet élt és az Isten is tenyerén hordta. Az élet három területén is kiemelkedőt alkotott. Fontossági sorrendben, a családja, 4 gyermeke, 9 unokája, szülei, rokonai. Másodsorban munkájában, kétdiplomás mérnökként, hazai és nemzetközi sikereket ért el.

A harmadikként, egyben, ami a szenvedélye is volt, a vívás. Aránylag, a sportágban szokásoshoz képest, későn került be a vívásba, 16 évesen. Első mestere Ozorai Schenker Zoltán volt, aki akkor már több mint 80 évesen formálta az ifjú tehetséget. A mester, aki korábban három olimpián vett részt, mint kard és tőrversenyző, 1912, 1920 és 1924-ben, képes volt egy héten háromszor Csepelről bekerékpározni a BVSC-be, hogy tanítványának, Ferónak „iskolát” adjon.

Azt a filozófiát, azt a technikát, azt a vívás szeretetet és erkölcsös magatartást tanulta Feró tőle, ami aztán egész életén át elkísérte. Mindketten a változó nevű vasutas klubban vívtak, ami legendás volt arról, hogy együtt vívtak fiatalok, válogatottak és veteránvívók, ahol egy közösséget alkotva mindannyian valamivé akartak válni és vidám hangulatban töltötték el a vívásra szánt időt.

Feró versenyzői pályafutása rövidre sikeredett, mindössze 4 évre. Első sikereit, egyben a legnagyobbakat, Párizsban érte el, ahol először 1957. júniusában az Egyetemi Világjátékokat nyerte meg, majd ezzel kivívta a felnőtt válogatottságot is, hála Istennek és így bekerült a szeptemberében világbajnoki aranyérmet nyert férfi tőrcsapatba, melynek tagjai Gyuricza Jóska, Fülöp Misi, egyéni világbajnokok voltak, valamint Tilly Endre és jómagam voltunk, de ezen a csapatversenyen Feró szerezte a legtöbb győzelmet. Mindmáig ez az egyetlen csapataranyérme a magyar férfi tőrválogatottnak. Ezt követően Philadelphiában egyéni ezüstérmet nyert, a római olimpián csapatban 4. helyezést ért el és versenyzői pályafutását 1961-ben a torinói világbajnokságon elért csapat ezüstéremmel fejezte be.

Versenyzői pályafutása befejezése után sem szakadt el a vívósporttól, hazai és nemzetközi versenybíró volt és versenyrendezői feladatokat is vállalt. Több éven át volt a Magyar Vívó Szövetség főtitkára. Később tanulmányai és végzettsége eredményeképpen, mint mérnök ért el sikereket hazai és külföldi vonatkozásban, Algírban és Peruban. Az általános szokásoktól eltérően viszonylag későn, „50 évesen” született első gyermeke, akit aztán további három gyermek követett, akiktől azután 9 unokával áldotta meg a sors. Élete további részében elsősorban a családjának élt, akikkel a nyarakat Balatonszemesen töltötte.

Végtelenül szerethető, barátságos, jó humorú ember volt. Aki, ha nem is akarta, nem tolakodva, mindig a társaság középpontjába került. Tudott viccelni, szeretett is és tudott nevetni mások viccein is. Ilyenkor a csendes pillanatokból képes volt harsány kacagásba átcsapni. Mindenki szerette.

Ha valakiről el lehet mondani, hogy egy csipetnyi rosszindulat sem volt benne, az Czvikovszky Feró. Képviselte a manapság ritka intelligens, homo ludens embert.

Nem tudok attól a gondolattól szabadulni, hogy kettőnket Párizs is összeköt minden tekintetben.

Ady Endrét szeretném idézni.

Párisban járt az Ősz

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.

Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.

Búcsúzom tőled Feró, a BVSC vívószakosztálya, a Magyar Vívó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság nevében. Nyugodj békében!”

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz