Menü

Az olimpiai szint a cél – interjú Bohus Richárddal

2019. December 10
1208
Az olimpiai szint a cél – interjú Bohus Richárddal

Vasárnap ért véget úszóink számára a glasgow-i rövid pályás Európa-bajnokság. Bohus Richárdnak remekül sikerült a kontinensviadal, de sportolónk szeme előtt már a tokiói kvóta megszerzése lebeg, amit még az ünnepek előtt bezsebelne.

 

50 és 100 méter háton, valamint a 4x50 méteres férfi vegyes váltóval is országos csúcsot úsztál az Eb-n, ráadásul utóbbi számban ezüstérmet nyertél. Gratulálok a remek teljesítményedhez! Hasonló eredményekre számítottál?

Igazából nem voltam csúcsformában. Nagy Péterrel, az edzőmmel nem erre az Európa-bajnokságra hegyeztük ki magunkat. Ezen a héten lesz még a rövid pályás országos bajnokság, majd jövő héten Győrben olimpiai kvalifikációs nagymedencés verseny, ahol szeretnék szintet úszni 100 háton az ötkarikás játékokra. A világbajnokságon ugyanis pár századdal lecsúsztam róla sajnos. Úgyhogy egyáltalán nem úgy készültem, hogy ilyen jó időket fogok úszni Glasgow-ban.  A felkészülés viszont nagyon jól alakult, kiváló munkát tudtunk végezni, tehát azért érezhető volt, hogy lesz valamilyen javulás, mert tavaly nem voltam a legjobb formámban, de ilyen jóra nem nagyon számítottam.

 

Azért a helyszínen érezted már, hogy ilyen jól fog sikerülni?

Megmondom őszintén, nagyjából a 2017-es világbajnokság óta nem nagyon éreztem jól magam versenyen. Nem voltam annyira magabiztos. Nagyon mélyről kellett felépítenünk magamat. Évről-évre kezdett beépülni az a munka, amit évközben végeztem. Aztán az augusztusi pihenők után a szeptembert mindig sokkal jobban tudtam elkezdeni, mert valószínűleg akkor dolgozta fel a szervezetem teljes mértékben azt a munkát. Most jutottam el szerintem arra a szintre, ahol a 2017-es budapesti vb környékén voltam. Ezt éreztem is az uszodában, nem görcsösen úsztam, hanem jó érzéssel. Úgyhogy gondoltam azért, hogy jó lesz ez az Eb, de nem számítottam arra, hogy ennyire. Főleg úgy, hogy nem pihentünk rá teljesen.

 

A jó eredmények ellenére sajnos mindkét egyéni számodban peched volt és egy hajszállal maradtál le a fináléról. Azért a váltóval szerzett ezüstérem kárpótolt?

Mindenképpen. Akár úgy is mondhatnánk, hogy kiböjtöltem. (nevet) Ilyen a sport, ezért szeretjük. Egyszer pár századdal fel lehet csúszni a dobogóra, máskor viszont éppen nem sikerül. Egyáltalán nem maradt bennem semmilyen tüske. Nem keseredtem azért el teljesen a miatt, hogy egyéniben pont nem jött össze a döntő. Nyilván ha csúcsformában vagyok és ezen múlik az olimpia, vagy a nagymedencés Eb-érem, akkor az teljesen más lett volna. Jó időket úsztam, megtettem, amit tudtam, a hibáimat pedig látom, hogy min kell még javítanom.

 

 

A csúcsforma végül is a jövő heti győri olimpiai kvalifikációs versenyre kell. Előtte a héten, rövid pályán vár országos bajnokság rád, hogy telik addig ez az időszak?

Pont a glasgow-i Eb-n mondtam Nagy Petinek, hogy nyilván rossz, hogy kicsúsztam a döntőből, de így legalább nem kellett azon gondolkodni, hogy este 10-kor kondizzak vagy másnap reggel. Tehát ebből a szempontból jobban alakult a felkészülésem. Tegnap miután leszálltam a gépről, hazamentem és utána egyből kondizni. Sok pihenő így nem volt. De ez mindenféleképpen kell, hogy megmaradjon ez a forma jövő hétre is és ne az országos bajnokságra jöjjön ki teljesen. Nyilván azért ezt teljes gőzzel végig fogom úszni, mert a BVSC-ért mindent megteszünk, a csapatversenyben ugyanis szeretnénk nyerni és ott nagyon kellenek majd a pontok. Jövő héten pedig, ha minden igaz, akkor sikerül majd teljesíteni az olimpiai szintet.

 

Akkor reális elvárás, hogy Győrben meglegyen az ötkarikás játékokra a kvalifikáció?

Már a nyári világbajnokságon meg szerettem volna úszni, de ott valamiért nem álltak össze a dolgok. Nem kezelem úgy, hogy biztosan meg fogom most csinálni, mert már volt olyan, hogy így tettem és aztán másként alakult. Próbálok kicsit a talajon maradni, és nem úgy kezelni, hogy már a zsebemben van, hanem, hogy még el kell érnem ezt a célt.

 

De ha ez sikerül, akkor már tényleg jöhet a pihenés az ünnepek alatt?

Azért annyira nem sok, mert 21-én még úszunk, aztán 27-én újra edzünk. De az olimpiai év jön, ami mindenki számára a legkeményebb, úgyhogy így van rendjén. Valószínűleg én már nem fogok egy újabb olimpiai ciklust végig csinálni, úgyhogy nekem talán ez lesz a csúcsa a karrieremnek, de majd meglátjuk. Nyilván attól is függ, hogy fog sikerülni. Azonban mivel békéscsabai vagyok, végre egy kis kolbászt és hasonló finomságokat lehet enni az ünnepek alatt. Már várom nagyon, de addig ezt még nem lehet.

 

Fotók: MTI / Illyés Tibor

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz