Menü

Családtagot veszítettünk

2019. Február 27
1779
Családtagot veszítettünk

Február 26-án hosszas betegséget követően 66 esztendős korában elhunyt egykori versenyzőnk, majd edzőnk, később pedig elnökségi tagunk, Zugló korábbi polgármestere, Rátonyi Gábor. 1966-ban tehetséges esztergomi úszóként igazolt klubunkhoz, ahol olyan kiválóságok irányították az edzéseit, mint az 1952-es helsinki olimpia két bajnoka, Littomeritzky Mária és Székely Éva. Rátonyi Gábor egyike volt az első úszókollégistáinknak, akik nemcsak úsztak klubunkban, hanem a sporttelepen is laktak. Úszóként egyszeres bajnok volt, ám, mivel úgy érezte, hogy ebben a sportágban nem tud igazán érvényesülni, előbb vízilabdára, majd pedig öttusára váltott. Mivel klubunk sosem rendelkezett öttusaszakosztállyal, Rátonyi Gábor kénytelen volt a Csepelbe igazolni. Harmincévesen, sportpályafutását befejezve tért vissza egyesületünkhöz, ahol úszóedzőként vállalt munkát. A nyolcvanas években egyike volt annak a fiatal tehetséges edzőgenerációnak, akik megpróbálták a Széchy-érában az egyensúlyt fenntartani. Az általa vezetett BVSC-műhelyen nevelkedő tehetségek 5 ifjúsági EB-aranyat, 3 Ifjúsági Barátság Verseny-győzelmet, két olimpiai helyezést és több mint száz országos csúcsot értek el, de ennél is nagyobb győzelemként könyvelhető el, hogy a hazai pontversenyben háromszor is sikerült a Széchy-team-et megelőzniük. Rátonyi Gábor az eredményes munka ellenére is klubot és sportágat váltott. Ismét visszatért az öttusához. A Budapest Honvéd edzőjeként, majd szakosztályvezetőjeként olyan kiválóságok edzéseit irányíthatta, mint a világ- és Európa-bajnoki címeket szerzett Simóka-testvérek, Bea és Nóra, Füri Csilla, Kállay Ákos, illetve az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor. A több évtizedes eredményes edzői munka jutalmaként Mesteredzői- és MOB-díjjal, illetve a Magyar Sportért díj I. fokozatával jutalmazták, sőt háromszor az Utánpótlás-nevelésért elismeréssel is kitüntették, egyszer pedig az Év Edzője díjra is jelölték őt.

Rátonyi Gábor 1996-ban kapcsolódott bele a zuglói közéletbe. 1998-2002 között önkormányzati képviselő és a sportbizottság elnöke, 2002-2006 között a XIV. kerület polgármestere, 2006-2010 között ismét önkormányzati képviselő, a sportbizottság elnöke, valamint fővárosi képviselő volt. A mostani ciklusban a Zuglói Sport és Rendezvényszervező Kft. sporttanácsadójaként tevékenykedett. A kerület érdekében végzett közéleti tevékenységéért 2017-ben Zugló díszpolgára lett, kiemelkedő sportedzői, sportvezetői munkásságáért, valamint társadalmi szerepvállalásáért pedig Budapestért díjat is kapott.

Rátonyi Gábor zuglói politikusként éveken elnökségi tagja volt egyesületünknek, és klubunk legnehezebb éveiben is megpróbálta kapcsolatrendszerét felhasználva működésünket segíteni. Egyesületünk vezetése klubhűségét és korábbi pályafutását 2009-ben a BVSC-Zugló Örökös Bajnoka címmel ismerte el.

Az elhunyt sportvezetőt a zuglói önkormányzat saját halottjának tekinti. Temetéséről később gondoskodnak.

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz