Menü

Az úszás magas iskolája

2016. Március 23
2283
Az úszás magas iskolája

Négyhetente fogadja ugyanaz a kép a Laky Károly uszodába látogatókat. A pénztárnál hosszú sorok állnak, és az, aki nem a tanfolyamokra próbál meg beiratkozni, az alig tudja a sorban állóktól az öltözőket megközelíteni.

  • Mi már hozzá vagyunk szokva ehhez – mondta Durda Krisztina oktatásszervező -, hisz amióta megnyitott az új uszodaszárnyunk, azóta látványosan megnövekedett az úszni tanulók száma.


A látványosan jelen esetben havi 100-150-nel több gyereket jelent. És ekkor még csak a délutáni úszásoktatásról beszéltünk. A BVSC-Zugló Szőnyi úti uszodájában ugyanis délelőtt és délután is rengeteg gyerek tanul úszni. Délelőttönként szervezett csoportokban érkeznek a gyerekek. A zuglói általános iskolákból az önkormányzat jóvoltából minden negyedikes diák tíz alkalommal ingyenesen úszhat. Ez havi 1062 gyerek oktatását jelenti. Ehhez járul még azoknak a csoportoknak a száma, akik ezen felül – a kerület határain kívülről, vagy az önkormányzat támogatását nem élvező zuglói iskolákból – látogatják az uszodát. A szomszédos IV., XIII. kerületekből, az agglomerációból, illetve a zuglói speciális intézményekből körülbelül 500 fő jár rendszeresen hozzánk. Ki kell emelni a XX. kerületből érkező három autista csoportot, akik szintén visszajáró vendégnek számítanak a létesítményben.

  • Az úszásoktatás a régi és az új tanmedencékben, illetve az új szárny 25 méteres medencéjének három sávjában történik. A szülők 14.45-től kezdve hat időpontra írathatják be a gyereküket. A foglalkozások 45 percesek, és hét edző oktatja a gyerekeket.


A hatékonyabb úszásoktatás érdekében a csoportok létszáma limitált (16-18 fősek), és leghamarabb a 17.00-kor, 17.45-kor és 18.30-kor kezdődő foglalkozások telnek be. A négyhetente történő sorban állás is nagyrészt ennek tudható be.

  • Szeretnénk ezen a helyzeten is javítani, így hamarosan egy újabb pénztárgépet is üzembe helyezünk, amely jelentős mértékben felgyorsítja majd a beiratkozást.


Az úszásoktatás tehát magas szinten zajlik a BVSC-ben, a népszerűség eredménye pedig az, hogy hiába nőtt a vízfelület, még többre lenne szükség. Mert, hogy az oktatásnak nemcsak az úszótudás biztosítása a célja, hanem az is, hogy minél több tehetséges gyereket sikerüljön megnyerni a versenysportnak. A BVSC-Zugló kiemelt szerepet tölt be az úszó- és vízilabda utánpótlás-képzésben, mely eredménynek a magas szintű úszásoktatás az egyik alapja.

S hogyan tovább? Mindig van előre, így ebben az esetben is. A negyedikes diákok ugyanis a versenysport számára már túl késő, éppen ezért jó lenne a gyerekeket fiatalabb korban – akár már nagycsoportos ovisként – úszni tanítani.

BVSC-s úszásoktatás hagyományosan két látványelemmel is kiegészül: tavasszal és év vége felé egy-egy versenyt rendeznek a tanfolyamon résztvevő gyerekek számára. Ezek a vizes dzsemborik elsősorban motivációt jelentenek a gyerekek számára – akik mindegyike élményekkel és ajándékokkal megy haza -, illetve, mivel nyitott rendezvényekről van szó, kifele is bizonyítja a Szőnyi úti képzés hatékonyságát.

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz